4 THINGS TO PREPARE FOR 2018

It is 2nd week of 2018 . Entreprenuer need to prepare these 4 things for thier business

  1. Organize your financial
  2. Reflect with your team
  3. Prepare for growth
  4. Upgrade your technology

Full article read here

https://www.entrepreneur.com/article/307072

Advertisements

WE HANDHOLD YOU TO ENTER THE WORLD OF FINANCIAL DIGITALIZATION

We firmly believe that you (entrepreneurs) need simple to implement financial system/GST compliance system for you to be focused in building your business.
We believe in coaching and handholding to enter the world of financial digitalization.
We have hands on experience in helping entrepreneurs to build financial records from zero/scratch, save in tax fines and adhere to regulatory compliance in the shortest time possible.
We have off the shelf and customised solutions for you.
Give us a call at we are simple minded
Faridah Hanif 013 335 2334
Shikin Nawardin
#RizQStarZ
#DigitalizeFinancialBusiness
#FinancialDigitalization
#KewanganDigital
#DigitalMudahRingkas
#SimpleDigitalFinance
#WeHandholdYou
#SurvivalWithDigital
#SuccessWithDigital
#GrowthWithDigital
#DigitalFinanceSolution
#JourneyToDigitalization
#DigitalBusinessManagement
#SimpleEasyFastDigital

Sistem Insurans Pekerjaan, (SIP)

Image result for joblessAPA ITU SIP?

Sistem Insurans Pekerjaan, (SIP) mula dilaksanakan pada Januari 2018 sebagai satu jaringan keselamatan sosial yang bertujuan membantu golongan pekerja yang kehilangan pekerjaan untuk mendapatkan bantuan kewangan dan mencari pekerjaan baru.

1. Menyediakan bantuan kewangan segera (7 hari selepas pengesahan hilang kerja) kepada pencarum yang hilang pekerjaan.

2. Membantu pencarum yang hilang pekerjaan mendapat pekerjaan baharu melalui program penempatan semula pekerjaan termasuk bantuan mobiliti.

3.Meningkatkan kebolehpekerjaan pencarum yang hilang pekerjaan melalui program latihan & latihan vokasional

 

FAEDAH SIP

Penempatan Pekerjaan & Kaunseling Kerjaya

Menyediakan perkhidmatan dan sokongan pekerjaan kepada Orang Berinsurans untuk mendapatkan pekerjaan yang bersesuaian.

Elaun Mencari Pekerjaan (EMP)

Menyediakan elaun mencari pekerjaan bagi tempoh 1 – 6 bulan tertakluk kepada syarat kelayakan caruman dan kesediaan untuk bekerja semula

Elaun Bekerja Semula Awal (EBSA)

Menyediakan elaun bekerja semula awal sebagai insentif bagi menggalakkan Orang Berinsurans untuk kembali bekerja dengan segera.

Elaun Pendapatan Berkurangan (EPB)

Menyediakan elaun pendapatan berkurangan bagi Orang Berinsurans yang bekerja dengan lebih daripada satu majikan dan telah kehilangan pekerjaan.

Elaun Latihan (EL)

Menyediakan elaun latihan harian sekiranya Orang Berinsurans menjalani latihan

Fi/Yuran Latihan (FL)

MMembiayai yuran latihan Orang Berinsurans yang dibayar terus kepada penyedia latihan yang berdaftar

maklumat lanjut sila layari
https://www.perkeso.gov.my/sip/

EMPLYOEE INSURANCE SYSTEM (EIS) MALAYSIA

The unemployment rate in Malaysia is considered to be relatively low and stable at approximately 3.45% in 2016. According to The Organisation for Economic Co-operation and Development (OECD), a country is in full employment if its unemployment rate is below 4%.

However, based on data reported by the Labour Department, almost 40,000 Malaysian employees were retrenched from their jobs in 2016.

Even skilled workers are not spared, as they make up more than half of them who lost their jobs in 2015 and 2016. This proves that people of any skill are at risk of being retrenched.

The challenge of being retrenched comes when there’s no income coming in or adequate contingency fund to help them and their dependents (if any) get back on their feet. With this somber reality, the government has introduced the Employment Insurance System (EIS) as a new protection for workers.

It’s been slated to begin on January 1, 2018, and those looking to claim can only do so in 2019. But let’s break down what there is to know about EIS.

What exactly is the EIS?

EIS is a financial scheme aimed at helping employees who have lost their job, and it is managed by Social Security Organisation (Socso). This scheme is meant to enable retrenched workers to gain monetary funds that would help them get back on their feet for up to six months.

The EIS will function similarly to the Employees Provident Fund (EPF), where the contribution will go into a pooled fund and then the fund will be invested.

The EIS is not only offered to those who have been retrenched but also those who resigned due to threats to the insured or even to their family. This even includes sexual harassment at work.

Currently, the scheme will involve 430,000 employers and 6.6 million employees.

How the EIS works

Employers and employees will contribute 0.2% each of an employee’s salary, this means that the total contribution would be 0.4% of an employee’s monthly salary.

The minimum eligible monthly salary can be as low as RM300, where the 0.4% will see them contributing RM1.20 monthly. On the other hand, the maximum eligible monthly salary contribution is capped at RM4,000. So even if you’re earning more than RM4,000 a month, the contribution from you and your employer is fixed at 0.4% of RM4,000, leading to the maximum amount of contribution capped at RM16 per month.

What can you claim when you are retrenched?

The contribution to EIS will begin in 2018, but you can only start making claims if you are retrenched in 2019 onwards. The EIS doesn’t just provide you money upon retrenchment. It also comes with a number of benefits such as:

  • Job-hunting assistance
  • Re-employment allowance
  • Reduced income allowance
  • Training allowance
  • Career counseling

Each of these benefits will take up a percentage of their claim with the aim to help them move forward. For example, if they successfully secure a job before the end of their six months, these employees will get an Early Re-employment Allowance, which is 25% of their remaining job search allowance entitlement.

Depending on how long a retrenched worker has been contributing, they could get up to a certain percentage of their last drawn salary for three to six months. So let’s say Kamal has been working for a few years and has contributed to the EIS for about five years. His last drawn salary was RM3,500 before he was retrenched.

When he makes a claim with EIS, he gets a percentage of his last drawn salary every month, until the sixth month. Here’s an example of the percentage and amount he may get:

Month Percentage Claim Received
First Month 80% RM2,800
Second Month 50% RM1,750
Third Month 40% RM1,400
Fourth Month 40% RM1,400
Fifth Month 30% RM1,050
Sixt Month 30% RM1,050

On top of that, he will also get coverage for training (capped at RM4,000), and when he gets re-employed before the end of the six months, he will receive RM875 under the re-employment allowance. The latest announcement has also revealed that retrenched workers will qualify for a cash allowance of RM600 per month for up to three months as well.

Employers need to play their part

The employers also have a major role to play in EIS. There have been concerns that employers would find the scheme a burden on their finances, but Director of the Social Security Research Centre at Universiti Malaya, Prof Datuk Dr Norma Mansor, argued against that.

According to her, with the EIS, laying off employers should be less of a burden to both employers and employees.

The insurance scheme would make it cheaper for employers to lay-off workers in order to upgrade their technology and automate their businesses compared to the current workers’ protection scheme.

Currently, when there are layoffs and there are termination benefits, the responsibility lies solely on employers alone. Employers are supposed to pay an equivalent of 4.5 months of the terminated worker’s salary and it only covers workers earning RM2,000 and below. This is a costly measure and would see some companies retaining employees even when they can’t afford to do so. With the EIS, this should be less of an issue.

With the EIS enforced starting from January 1, 2018, employers are not allowed to reduce an employee’s salary indirectly or directly owing to contributions made to the scheme. Any employers that do not comply with the scheme or make false claims could lead to a maximum RM10,000 fine or a jail term of up to two years or both upon conviction.

Who will really benefit from the EIS?

The year 2015 was a dark year for many Malaysians when up to 6,457 people were laid off, 30% of which came from the oil and gas industry. The EIS is meant to protect those with jobs that are at risk of being retrenched due to issues such as volatile currency and commodity, and even includes bad economies, such as what happened to the oil and gas industry.

The bleak outlook was expected to continue this year with some warning signs that the banking industrymight be affected.

This new insurance scheme is meant to help those who are trying to get back up on their feet after such a major loss, but the question remains: how much can it really help?

Many of those laid off in the oil and gas industry were once earning RM10,000 monthly, but EIS contribution is capped at RM4,000 a month. This means that even if retrenched, the EIS will not cover your full salary, which is not ideal especially if you have to maintain high financial commitments such as multiple mortgages, loans, and credit cards.

If you are earning above RM4,000, it would be best to look for ways to diversify your income either by investments, part-time jobs or even starting your own business, or at least have a sizeable contingency fund stashed for rainy days. However, for those who are earning below RM4,000, the EIS would be enough to give you some comfort and a financial buffer to get you back on your feet for six months.

Just as how having Socso proves to be helpful for those who are injured during work, the EIS aims to protect employees from retrenchment by ensuring fair remuneration for them. Seeing how Socso has given out up to RM2.9 billion benefits to workers in 2016, the EIS can also successfully protect employees financially.

 

Source
https://www.imoney.my/articles/employment-insurance-system-eis

CARUMAN KWSP

Image result for caruman kwsp

Ini antara pendapatan yang diterima oleh pekerja yang akan dikenakan atau tidak dikenakan caruman KWSP

Antara bayaran yang akan dikenakan caruman KWSP

 gaji
 bayaran bagi cuti rehat tahunan dan cuti sakit yang tidak digunakan
 bonus
 elaun
 komisyen
 insentif
 tuggakan upah
 upah bagi cuti bersalin
 upah bagi cuti belajar
 upah bagi cuti separuh gaji
 bayaran-bayaran lain di bawah kontrak perkhidmatan atau sebalik nya

Antara yang dikecualikan caruman KWSP

 caj perkhidmatan
 bayaran kerja lebih masa
 ganjaran
 faedah persaraan
 faedah pengurangan pekerja, pemberhentian sementara atau penamatan
 elaun perjalanan
 bayaran sebagai ganti notis penamatan perkhidmatan
 yuran pengarah

Antara dua dokumen yang bank suka bila nak apply loan adalah KWSP dan TAX. So, boleh start plan walaupun kita owner business (director).

Sebagai director tak wajib carum KWSP, tapi tak salah kalau nak mencarum😊

Kredit to Zurianee Zabidi

SELAMAT DATANG 2018

Image result for 2018 digital

Nak sharing sekejap posting dari FB

2018.
.
.
Tak pernah ada akaun, Kita buat tahun ni. Tak pernah tahu berapa untung bersih, kita kira tahun ni. Tak pernah submit cukai, kita submit tahun ni. Tak pernah bayar zakat, kita bayar tahun ni.
.
.
Kalau sebelum ni kita buat akaun sebab nak declare cukai, tahun ni kita buat akaun sebab nak monitor performance business kita. Kita nak tahu jualan bulanan berapa. Kita nak tahu untung bulanan berapa. Kita buat akaun nak tahu belanja kita setiap bulan macam mana.
.
.
Kalau sebelum ni kita buat akaun sebab tak nak kena denda, tahun ni kita buat akaun sebab kita orang bisnes mesti tahu angka bisnes kita. Kita belajar baca penyata kewangan. Kita tahu makna makna dalam penyata kewangan.
.
.
Kalau sebelum ni kita buat akaun sebab nak submit ke ssm sahaja, tahun ni kita tukar. Kita guna akaun kita untuk hantar ke bank. Kita buat pinjaman yang bagus untuk bisnes kita. Hutang bukan semua petaka, hutang boleh jadi bagus.
.
.
Kalau sebelum ni kita rasa akaun kita ok, kita tanya orang lain. Ok kah akaun kita? Tanya pada yang arif. Kita tahu nilai bisnes kita dari akaun. Kalau tak ok, kita ok kan. Kasi value bisnes kita cantik di mata investor.
.
.
Apa lagi saya nak cakap untuk tahun baru. Cakap pasal akaun saja lah.
.
.
Tak ada akaun, buat akaun. Ada akaun, fahamkan akaun. Akaun tak cantik, cantikkan akaun.
.
.
2018 bukan tahun kejatuhan. 2018 tahun kebangkitan.
.
.
Selamat datang 2018.
Kredit pada Tuan Redzuan Hassan

KWSP – Kadar Caruman mulai 2018

Image result for kwsp caruman pekerjaMajikan sila amibil perhatian jika caruman pekerja 8%

Pekerja dapat simpan 11% dari gaji mereka untuk simpanan dimasa akan datang , KWSP Islamic pun dah ada , saya sudah tukar , anda bagaimana?

Petikan dari KWSP 

Kadar caruman berkanun syer pekerja berubah daripada 8% kepada 11% untuk pekerja berumur di bawah 60 tahun dan daripada 4% kepada 5.5% untuk pekerja berumur 60 tahun dan ke atas, berkuat kuasa mulai upah/gaji bulan Januari 2018.

Kadar caruman bagi pekerja dan majikan yang terkini boleh dirujuk di dalam Jadual Ketiga, Akta KWSP 1991 (klik untuk muat turun). Majikan dikehendaki membayar caruman syer pekerja berdasarkan jadual ini.

Untuk melihat kadar caruman pekerja dan majikan yang berkuat kuasa sebelum 1 Februari 2018, klik di sini.

Nota:     Perisian Adobe Acrobat Reader versi terkini (sekurang-kurangnya versi 8.0) diperlukan untuk memastikan fail Jadual Ketiga boleh dipaparkan, dicetak atau dimuat turun.

 Sumber dari laman web KWSP
 http://www.kwsp.gov.my/portal/employers/employers-responsibility/contribution/contribution-rate

PERCUMA TEMPLATE RINGKAS ALIRAN TUNAI

 

CB imej

#RizQStarZ  akan mudahkan urusan merekod duit masuk dan keluar harian anda. Kami akan berikan template rekod transaksi harian secara PERCUMA

Untuk dapatkan template Aliran Tunai Ringkas , sila isikan maklumat dibawah

Sebarang pertanyaan sila email ke rizqtoyyibba@gmail.com

Terima kasih

 

PELEPASAN CUKAI 2017 (PENDAPATAN 2016)

Perkongsian dari website LHDN mengenai pelepasan cukai pendapatan untuk individu dan individu berniaga

Semoga ianya memberi manfaat kepada individu untuk rancang cukai anda

Image result for pelepasan cukai 2017

Pelepasan Cukai Individu Pemastautin

Tahun 2016

Bil.

Jenis Potongan Individu

Amaun (RM)

1

Individu dan saudara tanggungan

9,000

2

Perbelanjaan rawatan perubatan,keperluan khas dan penjaga ibu bapa ( Keadaan kesihatan disahkan oleh pengamal perubatan)

ATAU

Ibu dan Bapa
Terhad 1,500 bagi hanya seorang ibu
Terhad 1,500 bagi hanya seorang bapa

5,000 (Terhad)

ATAU

3000 (Terhad)

3

Peralatan Sokongan Asas (untuk individu kurang upaya atau untuk suami/isteri, anak atau ibubapa kurang upaya)

6,000 (Terhad)

4

Individu Kurang Upaya

6,000

5

Yuran Pendidikan (Sendiri)

7,000 (Terhad)

6

Perbelanjaan perubatan penyakit yang sukar diubati (individu atau suami/isteri atau anak-anak)

6,000 (Terhad)

7

Pemeriksaan perubatan penuh

500 (Terhad)

8

Pembelian buku, majalah, jurnal dan penerbitan

1,000 (Terhad)

9

Pembelian komputer peribadi untuk individu (sekali setiap 3 tahun)

3,000 (Terhad)

10
Tabungan bersih dalam skim SSPN (berkuatkuasa Tahun Taksiran 2012 – 2017)
6,000 (Terhad)

11

Pembelian peralatan sukan untuk aktiviti sukan

300 (Terhad)

12

Faedah pembelian rumah. Potongan cukai terhad kepada RM10,000 setiap tahun asas bagi 3 tahun taksiran berturut-turut bermula dari tarikh faedah mula dibayar.
Syarat kelayakan:
(i) pemastautin warganegara Malaysia;
(ii) pembelian rumah kediaman terhad kepada satu unit sahaja;
(iii) perjanjian jual beli ditandatangani dalam tempoh 10 Mac 2009 sehingga 31 Disember 2010; dan
(iv) rumah kediaman tersebut tidak disewakan.
Di mana:
(a) 2 atau lebih individu layak menuntut potongan bagi sebuah rumah kediaman; dan
(b) jumlah faedah yang dibelanjakan oleh kesemua individu berkenaan melebihi amaun yang dibenarkan dalam tahun itu. Setiap individu dibenarkan suatu potongan bagi setiap tahun mengikut formula berikut:
A x B
C
Di mana;
A = jumlah faedah dibenarkan dalam tahun berkenaan;
B = jumlah faedah dibelanjakan oleh individu berkenaan dalam tahun berkenaan;
C = jumlah faedah dibelanjakan oleh kesemua individu

10,000
(Terhad)

13

Suami/Isteri/Bayaran alimoni kepada bekas isteri

4,000 (Terhad)

14

Suami/Isteri kurang upaya

3,500

15

Anak di bawah umur 18 tahun

2,000

16

Anak yang belum berkahwin dan berumur 18 tahun dan ke atas dan menerima pendidikan sepenuh masa (peringkat A-Level, sijil, matrikulasi, persediaan atau pra-ijazah)

2,000

17

Anak yang belum berkahwin dan berumur 18 tahun dan ke atas tertakluk kepada syarat-syarat berikut:
(i) mengikuti kursus di peringkat diploma dan ke atas di institusi pengajian tinggi dalam Malaysia (tidak termasuk kursus matrikulasi/pra-ijazah).
(ii) mengikuti kursus di peringkat ijazah dan ke atas di institusi pengajian tinggi luar Malaysia.
(iii) kursus dan institusi pengajian tinggi diiktiraf oleh pihak berkuasa Kerajaan yang berkaitan.

8,000

18

Anak Kurang upaya

6,000

Pelepasan tambahan sebanyak RM8,000 bagi anak kurang upaya berumur 18 tahun dan ke atas, belum berkahwin dan mengikuti diploma ke atas di dalam Malaysia @ peringkat ijazah ke atas di luar Malaysia dalam kursus dan di IPT yang diiktiraf oleh pihak berkuasa Kerajaan yang berkaitan.

19

Insuran nyawa dan KWSP

6,000 (Terhad)

20
Skim Persaraan Swasta dan Anuiti Tertunda (Deferred Annuity) – berkuatkuasa mulai Tahun Taksiran 2012 hingga tahun taksiran 2021.
3,000 (Terhad)

21

Insurans pendidikan dan perubatan

3,000 (Terhad)

22
Caruman kepada Pertubuhan Keselamatan Sosial (PERKESO)
250 (Terhad)

Buat perancangan cukai anda dan simpanlah semua resit-resit belian

Faridah Hanif

#RizQStarZ

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

BUKU TUNAI / CASH BOOK

Pada masa zaman kanak-kanak dulu bila saya pergi kedai runcit , bila saya bayar untuk barang yang saya beli tauke kedai menulis dalam satu buku log besar barang apa yang dijual dan jumlah duit yang diterima .

Tauke ini akan menulis semua jualan dan kutipan pada setiap hari dalam buku log tersebut . Dia juga akan menulis semua barang atau stok yang dibeli pada hari tersebut.

Sumber dari website ABC-Clio

Dulu-dulu tauke kedai buat kira-kira duit masuk keluar guna sempua, kalkulator yang besar.

Image result for calculator old Image result for calculator oldold calculator USSR by juriyy808 sumber gambar dari internet
http://juriyy808.deviantart.com/art/old-calculator-USSR-351689772

BUKU TUNAI /CASH BOOK

Adalah segala urusniaga tunai/bank masuk dan keluar dalam bisnes yang menunjukkan baki tunai perniagaan positif atau negatif . Sekarang ini ramai yang berniaga tapi adakah mereka merekod duit masuk dan keluar dalam buku tunai untuk perniagaan mereka?

Cara rekod duit masuk dan keluar ini mudah sahaja tapi ramai masih ada masalah untuk rekod . Kepada mereka yang ada buku tunai/ cash book Tahniah …

Pada masa sekarang ada macam-macam cara nak rekod duit masuk keluar.

Ada yang guna buku macam orang dulu dulu berniaga, lepas itu kemaskini dalam excel , ada yang guna apps dan ada juga yang guna sistem

Semua orang yang berniaga MESTI ada buku tunai/cash book tidak kira cara mana sekali pun kerana bila ada buku tunai/cash book baru boleh tahu duit cukup tahu tidak untuk rolling duit bisnes

Mulakan dari sekarang untuk rekod duit masuk dan keluar. Perkara yang asas yang anda mesti buat bila anda berniaga

Excel spreadsheet

Cash book- sistem

#RizQStarZ

#kewangandigital