PELEPASAN CUKAI 2017 (PENDAPATAN 2016)

Perkongsian dari website LHDN mengenai pelepasan cukai pendapatan untuk individu dan individu berniaga

Semoga ianya memberi manfaat kepada individu untuk rancang cukai anda

Image result for pelepasan cukai 2017

Pelepasan Cukai Individu Pemastautin

Tahun 2016

Bil.

Jenis Potongan Individu

Amaun (RM)

1

Individu dan saudara tanggungan

9,000

2

Perbelanjaan rawatan perubatan,keperluan khas dan penjaga ibu bapa ( Keadaan kesihatan disahkan oleh pengamal perubatan)

ATAU

Ibu dan Bapa
Terhad 1,500 bagi hanya seorang ibu
Terhad 1,500 bagi hanya seorang bapa

5,000 (Terhad)

ATAU

3000 (Terhad)

3

Peralatan Sokongan Asas (untuk individu kurang upaya atau untuk suami/isteri, anak atau ibubapa kurang upaya)

6,000 (Terhad)

4

Individu Kurang Upaya

6,000

5

Yuran Pendidikan (Sendiri)

7,000 (Terhad)

6

Perbelanjaan perubatan penyakit yang sukar diubati (individu atau suami/isteri atau anak-anak)

6,000 (Terhad)

7

Pemeriksaan perubatan penuh

500 (Terhad)

8

Pembelian buku, majalah, jurnal dan penerbitan

1,000 (Terhad)

9

Pembelian komputer peribadi untuk individu (sekali setiap 3 tahun)

3,000 (Terhad)

10
Tabungan bersih dalam skim SSPN (berkuatkuasa Tahun Taksiran 2012 – 2017)
6,000 (Terhad)

11

Pembelian peralatan sukan untuk aktiviti sukan

300 (Terhad)

12

Faedah pembelian rumah. Potongan cukai terhad kepada RM10,000 setiap tahun asas bagi 3 tahun taksiran berturut-turut bermula dari tarikh faedah mula dibayar.
Syarat kelayakan:
(i) pemastautin warganegara Malaysia;
(ii) pembelian rumah kediaman terhad kepada satu unit sahaja;
(iii) perjanjian jual beli ditandatangani dalam tempoh 10 Mac 2009 sehingga 31 Disember 2010; dan
(iv) rumah kediaman tersebut tidak disewakan.
Di mana:
(a) 2 atau lebih individu layak menuntut potongan bagi sebuah rumah kediaman; dan
(b) jumlah faedah yang dibelanjakan oleh kesemua individu berkenaan melebihi amaun yang dibenarkan dalam tahun itu. Setiap individu dibenarkan suatu potongan bagi setiap tahun mengikut formula berikut:
A x B
C
Di mana;
A = jumlah faedah dibenarkan dalam tahun berkenaan;
B = jumlah faedah dibelanjakan oleh individu berkenaan dalam tahun berkenaan;
C = jumlah faedah dibelanjakan oleh kesemua individu

10,000
(Terhad)

13

Suami/Isteri/Bayaran alimoni kepada bekas isteri

4,000 (Terhad)

14

Suami/Isteri kurang upaya

3,500

15

Anak di bawah umur 18 tahun

2,000

16

Anak yang belum berkahwin dan berumur 18 tahun dan ke atas dan menerima pendidikan sepenuh masa (peringkat A-Level, sijil, matrikulasi, persediaan atau pra-ijazah)

2,000

17

Anak yang belum berkahwin dan berumur 18 tahun dan ke atas tertakluk kepada syarat-syarat berikut:
(i) mengikuti kursus di peringkat diploma dan ke atas di institusi pengajian tinggi dalam Malaysia (tidak termasuk kursus matrikulasi/pra-ijazah).
(ii) mengikuti kursus di peringkat ijazah dan ke atas di institusi pengajian tinggi luar Malaysia.
(iii) kursus dan institusi pengajian tinggi diiktiraf oleh pihak berkuasa Kerajaan yang berkaitan.

8,000

18

Anak Kurang upaya

6,000

Pelepasan tambahan sebanyak RM8,000 bagi anak kurang upaya berumur 18 tahun dan ke atas, belum berkahwin dan mengikuti diploma ke atas di dalam Malaysia @ peringkat ijazah ke atas di luar Malaysia dalam kursus dan di IPT yang diiktiraf oleh pihak berkuasa Kerajaan yang berkaitan.

19

Insuran nyawa dan KWSP

6,000 (Terhad)

20
Skim Persaraan Swasta dan Anuiti Tertunda (Deferred Annuity) – berkuatkuasa mulai Tahun Taksiran 2012 hingga tahun taksiran 2021.
3,000 (Terhad)

21

Insurans pendidikan dan perubatan

3,000 (Terhad)

22
Caruman kepada Pertubuhan Keselamatan Sosial (PERKESO)
250 (Terhad)

Buat perancangan cukai anda dan simpanlah semua resit-resit belian

Faridah Hanif

#RizQStarZ

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Advertisements

BUKU TUNAI / CASH BOOK

Pada masa zaman kanak-kanak dulu bila saya pergi kedai runcit , bila saya bayar untuk barang yang saya beli tauke kedai menulis dalam satu buku log besar barang apa yang dijual dan jumlah duit yang diterima .

Tauke ini akan menulis semua jualan dan kutipan pada setiap hari dalam buku log tersebut . Dia juga akan menulis semua barang atau stok yang dibeli pada hari tersebut.

Sumber dari website ABC-Clio

Dulu-dulu tauke kedai buat kira-kira duit masuk keluar guna sempua, kalkulator yang besar.

Image result for calculator old Image result for calculator oldold calculator USSR by juriyy808 sumber gambar dari internet
http://juriyy808.deviantart.com/art/old-calculator-USSR-351689772

BUKU TUNAI /CASH BOOK

Adalah segala urusniaga tunai/bank masuk dan keluar dalam bisnes yang menunjukkan baki tunai perniagaan positif atau negatif . Sekarang ini ramai yang berniaga tapi adakah mereka merekod duit masuk dan keluar dalam buku tunai untuk perniagaan mereka?

Cara rekod duit masuk dan keluar ini mudah sahaja tapi ramai masih ada masalah untuk rekod . Kepada mereka yang ada buku tunai/ cash book Tahniah …

Pada masa sekarang ada macam-macam cara nak rekod duit masuk keluar.

Ada yang guna buku macam orang dulu dulu berniaga, lepas itu kemaskini dalam excel , ada yang guna apps dan ada juga yang guna sistem

Semua orang yang berniaga MESTI ada buku tunai/cash book tidak kira cara mana sekali pun kerana bila ada buku tunai/cash book baru boleh tahu duit cukup tahu tidak untuk rolling duit bisnes

Mulakan dari sekarang untuk rekod duit masuk dan keluar. Perkara yang asas yang anda mesti buat bila anda berniaga

Excel spreadsheet

Cash book- sistem

#RizQStarZ

#kewangandigital

LEMBAGA (LHDN) MULAKAN OPERASI

Golongan professional adalah target seterusnya LHDN . Ada sebahagian dari gologan ini GAGAL mengistyihar pendapatan mereka.

LHDN Buru Golongan Profesional

Published on Aug 29, 2017 Sumber Bernama

Lembaga Hasil Dalam Negeri (LHDN) akan melancarkan operasi pengauditan berhubung isu percukaian ke atas golongan profesional melibatkan arkitek, peguam dan jurutera dalam masa terdekat, kata Ketua Pegawai Eksekutif LHDN Datuk Sabin Samitah.

Beliau berkata berdasarkan analisis risiko, maklumat pelbagai pihak termasuk pihak ketiga dan analisis Bank Negara Malaysia, terdapat kalangan golongan itu yang tidak mengisytiharkan pendapatan mereka.

Tanpa mendedahkan jumlah yang disasarkan di bawah peruntukan Seksyen 138 Akta Cukai Pendapatan 1967, Sabin berkata operasi itu mungkin dilaksanakan pada bulan depan atau Oktober nanti. “Saya nasihatkan kepada golongan profesional ini untuk datang ke LHDN dan membuat pendedahan sukarela,” katanya pada sidang media selepas majlis Perhimpunan Merdeka 2017 di sini hari ini.

Mengenai sasaran kutipan cukai sebanyak RM127.7 bilion tahun ini, Sabin berkata ia boleh dicapai namun terdapat beberapa ‘kekangan’ antaranya pengumuman pengurangan kadar cukai sebanyak satu peratus yang boleh mengurangkan kutipan hasil. “Satu lagi adalah kutipan cukai dari hasil petroleum, mengikut anggaran, LHDN sepatutnya memperoleh RM8 bilion, tetapi sehingga kini kita baru mendapat RM3 bilion, ini antara cabaran kita,” katanya.

Setakat ini katanya, LHDN berjaya mengutip cukai berjumlah RM75.7 bilion, meningkat 2.72 peratus berbanding tempoh sama tahun lepas.

Ditanya sama ada LHDN sengaja menyasarkan keluarga Tun Dr Mahahir Mohamad dalam siasatan membabitkan percukaian ekoran laporan serbuan LHDN ke pejabat anak-anak bekas perdana menteri itu, beliau berkata pihaknya tidak mengamalkan tindakan siasatan selektif atau bermotif politik. “Tidak ada campur tangan politik.

Sebarang siasatan atau tindakan audit terhadap mana-mana individu atau syarikat adalah berdasarkan analisa risiko yang teliti oleh LHDN.

“Apabila kita siasat atau audit, LHDN tidak saja siasat satu syarikat atau satu pengarah tetapi akan melakukan siasatan ke atas kumpulan syarikat itu. Itulah yang diamalkan di negara-negara lain,” katanya.

Sabin dalam pada itu berkata LHDN mendapati kira-kira 20 peratus daripada peniaga makanan yang dilawati sepanjang bulan ini dalam operasi Op Saji tidak mempunyai fail cukai pendapatan.

“Bagi yang sudah mempunyai fail cukai pendapatan, hampir 10 peratus gagal isytiharkan cukai mereka melalui borang nyata cukai pendapatan,” katanya.

Sementara itu, Pengarah Eksekutif Bahagian Komunikasi dan Multimedia Korporat LHDN Masrun Maslim menasihatkan pelakon Shaheizy Sam supaya menyelesaikan segala tunggakan cukai dalam tempoh enam bulan ini sebelum prosiding kes bankrap terhadapnya difailkan pada 15 Februari tahun depan.

Beliau berkata jika semua tunggakan dapat diselesaikan dalam tempoh enam bulan, LHDN akan menarik balik kebankrapan terhadap pelakon berkenaan. “Buat apa yang patut dan jangan berlengah. Jika dia sudah menyelesaikan semua tunggakan dan cawangan guaman kita berpuas hati, kita boleh tarik balik (notis kebankrapan),” katanya.

Semalam, Mahkamah Tinggi Shah Alam menetapkan sehingga 15 Februari tahun depan bagi LHDN memfailkan petisyen pemiutang bagi meneruskan prosiding kes bankrap ke atas pelakon Shaheizy Sam. –

 

Faridah Hanif

“SHAHEIZY SAM KATA DIA TAK TAHU MENAHU PUN PASAL NI” 

Minggu lepas kecoh cerita Shaheizy Sam hutang LHDN 300k.

Ringkasan Cukai kena bayar RM300k
Pendapatan kena cukai RM1.07 juta
Lambat bayar penalti 10%
Tak declare cukai penalti lagi

Banyaknya kena bayar  cukai dan penalti , semua ini boleh kalau buat ikut cara yang betul tidak akan tahu

Jangan sebut tidak tahu pasal hal cukai , semua orang tahu kalau ada pendapatan kena bayar cukai cuma tidak tahu berapa banyak kena bayar cukai.

MULAI SEKARANG AMBIL TAHU PASAL CUKAI

Jenis cukai.JPG

 

#kewangandigital

#RizQStarZ – Faridah Hanif

Berapa INCOME Shaheizy Sam Ni Hah? (Citer Ni Panjang Tapi Banyak Pengajaran)

Kecoh minggu ni pasal seorang artis bakal muflis sebab hutang LHDN RM300k. Ramai tertanya2 berapa income dia. Jawapan dia net taxable income dia lepas tolak segala mak nenek pelepasan cukai ialah RM1.07 juta (28% maximum tax rate). TETAPI, kalau sampai stage muflis ni, rasanya tu dah termasuk penalti tu. Gila kau sebulan bayar lewat pun penalti 10% woo…!
.
Andaian saya itu kalau personal tax lah. Kalau under SDN BHD mungkin lebih rendah. Anyway, mai saya nak citer sikit pasal beberapa benda yg anda mungkin tak tahu. 
.
“GILE KENCANG INCOME SAM!” 
.
Kencang laa, sbb tu anak muda skrg semua nak jadi artis & instafeymes. Kawan saya dulu berlakon pak pacak pun RM25k dia dapat. Hero citer tu dapat RM120k.
.
Jadi duta lagi masyukkkk. Keje marketing dulu boss saya citer pernah nak propose kat Lisa RM200k jadi duta. Kes mahkamah Vanida punya payment RM400k+ jadi duta RonaSutra. Kalau artis tu lagi popular mcm Ayda Jebat & Datuk Siti Nurhaliza lagi kencang maa. Oh ya jgn lupa dulu zaman Mawi feymes dia collect lebih RM2 juta sbg duta macam2. 
.
“KEJAM GILER LHDN SAMPAI 28% DIA CEKAU!” 
.
Ini semua undang2 yg dah ditetapkan. Akta Cukai Pendapatan pun tahun 1967 kot. Semua rakyat berpendapatan kena bayar income tax. Lagi banyak income, lagi banyak tax. Takde income, takdelah tax (tapi camne nak hidup? Hahaha  caranya ialah hidup dgn tax-free income spt dividen ASB @ Tabung Haji).
Anda dicukai bila income anda layak dicukai sahaja. Secara mudahnya, income sebulan bawah RM3000 tak perlu bayar cukai. Kalau kena tax 28%, anda masih ada 72% lagi bahagian anda. Tak lah teruk sangat kan? Sbb di sesetengah negara maju ada yg sampai 45%!
.
Ya ya ya and they will say “TAPI KERAJAAN MEREKA TAKDE RASUAH, KEBAJIKAN & KESEJAHTERAAN RAKYAT MEREKA TERJAGA. PUBLIC TRANSPORT MEREKA CEKAP & MENYELURUH. BUKAN MACAM KERA-JAAN KITA! SONGLAP 50 JUTA CASH SIMPAN DALAM ALMARI PUN BOLEH MASUK KERJA BALIK!” Ok, saya faham. Tapi tu lain kali lah kita cerita yer  now back to topic.
.
Anda dicukai atas taxable income sahaja. Kalau bisnes, lepas tolak semua kos2 yg dibenarkan. Kalau personal tax, lepas tolak pelepasan. NET INCOME sahaja yg dicukai, itupun max 28%. Anda sepatutnya ada baki selebihnya utk hidup. Faham?
.
Kesedaran tentang income tax ni sangat2 rendah di kalangan masyarakat. Saya graduate accounting, so saya tahu benda ni MESTI KENA TAHU. kalau anda bukan background accounting mungkin anda pun tak tahu yg benda ni kena buat. Ia sebahagian daripada ilmu kehidupan yg anda kena ada, sama seperti ilmu parenting or driving.
.
Pada usia saya awal 30-an ni, majoriti kawan saya tak pernah amik tau pun pasal taxation. Tax filing pun tak pernah buat padahal dah bertahun2 kerja / berniaga kalau LHDN dapat memang senakkk nak bayar tax. Kalau tak kena tax pun, mungkin kena penalti.
.
Che Ta pernah kena tahan masa nak pergi overseas sebab tak bayar tax kan? It always happens to business owners. Keluar media sana sini income sebulan 20-30k, sampai 100k pun ada. Dapat duit, joli semua pergi melancong, beli kereta baru, renovate rumah dsb (yg tak boleh tolak cukai pun). Duit utk bayar tax tak set aside. Koman2 30% dari net income kena tolak tepi utk tax + zakat + GST. 
.
Saya tahu ramai je kira tax main hentam. Banyak lari sana sini. Renovate rumah dia tolak, pergi umrah dia tolak, semua benda habis nak ditolak. Mana boleh gitu. It must be “wholly & exclusively” for business. Semoga mereka semua yg buat begitu hasil tunjuk ajar “mentor” selamat hendaknya. 
.
“APA AKIBATNYA BILA BENDA NI RAMAI TAK BAYAR TAX OR BAYAR TAX KURANG DARI SEPATUTNYA?” 
.
3 huruf saja lor, GST. GST adalah usaha utk mencukai SEMUA ORANG. so income anda banyak atau sikit, anda tak boleh lari dari membayar GST. Peniaga (macam saya, sigh ) pun tak dapat lari dari jadi “pengutip GST”  Now GST kena bayar, income tax pun kena bayar. Semua org tak dapat lari lagi  Semoga negara kita bertambah maju hendaknya lepas ni. Kesian pada golongan makan gaji sbb mereka jadi mangsa, tak pasal2 kena caj extra 6% kan. Peniaga jadi “tukang kutip GST” je. 
.
“TERUK SANGAT KE KALAU MUFLIS NIH?” 
.
Teruk lah. Antara impaknya ialah anda tidak boleh memiliki aset, tak boleh ada akaun bank dan tidak boleh ke luar negara. Kalau ada rumah, kena jual rumah tu. Ada akaun bank, bank akan tutup akaun kita secara paksa. Dah book flight gi honeymoon overseas? Burn je lah. Semua aset akan dicairkan utk bayar pihak yg kita hutang. 
.
Hutang > RM30k boleh declare bankruptcy. Kalau ada org hutang anda lebih RM30k, pergilah file for muflis. Biar padan muka dia.  Tapi hutang betul2 yg ada dokumen ye. Hutang kena sontot or join skim ponzi tak boleh lah. 
.
“SAM KATA DIA TAK TAHU MENAHU PUN PASAL NI” 
.
Hahaha. Semua jabatan kerajaan ni ada connection. Anda beli rumah, beli kereta, duit dalam akaun ada berapa banyak, tu semua diorang boleh tahu. Nak detect anda duduk mana bukan susah pun apatah lagi jika anda org terkenal. Saya ni ha dapat SMS, dapat surat, dapat email dll dari LHDN bila bab cukai. Camne plak boleh kata tak tahu menahu? Come onnnn. The government knows everything, and can haunt you down. Dont forget that. They can & will inform u in all sorts of communication. 
.
PENUTUP
.
Panjang dah cerita ni. Sebagai penutup, saya sampaikan pesanan ejen cukai saya lah iaitu “biar kita ikut undang2, supaya malam boleh tidur lena. Kita elak itu ini nak enjoy hidup pun tak tenang”.
.
LHDN makin agresif. Negara nak pakai banyak duit nih. Baru semalam kuar TV nak buat ECRL pulokkk  They’re just doing their job, so you just play by the rules lah. 
.
Anda bukannya PM yg boleh ubah undang2 negara or hapuskan income tax. Have to live with it lah. Tapi, belajarlah “kurangkan tax”, dan bukannya “elakkan tax”. Tak paham apa2 pasal tax? Cari la member2 background accounting @ hire tax agent. Bersepah ada kat Malaysia ni. Caj pun tak mahal sangat. 
.
LHDN ni time kutip tax, semua nak cepat. Lewat je kena penalti. Time refund, lebih sebulan tak dapat lagi. Rupanya saya kena audit. Haha. Tapi ejen saya power. Tak dapat surat lagi dia dah suruh saya “attack” dulu. 3 hari settle dapat RM62k  Alhamdulillah 
.
Pepatah Presiden lama US, 2 benda adalah pasti iaitu MATI & CUKAI tapi kat Malaysia ada tax-free income, cthnya dividen ASB, Tabung Haji & jual hartanah lepas tempoh RPGT (5 tahun dari tarikh SNP). Apapun, anda tak boleh elak dari terlibat dengan cukai. Stop being ignorant, start learning about taxation. Orait? 
.
Silakan SHARE & TAG info2 ni dgn rakan2 ya. 
.
KHALID HAMID @ ABANG LID
.
P/S: Maaf tak dapat tag ejen saya tu sbb beliau baru saja kemalangan & sibuk dgn kerja MNC beliau. Next time orait 

 

Kredit kepada  

 

 

LHDN SEDANG MEMERHATI JUTAWAN SEGERA

“LHDN Sedang Memerhatikan ‘Jutawan Segera’ MLM dan Bisnes Online” Mengapa pagi ni saya asyik la jumpa topik2 yang begini je…. dan saya tergerak nak share dengan semua sahabat2 saya di sini..

Saya bukan tax agen… Bukan juga penjawat awam LHDN…..

Saya percaya semuanya ini berlaku dengan izin dan gerak dari Allah swt….

http://www.majalahlabur.com/kewangan/cukai/lhdn-sedang-memerhatikan-jutawan-segera/

Nora

#kewangadigital

#RizQStarZ

4 CARA RANCANG CUKAI PERNIAGAAN

Entrepreneur tax planning

Pada masa sekarang ramai yang nak jadi usahawan, bagus tu nak jadi usahawan, antara perkara-perkara yang perlu usahawan tahu adalah

  • Siapa pelanggan anda
  • Penjenamaan (Branding)
  • Marketing
  • Jualan
  • Kos dan Belanja
  • Untung/Rugi Bisnes
  • Cashflow perniagaan
  • Cukai perniagaan

Bahagian Jualan memang ramai usahawan mahir , tapi nak kawal aliran tunai masih ramai perlu perbaiki kerana sering dengar usahawan berkata “Jualan banyak , jadi cukai kena bayar tinggi ,untung bisnes pun sikit  mana cukup duit nak bayar cukai”

Bila buat bisnes mesti akan untung , bila dah untung kena bersedia untuk berhadapan dengan cukai, tahun pertama mungkin rugi , tahun kedua ada untung sikit , tahun ketiga untung naik sebab bisnes dah berkembang. Bila untung  banyak kena bersiap untuk kira cukai. Cukai pendapatan dikira dari pendapatan bersih (Untung Bersih Bisnes) bukan dari Jualan sahaja.

Bila mulakan bisnes dari awal lagi buat perancangan cukai perniagaan anda, target bila akan untung dan asing  sebahagian duit untung untuk bayar cukai.

4 Cara Rancang Cukai Perniagaan

  1. Memahami kewajipan cukai anda
  2. Asingkan wang cukai setiap bulan
  3. Semak Unjuran (projection ) perniagaan (Jualan , Untung/Rugi , Cukai)
  4. Minta khidmat nasihat dari pihak luar

 

Memahami kewajipan cukai anda dan merancang lebih awal untuk cukai boleh membantu anda menjimatkan wang dan mengurangkan tekanan apabila tiba masa untuk bayar cukai. Pendekatan proaktif ini akan membantu anda untuk menguruskan aliran tunai dengan lebih baik dan tetap fokus kepada aspek lain dalam menguruskan perniagaan anda.

Sumber dari

http://articles.bplans.com/startup-tax-planning-for-better-cash-flow-management/

#kewangandigital
#RizQStarZ

 

 

 

 

SMALL EXPENSES ( BELANJA KECIL)

Kita sering berbelanja tidak kira untuk tujuan peribadi atau bisnes

Tahukah anda belanja-belanja yang kecil , bila dikumpul-kumpul jadi banyak

5 jenis belanja kecil yang mudah menjadi banyak bila ditambah-tambah, belanja-belanja ini boleh dikawal

  1. Sering makan diluar  atau beli jajan untuk makan seperti makan fast food, goreng pisang, donut, coolblog, smooties dan lain-lain. Cuba anda fikirkan kalau keluar sahaja mesti nak makan atau minum . Kalau nak minum contoh air ais blend paling murah adalah dalam RM3 ke atas, seorang boleh lagi biasanya keluar ramai-ramai jadi beli lebih dari satu atau tiga nak belanja kawan terus kelaur duit belanja boelh sampai RM10
  2. Tidak ambil peduli Caj bank atau caj card kredit –  biasa nak keluar duit dari bank guna kad atm, kalau nak cepat guna keluar duit guna mesin MEPS dah kena caj RM1.06 dikenakan. Sama seperti bank transfer menggunakan internet banking guna GIRO ( transfer duit bank berlainan) tambah-tambah nak duit cepat buat instant transfer dah ken caj RM0.53. Sebulan kalau buat transaksi 10 kali dah jadi RM5.30
  3. Top up bil telefon , internet,  bill TV berbayar – hampir semua rakyat sekarang guna telefon pintar dan stesyen TV berbayar kebanyakan mereka adalah pengguna prepaid. Mula top ip RM10, tak sampai seminggu kredit habis pastu top up lagi , top lagi. Nak guna data internet top up lagi. Kalau yang perniaga sekali top up dalam RM30. Sebulan top up 4 kali berapa belanja telephone dan internet. Untuk yang bayar untuk menonton TV berbayar, bayar bulan-bulan tapi ada masa ke nak tonton ? Belanja telefon, internet dan stesyen TV berbayar juga boleh dikawal belanja .
  4. Membeli barang keperluan dapur ketika lapar. Pelikan bila lapar pastu keluar beli barang dapur mulalah kita fikir nak beli ini nak beli tu main capai je apa yang ada kat supermarket. Tengok-tengok troley pun dah penuh. Mula kata nak beli sayur je tapi beli juga barang-barang lain sekali seperti biskut ,chocolate, air berkabonat,  ikan,  barang toiletories dan macam- macam lagi. Bila shopping time lapar kita akan belanja lebih kepada makanan jajan (junk food) ..fikir fikirkan.. pasni nak shopping barang dapur jangan pergi masa lapar.
  5. Kerap guna  kereta untuk keluar tanpa sebab. Sebut sahaja nak keluar amik kunci terus drive , tengok minyak dah kurang dah kena isi. Dengan keadaan sekarang dan harga minyak naik naik naik. Belanja minyak tambah. Kalau dah keluar bukan bukan keluar seorang , keluar ramai-ramai jumpa kawan atau ada meeting.  Cara memandu pun nak laju , ada bumper atau lubang kat jalan raya main redah sahaja. Buka semua memandu sebegitu tapi ada segelintir. Bila cara memandu kurang berhemahbukan belanja minyak banyak tapi belanja serive dan repair kereta pun meningkat. Ini adalah belanja kecil yang dikurangkan.

Bayangkan jika dapat kawal belanja kecil ini berapa banyak penjimatan yang bolwh dibuat.

Sedikit perkongsian dari saya sebab 5 perkara ini kalau kita diaplinkan diri kita , belanja-belanja kecil ini boleh dikawal dari bertambah-tambah. Kalau tak percaya cuba kumpul semua resit belanja kecil ini dan kira. Anda akan tahu ..

Semoga perkongsian ini memberi manfaat kepada anda 
Faridah Hanif

RizQTR – Kewangan Digital 

CUKAI PENDAPATAN LHDN – KENAPA KENA DENDA ?

Dalam situasi mana seseorang individu atau syarikat didenda oleh LHDN (Lembaga Hasil dalam Negeri)

Berikut adalah beberapa kenyataan media dari website LHDN

  1. 2 pengarah

    Bagi setiap pertuduhan, kedua-dua tertuduh boleh dikenakan hukuman denda tidak kurang dari RM200.00 dan tidak melebihi RM2,000.00 atau penjara tidak melebihi tempoh enam bulan atau kedua-duanya sekali jika disabitkan kesalahan

  2. elak cukai 2016.JPG

didapati telah secara sengaja dan dengan niat untuk mengelak cukai dengan membuat suatu penyataan atau kemasukan palsu pada Borang C tahun taksiran 2012 dan 2013 berdasarkan hasil penemuan siasatan yang dijalankan.

Tertuduh menghadapi 2 pertuduhan di bawah Seksyen 114(1)(b) ACP 1967 yang membawa kepada hukuman denda tidak kurang daripada RM1,000.00 dan tidak lebih daripada RM20,000.00 atau boleh dihukum penjara bagi suatu tempoh tidak lebih daripada tiga tahun atau kedua-duanya sekali dan hendaklah membayar penalti khas tiga kali ganda dari amaun cukai terkurang bagi kedua-dua tahun taksiran berkenaan yang keseluruhannya berjumlah RM755,636.50.

 

3.doktr pakardidapati telah secara sengaja dan dengan niat untuk mengelak cukai dengan tidak mengisytiharkan pendapatan yang diterima daripada perkhidmatan sebagai doktor pakar sebanyak RM2,763,445.00 bagi tahun taksiran 2007, 2008, 2009, 2010, 2011, 2012 dan 2013 yang merupakan kesalahan di bawah seksyen 114(1) (a) ACP 1967 .

Jika disabitkan kesalahan, tertuduh boleh dikenakan hukuman denda tidak kurang dari RM1,000.00 dan tidak lebih dari RM20,000.00 atau penjara bagi suatu tempoh tidak lebih dari tiga tahun atau kedua-duanya sekali dan hendaklah membayar penalti khas tiga kali ganda dari amaun cukai terkurang yang keseluruhannya berjumlah sebanyak RM2,189,904.75.

 

4.gagal submit borang.JPG

didapati gagal mengemukakan Borang C bagi Tahun Taksiran 2013 dan 2014 berdasarkan hasil penemuan siasatan yang dijalankan.

Tertuduh menghadapi dua pertuduhan di bawah Seksyen 77A(1) dan Seksyen 112(1) Akta Cukai Pendapatan 1967 yang membawa kepada hukuman denda tidak kurang daripada RM200.00 dan tidak melebihi RM2,000 atau penjara tidak lebih enam bulan atau kedua-duanya sekali. Tertuduh mengaku salah terhadap kedua-dua pertuduhan yang dibacakan di hadapan Majistret Tuan Mohd Amin Bin Shahul Hamid pada hari ini dan mahkamah telah menjatuhkan hukuman denda RM 4,000.00 dan jika gagal bayar 6 bulan penjara bagi setiap pertuduhan.

Mulai sekarang masih belum terlambat lagi untuk anda urus duit peribadi dan duit perniagaan anda.

4 Langkah mudah yang perlu buat

  1. Asingkan Duit
  2. Urus resit-resit dan inbois dokumen kewangan
  3. Rekod Duit Masuk dan Keluar
  4. Sediakan penyata kewangan anda

 

Nota: Dengar-dengan citer baru-baru (keluar dalam berita ) ini mulai tahun depan denda cukai adalah 100% . Nantikan artikel seterusnya mengenai isu ini.

 

#RIZQTR, #pengurusankewangandigital