4 REPORT CARD FOR BUSINESS (ENGLISH)

Advertisements

DIVIDEN

Dividen Syarikat Sdn. Bhd.

Apa itu Dividen?

Dividen dikenali sebagai pengagihan keuntungan syarikat kepada pemegang saham berdasarkan peratusan saham yang dimilikinya. Jumlah dividen yang diterima pemegang saham tertakluk kepada jumlah saham yang dimiliki di dalam syarikat tersebut.

Dividen dapat diagihkan melalui 3 cara iaitu :

• Dividen tunai – Dibayar dalam bentuk wang
• Dividen Saham – Dibayar dalam bentuk saham tambahan
• Dividen Asset – Dibayar dalam bentuk asset (Dividen ini jarang dilakukan)

Syarat pengagihan dividen :

• Dividen dibayar kepada pemegang saham jika syarikat mempunyai keuntungan sahaja.
• Pengagihan dividen tersebut dibenarkan oleh pengarah syarikat.
• Syarikat mestilah solven selepas pengagihan dividen dibuat. Solven bermaksud syarikat berupaya untuk membayar hutang 12 bulan selepas pengagihan dividen dibuat.
• Boleh dibuat bila-bila masa sahaja mengikut apa- apa jumlah yang telah dipersetujui oleh pengarah syarikat.
• Semua dividen wajib diisytiharkan kepada Bursa Malaysia
• Dividen dibayar selepas ditolak jumlah cukai syarikat

Bilakah dividen perlu diagihkan?

• Dividen boleh diberikan sekali, 2 kali atau 3 kali (setahun) bergantung kepada syarikat.
• 3 jenis tempoh pengagihan dividen:
– Dividen interim(Diisytihar untuk satu jangka masa yang pendek iaitu 3 atau 6 bulan, dibayar dalam tempoh perakaunan semasa, dibuat berdasarkan prestasi keuntungan syarikat sebelum tempoh perakaunan berakhir).
– Dividen akhir (Diisytihar selepas penyedian penyata kewangan syarikat (12 bulan), pembayaran dibuat selepas tempoh perakaunan semasa, biasanya nilai dividen lebih tinggi berbanding interim).
-Special/Extra dividen (Dibayar secara tiba- tiba oleh syarikat, diisytihar apabila syarikat mencatatkan keuntungan luar biasa)

Cara pengiraan dividen

Formula : Unit Saham yang dipegang (Unit) X Nilai Dividen (RM/per saham)

Contoh : Unit yang dipegang = 200 unit, Nilai dividen (RM) = RM 0.20
Jawapan : 200 unit x RM 0.20 = RM 40

Jumlah dividen yang akan diterima pemegang saham tersebut ialah sebanyak RM 40.

Kelebihan membayar dividen

– Menunjukkan kestabilan sesebuah syarikat. Syarikat yang berupaya membayar dividen lebih kerap amat disukai oleh pelabur kerana menunjukkan prestasi syarikat tersebut.
– Dapat menarik ramai pelabur
– Dapat berkongsi rezeki yang diterima dengan pelabur
– Dapat menjalinkan hubungan baik antara pelabur dan syarikat.

Kredit to AMACC Advisory

Cash sitting “idle” dalam company account gitu, investor tak berapa suka.

Cash memang penting, tapi kalau bisnes tidak untung, cash yang menggunung pun boleh runtuh kalau hari-hari dok cangkul.

Matlamat berniaga adalah untuk untung. Samada untung sedikit atau banyak, itu bergantung pada performance bisnes itu.

Cash yang ada dalam company itu mesti come from somewhere, and bisnes yang tidak buat profit… susah untuk siapa-siapa pump in mo ney later.

Don’t get confuse with certain company macam über etc, even rugi but people still invest.

Investor tidak suka tengok pada balance sheet yang ada jumlah cash yang besar, bagi mereka… that particular bisnes tidak bijak dalam memaximisekan aset yg ada.

Dan kebiasaan cash tersebut akan direinvest atau distribute as dividend atau pun buy back equity, reduce loan dan lain-lain.

Kredit to : Tuan Kam

Komisyen? – Berapa yang kena bayar dekat sales staff?

Tadi ada seorang sahabat Tengku Nurudeen bertanya bagaimana cara untuk tentukan komisen untuk sales team

Image result for commission plan

Set target sales person – personel sale target 100k , kalau sales person ini dapat capai sales 120k , 

Senario 1

Komisen can be % of total sales (ini bergantung kepada basic salary staff – if basic salary rendah( gaji 1,200) boleh bagi 100k (0.5%) , balance 20k komisen 1%)

Gaji 1,200
Komisen 100k pertama (0,5%) = 100k x 0.5%= 500
Komisen next 20k (1%) = 20k x 1%= 200
total komisen = 700 (kena tambah belanja kwsp + socso + eis majikan )
total gaji = 1900 

Jadi total belanja gaji bertambah

Senario 2
komisen can be % of total sales (ini bergantung kepada basic salary staff – basic salary tinggi( gaji 2,000) 
cadangan komisen – 1% on the lebihan target (120k – 100k =20k)
komisen 20k x 1% = 200

Gaji 2000
Komisen 200 (kwsp + socso + eis kena add on portion majikan)
total gaji 2200

Try buat beberapa scenario, set KPI Sales target sales person 
buat juga KPI Sales target , Profit Target company level , kalau capai KPI target semua staff boleh entitle untuk reward setahun sekali

Bila nak beri mnafaat kepada staff atau team yang bantu kita dalam bisnes , buat sedikit kira-kira dan tengok impaknya . Kadang-kadang kita terlepas pandang belanja-belanja tambahan yang perlu syarikat bayar

Semoga perkongsian ini memberi manfaat kepada usahawan

3 BANK AKAUN BISNES

Buku simpan bank dulu-dulu milik saya

Semasa saya dizaman sekolah mak saya telah buka 2 akaun bank untuk saya, satu untuk simpanan biasa-biasa (ABB)  dan satu simpanan pendidikan (ABP) . Bila saya masuk IPTA saya kena buka akaun bank (ABIPTA) lagi atas permintaan agensi yang memberi pinjaman pendidikan .  Masa tu umur dah 18 tahun boleh bukan akaun atas nama sendiri ….   Maklumlah dapat duit pinjaman satu semester RM 2,500 (hujung tahun 1980an nilai tu adalah tinggi) apa lagi otak ni mulah fikir nak enjoy ….

NO! NO! NO!  Saya bagi buku bank akaun dan kad ATM (ABIPTA) yang  terima duit pinjaman kepada mak saya , dah mak saya bagi buku dan kad ATM akaun simpanan biasa-biasa  (ABB) kat saya untuk saya urus duit masa belajar di IPTA.  Nampak tak mak kita sebenarnya dah bantu kita untuk urus duit sejak dahulu lagi. Alhamdulilah dengan cara inilah mak saya besarkan 4 anaknya hinggalah sekarang ajar kami cara untuk menyimpan dan melabur

Bagi usahawan yang berniaga adalah penting menjaga cashflow bisnes , usahawan sekurang-kurangnya perlu ada minimum 1 akaun bank untuk bisnes dan 1 akaun bank untuk peribadi. Tapi bila ada bila hanya dengan 1 akaun bank semua duit masuk keluar , duit operasi , duit gaji , duit jualan , duit simpanan, duit pelaburan semua ada kat satu tempat. Kan jadi pening bila nak keluarkan duit untuk bayar cukai setahun sekali ke , nak beli aSet untuk bisnes keluarkan semua duit , dah duit nak bayar gaji nak amik dari mana?

Asingkan duit bisnes kepada 3 bank akaun bisnes

  1. AKAUN BANK UNTUK OPERASI
    Tujuan akaun bank ini adalah untuk semua transaksi masuk dan keluar operasi bulanan

    – Duit jualan
    – Duit bayar pembekal
    – Duit berkaitan gaji (gaji , upah , elaun , fee director , KWSP, Perkeso, , overtime staff)
    – Duit bayar pinjaman bank /pelabur /agensi-agensi kerajaan
    – Duit terima dari penghutang
    – Duit bukan gaji (sewa pejabat, bil utiliti, bil internet)
    – Duit marketing (online , offline , digital marketing)

  2. AKAUN BANK UNTUK BELANJA AKAN DATANG
    Yang ini adalah lebih kepada tranksaksi yang akan berlaku setahun sekali , tapi duit kena masuk setiap 2 minggu , duit keluar sekali-sekali sahaja . Akaun ini adalah untuk tujuan seperti

    – Duit untuk bayar bonus
    – Duit untuk bayar cukai/zakat
    – Duit untuk buat trip family day / annual dinner syarikat
    – Duit untuk bayar setiausaha syarikat, fee audit, fee akaun, fee tax ejen
    – Duit nak renovate pejabat

  3. AKAUN BANK UNTUK TUJUAN KEMBANGAN BISNES / PELABURAN
    Yang akaun bank ini adalah untuk tujuan jangkamasa panjang tapi duit kena masuk setiap 2 minggu, duit keluar lepas 2 ke 3 tahun atau duit boleh keluar dan simpan dalam fixed deposit. Duit dalam bank ini boleh diguna untuk buka cawangan, beli aset hartanah atau labur ditempat /bisnes yang boleh beri pulangan.

Bagaimana, banyak mana dan bila kena penuhkan akaun-akaun bank ini. Caranya adalah dengan membuat Taksiran Segera Bisnes Semasa untuk mengetahui keadaan kesihatan bisnes sekarang. Kemudian baru membuat pengagihan peratus mengikut peratus taksiran yang perlu disimpan dalam setiap bank akaun , usahawan pasti akan nampak peningkatan dalam akaun bank ke-2 dan ke-3.

Masa kini semua transaki bank mudah dilakukan menggunakan perbankkan internet , transaksi duit masuk keluar adalah mudah menggunakan platform kewangan digital. Usahawan boleh buat akaun bank dengan bank yang sama atau bank yang berlainan cadangan seperti

– 3 akaun Bank Harimau Bhd
– 2 akaun Bank Harimau Berhad dan 1 akaun Bank Sotong Behad
– 1 akaun Bank Harimau Berhad, 1 akaun Bank Sotong Behad dan 1 akaun Bank Bulan Sabit Bhd

Usahawan boleh hubungi bank dan maklumkan yang nak buka akaun baru untuk bisnes , kalau bisnes enterprise boleh je bukan akaun baru melalui internet banking. Manakala Sdn Bhd perlu maklumkan kepada setiasusaha syarikat nak buka akaun syarikat baru mereka akan sediakan beberap document , bawa segala dokumen ke bank untuk proses. (sebaiknya hubungi bank dan tanya apa dokumen yang diperlukan untuk buka akaun bank baru)

Kami ingin bantu usahawan untuk jaga kesihatan kewangan bisnes/syarikat . Semoga tulisan saya ini serba sedikit memberi manfaat untuk usahawan diluar sana.

Jika anda ingin membuat taksiran segera untuk perniagaan anda sila tinggalkan maklumat anda disini pihak kami akan hubungi anda

Faridah Hanif
Virtual Business Controller for 
Entrepreneur 
Digital Financial Management

.

Wave to be acquired by H&R Block for $537 million

Capture

WAVE – a simple and easy accounting system , made me feel in love with this accounting system because of it’s simple and easy full set accounting features

Just do the transactions and the 3 report cards (financial statement is ready as simple as that)

WAVE is an awesome system that can help entrepreneurs to manage cash-flow and  financial management for business

Today WAVE is being acquired by H&R BLOCK ( American tax preparation company operating in North America, Australia, and India)

WAVE is a free accounting system since 2010 , since 2014 we use wave for our business and our clients to prepare the financial reports.

Track your expenses, send invoices, get paid and balance your books with WAVE

WAVE Timeline 2010 – 2019

WAVE Working environment
working enviro.JPG

Want to know more about how to use WAVE contact us at 011 1001 3009 and we will attend to you .

Pictures from : https://www.waveapps.com

3 BAHAGIAN PALING PENTING DALAM PENYATA UNTUNG RUGI

Penyata Untung Rugi  (Profit and Loss Statement) membongkarkan  rahsia angka-angka JUALAN dan UNTUNG/RUGI perniagaan setiap bulan/tahun,  ada 3 bahagian yang paling penting iaitu

  1. UNTUNG KASAR

    Untung kasar adalah   JUALAN – KOS ,  disini  boleh kenalpasti samada harga jualan yang betul atau anda memberi diskaun yang tinggi. Sebaiknya  buat perbandingan bulanan agar peratus untung kasar adalah konsisten dan tidak terlalu berbeza setaip bulan.

  2. PERBELANJAAN OPERASI

    Perbelanjaan operasi menunjukkan berapa banyak belanja untuk menjalankan perniagaan anda, tidak termasuk apa yang dibelanjakan untuk membuat produk anda. Bahagian ini termasuk gaji, faedah, pengiklanan, sewa, utiliti, susut nilai dan belanja operasi lain. Sesetengah item di sini mempunyai harga tetap manakala yang lain mungkin berubah atau bermusim. Sekiranya perbelanjaan naik dengan lebih cepat daripada keuntungan kasar, periksa untuk melihat di mana anda boleh mengurangkan belanja atau di mana  boleh bantu tingkat banyak jualan.

  3. UNTUNG BERSIH

    Untung bersih bahagian paling bawah dalam penyata untung rugi, kerana bahagian ini menunjukkan berapa banyak keuntungan atau kerugian yang dicapai.  Bandingkan angka dengan tempoh sebelumnya dan terhadap anggaran anda. Jika trend berada dalam arah yang menurun, buat analisa untuk kenalpasti dibahagian mana yang nampak arah menurunGunakan data ini untuk mengira margin bersih, atau nisbah pendapatan bersih kepada jualan bersih.

CASH FLOW VS PROFIT

Cash flow dan Profit  adalah 2 perkara yang berbeza tapi kedua-duanya adalah penting dalam pengurusan kewangan bisnes/syarikat

CASH FLOW

Aliran duit masuk duit keluar  untuk transaksi operasi  , pelaburan dan pinjaman. Duit diperlukan untuk jalankan perniagaan.

 

Ada 2 perkara perlu ingat mengenai cash flow

  1. Bisnes boleh jadi untung tapi duit cash tidak cukup
    Jualan banyak tapi pelanggan berhutang banyak (jualan kredit ), 6 bulan masih tak bayar-bayar lagi . Ini tak masuk lagi buat jualan tapi tak buat invoice tak tahu jual kat siapa dan tak tahu nak kutip hutang dari siapa.

    Belian supplier nak COD je  (cash on delivery) paling-paling lama dia bagi kita bayar lambat dalam 15-30 hari, itu pun bukan semua supplier nak bagi kredit terms .

    Pastu kena fikir nak bayar gaji , bayar sewa , api air dan lain-lain belanja.

  2. Jualan kencang tapi ini tidak semestinya bisnes anda untung 

    Bila jualan kencang , nak kena bayar supplier pun banyak juga , jadi bila duit tak cukup and buat loan pastu nak kena bayar loan dan interest tinggi (belanja makin bertambah) dan bisnes boleh jadi rugi.

PROFIT (UNTUNG) – Income Statement

Pendapatan bersih (Net income) adalah segala jualan (pendapatan) tolak semua kos dan belanja . Adalah jelas pada prinsipnya bahawa bisnes tidak boleh bertahan lama melainkan ada untung, kadang-kadang perlu tahu apakah kos-kos jualan untuk menentukan harga jualan . Jika salah kira kos mungkin bisnes tidak untung dan duit semakin kurang ,silap-silap kena tutup kedai

Item-item Cash flow dan Profit

 

Sumber ; the balance small business

 

 

7 ANGKA KEWANGAN BISNES ENTREPRENUER MESTI TAHU

7 ANGKA KEWANGAN BISNES ENTREPRENUER MESTI TAHU

Yahya seorang entrprenuer yang telah mula berniaga sejak 2 tahun yang lepas . Yahya telah mulakan perniagaan dengan sejumlah wang yang agak besar. Selama setahun Yahya telah bertungkus lumus buat operasi bisnes untuk memastikan bisnes Yahya akan berada dalam keadaan sihat. Semua kerja-kerja pengurusan dan operasi bisnes Yahya buat sendiri hingga tidak ada masa untuk urus kewangan bisnes Yahya.

Pada akhir tahun kedua Yahya mula mengadu kepada kawan dia Amin

Yahya    :Amin, Aku dah keluarkan modal yang banyak, tapi aku tak tahu duit aku pergi mana.  Tahun lepas duit aku banyak lagi tapi sekarng duit aku sekarang dah mula berkurang.

Amin     : Yahya , kau bisnes ini duit bisnes siapa jaga ?

Yahya   : Akulah jaga tapi aku mana sempat nak buat semua . Aku tengok akaun bank aku duit ada lagi , jadi aku rasa bisnes aku ok je , tapi makin lama duit bisnes aku makin susut. Macam mana ya?

Amin   :     Aku nak kongsi sikit . Bila kau dah buat bisnes kau mesti ambil tahu mengenai 7 Rahsia Angka Kewangan Bisnes

Untitled design.jpg
  1. Cash Flow
    Cash flow ini aliran tunai masuk dan keluar bisnes yang sangat penting .

    Inilah adalah nyawa bisnes

  2. Pendapatan Bersih

    Pendapatan Bersih segala pendapatan diterima tolak semua kos dan belanja bisnes termasuk bayaran cukai dan zakat dan anda boleh tahu sama ada bisnes anda buat duit atau kehabisan duit

  3. Penyata Untung atau Rugi

    Penyata Untung Rugi yang membongkarkan rahsia pendapatan tolak kos dan belanja untuk satu tempoh masa iaitu bulanan atau tahunan yang diguna untuk membuat unjuran dan perancangan masa depan bisnes anda

  4. Jualan 

    Jualan penting untuk bisnes dan mesti di pantau hari-hari , jika jualan turun akan ada masalah and and kena buat sesuatu untuk naikan jualan . Jika jualan naik perlu analisa apa punca jualan naik , dengan cari  ini anda boleh perbaiki dan fikirkan cara untuk naikan jualan lagi

  5. Harga Jualan

    Harga jualan mesti mengambil kira segala kos jualan untuk kira untung

  6. Margin Untung Kasar

    Untung kasar adalah segala jualan tolak kos jualan yang akan  menentukan adalah ianya cukup untuk membayar belanja-belanja oeprasi seperti gaji, merketing dan pentadbiran pejabat.

  7. Inventori
    Pantau inventori jika inventori terlebih buat sesuatu untuk kurangkan inventori. Jika inventori semakin berkurang ini bagus sebab tanda jualan baik tetapi jangan lupa untuk top up inventori

Sumber : Website American Express Company