SMALL EXPENSES ( BELANJA KECIL)

Kita sering berbelanja tidak kira untuk tujuan peribadi atau bisnes

Tahukah anda belanja-belanja yang kecil , bila dikumpul-kumpul jadi banyak

5 jenis belanja kecil yang mudah menjadi banyak bila ditambah-tambah, belanja-belanja ini boleh dikawal

  1. Sering makan diluar  atau beli jajan untuk makan seperti makan fast food, goreng pisang, donut, coolblog, smooties dan lain-lain. Cuba anda fikirkan kalau keluar sahaja mesti nak makan atau minum . Kalau nak minum contoh air ais blend paling murah adalah dalam RM3 ke atas, seorang boleh lagi biasanya keluar ramai-ramai jadi beli lebih dari satu atau tiga nak belanja kawan terus kelaur duit belanja boelh sampai RM10
  2. Tidak ambil peduli Caj bank atau caj card kredit –  biasa nak keluar duit dari bank guna kad atm, kalau nak cepat guna keluar duit guna mesin MEPS dah kena caj RM1.06 dikenakan. Sama seperti bank transfer menggunakan internet banking guna GIRO ( transfer duit bank berlainan) tambah-tambah nak duit cepat buat instant transfer dah ken caj RM0.53. Sebulan kalau buat transaksi 10 kali dah jadi RM5.30
  3. Top up bil telefon , internet,  bill TV berbayar – hampir semua rakyat sekarang guna telefon pintar dan stesyen TV berbayar kebanyakan mereka adalah pengguna prepaid. Mula top ip RM10, tak sampai seminggu kredit habis pastu top up lagi , top lagi. Nak guna data internet top up lagi. Kalau yang perniaga sekali top up dalam RM30. Sebulan top up 4 kali berapa belanja telephone dan internet. Untuk yang bayar untuk menonton TV berbayar, bayar bulan-bulan tapi ada masa ke nak tonton ? Belanja telefon, internet dan stesyen TV berbayar juga boleh dikawal belanja .
  4. Membeli barang keperluan dapur ketika lapar. Pelikan bila lapar pastu keluar beli barang dapur mulalah kita fikir nak beli ini nak beli tu main capai je apa yang ada kat supermarket. Tengok-tengok troley pun dah penuh. Mula kata nak beli sayur je tapi beli juga barang-barang lain sekali seperti biskut ,chocolate, air berkabonat,  ikan,  barang toiletories dan macam- macam lagi. Bila shopping time lapar kita akan belanja lebih kepada makanan jajan (junk food) ..fikir fikirkan.. pasni nak shopping barang dapur jangan pergi masa lapar.
  5. Kerap guna  kereta untuk keluar tanpa sebab. Sebut sahaja nak keluar amik kunci terus drive , tengok minyak dah kurang dah kena isi. Dengan keadaan sekarang dan harga minyak naik naik naik. Belanja minyak tambah. Kalau dah keluar bukan bukan keluar seorang , keluar ramai-ramai jumpa kawan atau ada meeting.  Cara memandu pun nak laju , ada bumper atau lubang kat jalan raya main redah sahaja. Buka semua memandu sebegitu tapi ada segelintir. Bila cara memandu kurang berhemahbukan belanja minyak banyak tapi belanja serive dan repair kereta pun meningkat. Ini adalah belanja kecil yang dikurangkan.

Bayangkan jika dapat kawal belanja kecil ini berapa banyak penjimatan yang bolwh dibuat.

Sedikit perkongsian dari saya sebab 5 perkara ini kalau kita diaplinkan diri kita , belanja-belanja kecil ini boleh dikawal dari bertambah-tambah. Kalau tak percaya cuba kumpul semua resit belanja kecil ini dan kira. Anda akan tahu ..

Semoga perkongsian ini memberi manfaat kepada anda 
Faridah Hanif

RizQTR – Kewangan Digital 

CUKAI PENDAPATAN LHDN – KENAPA KENA DENDA ?

Dalam situasi mana seseorang individu atau syarikat didenda oleh LHDN (Lembaga Hasil dalam Negeri)

Berikut adalah beberapa kenyataan media dari website LHDN

  1. 2 pengarah

    Bagi setiap pertuduhan, kedua-dua tertuduh boleh dikenakan hukuman denda tidak kurang dari RM200.00 dan tidak melebihi RM2,000.00 atau penjara tidak melebihi tempoh enam bulan atau kedua-duanya sekali jika disabitkan kesalahan

  2. elak cukai 2016.JPG

didapati telah secara sengaja dan dengan niat untuk mengelak cukai dengan membuat suatu penyataan atau kemasukan palsu pada Borang C tahun taksiran 2012 dan 2013 berdasarkan hasil penemuan siasatan yang dijalankan.

Tertuduh menghadapi 2 pertuduhan di bawah Seksyen 114(1)(b) ACP 1967 yang membawa kepada hukuman denda tidak kurang daripada RM1,000.00 dan tidak lebih daripada RM20,000.00 atau boleh dihukum penjara bagi suatu tempoh tidak lebih daripada tiga tahun atau kedua-duanya sekali dan hendaklah membayar penalti khas tiga kali ganda dari amaun cukai terkurang bagi kedua-dua tahun taksiran berkenaan yang keseluruhannya berjumlah RM755,636.50.

 

3.doktr pakardidapati telah secara sengaja dan dengan niat untuk mengelak cukai dengan tidak mengisytiharkan pendapatan yang diterima daripada perkhidmatan sebagai doktor pakar sebanyak RM2,763,445.00 bagi tahun taksiran 2007, 2008, 2009, 2010, 2011, 2012 dan 2013 yang merupakan kesalahan di bawah seksyen 114(1) (a) ACP 1967 .

Jika disabitkan kesalahan, tertuduh boleh dikenakan hukuman denda tidak kurang dari RM1,000.00 dan tidak lebih dari RM20,000.00 atau penjara bagi suatu tempoh tidak lebih dari tiga tahun atau kedua-duanya sekali dan hendaklah membayar penalti khas tiga kali ganda dari amaun cukai terkurang yang keseluruhannya berjumlah sebanyak RM2,189,904.75.

 

4.gagal submit borang.JPG

didapati gagal mengemukakan Borang C bagi Tahun Taksiran 2013 dan 2014 berdasarkan hasil penemuan siasatan yang dijalankan.

Tertuduh menghadapi dua pertuduhan di bawah Seksyen 77A(1) dan Seksyen 112(1) Akta Cukai Pendapatan 1967 yang membawa kepada hukuman denda tidak kurang daripada RM200.00 dan tidak melebihi RM2,000 atau penjara tidak lebih enam bulan atau kedua-duanya sekali. Tertuduh mengaku salah terhadap kedua-dua pertuduhan yang dibacakan di hadapan Majistret Tuan Mohd Amin Bin Shahul Hamid pada hari ini dan mahkamah telah menjatuhkan hukuman denda RM 4,000.00 dan jika gagal bayar 6 bulan penjara bagi setiap pertuduhan.

Mulai sekarang masih belum terlambat lagi untuk anda urus duit peribadi dan duit perniagaan anda.

4 Langkah mudah yang perlu buat

  1. Asingkan Duit
  2. Urus resit-resit dan inbois dokumen kewangan
  3. Rekod Duit Masuk dan Keluar
  4. Sediakan penyata kewangan anda

 

Nota: Dengar-dengan citer baru-baru (keluar dalam berita ) ini mulai tahun depan denda cukai adalah 100% . Nantikan artikel seterusnya mengenai isu ini.

 

#RIZQTR, #pengurusankewangandigital

 

KITA BERBEZA

Salam menjalankan sesuatu perniagaan, kita mesti ingat satu rule yang penting; kita dan business kita adalah entiti berbeza.

Entiti berbeza di sini bermaksud,

Duit saya, saya punya..

Duit business, business yang punya.

 

How to Separate Personal and Business Finances

gambar source dari internet google

Jadi jangan sesekali selop duit laci business bila kita perlukan duit dan jangan sesekali tambah duit dalam business tanpa recordkannya sebagai equity atau liability pada business anda. Record sebagai ekuiti sebab consider duit yang kita letak tadi itu adalah sebagai investment (so we expect some return) dan boleh juga letakkan sebagai liability (tanggungan) sebab business kene bayar balik duit kita.

Salah satu kesilapan yang paling ketara adalah tidak set awal-awal gaji kita. Set aside awal-awal gaji kita dari titik peluh kita dalam menjalankan business. Berapa nak set tu, kita cerita sesi lain. Bukan ambik semua keuntungan bersih sebagai hak milik kita.

Ni pun kalau sempat, silap-silap dari gross profit (untung kasar= jualan – direct cost/cost of goods sold) lagi dah songlap. Ini salah, sebab dengan cara ini business kita tidak akan berkembang.

Berbusineslah secara berhemah, sebab anda berbusiness bukan untuk hari ini sahaja tetapi untuk legasi anda di masa akan datang.

penulis asal
#notakam, Strategi Perniagaan,12 April 2016

 

https://kewanganbisnes.wordpress.com/2016/01/19/9-tips-untuk-asingkan-kewangan-peribadi-dan-bisnes/

COACHING PERNGURUSAN KEWANGAN UNTUK PERNIAGAAN

1- Beginner – Asas Pengurusan Kewangan Perniagaan

2 – Intermediate – Menganalisa Rahsia angka-angka kewangan perniagaan anda

3 – Advance – Perancangan masa depan perniagaan anda

852110292_130692_13809635689109636226

Berminat untuk mengetahui lebih lanjut sila iskan pertanyaan anda di bawah, pihak kami akan hubungi anda . Terima kasih

 

 

6 KATEGORI UNTUNG PERNIAGAAN

Setiap orang yang mulakan perniagaan salah satu sebab nak UNTUNG dalam perniagaan . Berniaga mesti UNTUNG , berapa lama masa yang diperlukan untuk dapat untung dalam perniagaan ?

Ada yang cepat dan lambat, dalam perniagaan kita mesti kena tahu cara kira untung/rugi perniagaan. Setiap perniagaan yang telah beroperasi lebih dari 1 tahun mesti faham apa yang ada dalam PENYATA UNTUNG RUGI (PROFIT AND LOSS STATEMENT) . Penyata Untung/Rugi  dikira untuk satu tempoh masa kebiasaannya dalam tempoh 1 tahun.

1117107204-pl-graphic

Terdapat 6 jenis UNTUNG/RUGI perniagaan

  1. Untung /Rugi Kasar (Gross Profit/Loss)
  2. Untung/Rugi sebelum interest tax dan susutnilai (  Earnings Before Interest Tax  Depreciation Amortization – EBITDA)
  3. Untung/Rugi sebelum  Cukai (Earnings before Interest Tax – EBIT)
  4. Untung/Rugi Selepas Cukai  (Profit After Tax – PAT)
  5. Untung/Rugi Bersih ( Net Profit)
  6. Untung/Rugi Terkumpul (Retained Earnings)

Setiap satu ada formulanya sendiri.  Setiap untung/rugi ini ada peratus margin yang akan akan menjelaskan sebenarnya bagaimana pencapaian perniagaan,  sihat atau sebaliknya. Ianya juga akan memberi petunjuk (indicator) cara untuk meningkatkan untung dan mengurangkan kos. Erti kata lain bila kita tahu untung rugi perniagaan ianya boleh bantu untuk membuat keputusan yang terbaik untuk perniagaan.

Formula 6 jenis untung rugi ini akan dikongsikan dalam post yang akan datang.

Ambil tahu Untung Rugi Perniagaan untuk kembangkan perniagaan anda

Terima kasih

Faridah Hanif

Pengurusan Kewangan Digital

3 KATEGORI CASHFLOW

Cash Flow Statement = Penyata Aliran Tunai

Cash Flow menunjukan aliran duit masuk dan duit keluar mengikut 3 kategori untuk satu tempoh  masa yang ditentukan.

  1. Kategori OPERASI – Aktiviti untuk menjana keuntungan dan penggunaan aset yang memberi kesan kepada tunai
  2. Kategori PEMBIAYAAN – Aktiviti yang menunjukan liabiliti diwujudkan , sumbangan modal , bayaran balik pinjaman yang memberi kesan kepada tunai
  3. Kategori PELABURAN – Aktiviti belian dan jualan aset yang memberi kesan kepada tunaiImage result for negative cash flow
    sumber gambar dari : http://www.gladfish.com

Positif vs. Negatif

  • Cash flow Operasi – adalah dari aktiviti yang terdapat dalam Penyata Untung Rugi (aktiviti tunai sahaja)
  • POSITIF Cash flow Operasi  menunjukan JUALAN dari perniagaan boleh menampung semua aktiviti operasi perniagaan
  • Bila Cash Flow Operasi NEGATIF , cash flow dari aktiviti pembiayaan dan pelaburan terpaksa menampung kekurangan tunai dari aktiviti operasi jika tidak perniagaan akan berada dalam keadaan tenat kerana tunai akan habis cepat seperti yang ada dalam Penyata Kunci Kira-Kira

Contoh

A-1 Sdn Bhd sebuah syarikat menyediakan perkhidmatan IT

  • RUGI bersih -$100,000 dalam Penyata Untung Rugi pada suku tahun pertama
  • A-1 Sdn Bhd menjual sebahagian dari aset ( peralatan computer ) untuk menunjukan aktiviti cash flow Pelaburan positif sebanyak $50,000
  • A-1 Sdn Bhd juga telah membuat pinjaman jangka panjang $40,000 dan membayar $5,000 untuk pinjaman yang sediada, dimana cash flow Pembiayaan jadi positif $35,000
  • Dengan ini kedudukan cash flow untuk suku tahun pertama adalah negative , $15,000

PENYATA ALIRAN TUNAI UNTUK TEMPOH SUKU PERTAMA TAHUN XXXX

Aktiviti Duit Masuk Duit Keluar
Aktiviti Operasi (Rugi Bersih) -$100,000
Aktiviti Pelaburan (Jual Aset) $50,000
Aktiviti Pembiayaan (Loan baru dan bayar balik loan) $40,000 -$5,000
JUMLAH $90,000 -$105,000
BAKI CASH FLOW (duit masuk – duit keluar) -$ 15,000

Dalam perniagaan kita perlu tahu kedudukan aktiviti mana yang positif dan negatif. Perlu tahu cara untuk pusing duit dengan cara terbaik agar tidak mejadi negatif. Jika jadi negatif bagaimana cara untuk jadikan positif.

Sediakan unjuran Cash Flow untuk tempoh satu tahun, ianya dapat membantu perniagaan anda untuk bersedia lebih awal untuk menstabilkan kedudukan TUNAI perniagaan anda.

Semoga penerangan ringkas ini dapat membantu usahawan untuk perbaiki CASH FLOW perniagaan

http://bit.ly/pengurusan_kewangan_mudah_140217