Wave to be acquired by H&R Block for $537 million

Capture

WAVE – a simple and easy accounting system , made me feel in love with this accounting system because of it’s simple and easy full set accounting features

Just do the transactions and the 3 report cards (financial statement is ready as simple as that)

WAVE is an awesome system that can help entrepreneurs to manage cash-flow and  financial management for business

Today WAVE is being acquired by H&R BLOCK ( American tax preparation company operating in North America, Australia, and India)

WAVE is a free accounting system since 2010 , since 2014 we use wave for our business and our clients to prepare the financial reports.

Track your expenses, send invoices, get paid and balance your books with WAVE

WAVE Timeline 2010 – 2019

WAVE Working environment
working enviro.JPG

Want to know more about how to use WAVE contact us at 011 1001 3009 and we will attend to you .

Pictures from : https://www.waveapps.com

Advertisements

CASH FLOW VS PROFIT

Cash flow dan Profit  adalah 2 perkara yang berbeza tapi kedua-duanya adalah penting dalam pengurusan kewangan bisnes/syarikat

CASH FLOW

Aliran duit masuk duit keluar  untuk transaksi operasi  , pelaburan dan pinjaman. Duit diperlukan untuk jalankan perniagaan.

 

Ada 2 perkara perlu ingat mengenai cash flow

  1. Bisnes boleh jadi untung tapi duit cash tidak cukup
    Jualan banyak tapi pelanggan berhutang banyak (jualan kredit ), 6 bulan masih tak bayar-bayar lagi . Ini tak masuk lagi buat jualan tapi tak buat invoice tak tahu jual kat siapa dan tak tahu nak kutip hutang dari siapa.

    Belian supplier nak COD je  (cash on delivery) paling-paling lama dia bagi kita bayar lambat dalam 15-30 hari, itu pun bukan semua supplier nak bagi kredit terms .

    Pastu kena fikir nak bayar gaji , bayar sewa , api air dan lain-lain belanja.

  2. Jualan kencang tapi ini tidak semestinya bisnes anda untung 

    Bila jualan kencang , nak kena bayar supplier pun banyak juga , jadi bila duit tak cukup and buat loan pastu nak kena bayar loan dan interest tinggi (belanja makin bertambah) dan bisnes boleh jadi rugi.

PROFIT (UNTUNG) – Income Statement

Pendapatan bersih (Net income) adalah segala jualan (pendapatan) tolak semua kos dan belanja . Adalah jelas pada prinsipnya bahawa bisnes tidak boleh bertahan lama melainkan ada untung, kadang-kadang perlu tahu apakah kos-kos jualan untuk menentukan harga jualan . Jika salah kira kos mungkin bisnes tidak untung dan duit semakin kurang ,silap-silap kena tutup kedai

Item-item Cash flow dan Profit

 

Sumber ; the balance small business

 

 

7 ANGKA KEWANGAN BISNES ENTREPRENUER MESTI TAHU

7 ANGKA KEWANGAN BISNES ENTREPRENUER MESTI TAHU

Yahya seorang entrprenuer yang telah mula berniaga sejak 2 tahun yang lepas . Yahya telah mulakan perniagaan dengan sejumlah wang yang agak besar. Selama setahun Yahya telah bertungkus lumus buat operasi bisnes untuk memastikan bisnes Yahya akan berada dalam keadaan sihat. Semua kerja-kerja pengurusan dan operasi bisnes Yahya buat sendiri hingga tidak ada masa untuk urus kewangan bisnes Yahya.

Pada akhir tahun kedua Yahya mula mengadu kepada kawan dia Amin

Yahya    :Amin, Aku dah keluarkan modal yang banyak, tapi aku tak tahu duit aku pergi mana.  Tahun lepas duit aku banyak lagi tapi sekarng duit aku sekarang dah mula berkurang.

Amin     : Yahya , kau bisnes ini duit bisnes siapa jaga ?

Yahya   : Akulah jaga tapi aku mana sempat nak buat semua . Aku tengok akaun bank aku duit ada lagi , jadi aku rasa bisnes aku ok je , tapi makin lama duit bisnes aku makin susut. Macam mana ya?

Amin   :     Aku nak kongsi sikit . Bila kau dah buat bisnes kau mesti ambil tahu mengenai 7 Rahsia Angka Kewangan Bisnes

Untitled design.jpg
  1. Cash Flow
    Cash flow ini aliran tunai masuk dan keluar bisnes yang sangat penting .

    Inilah adalah nyawa bisnes

  2. Pendapatan Bersih

    Pendapatan Bersih segala pendapatan diterima tolak semua kos dan belanja bisnes termasuk bayaran cukai dan zakat dan anda boleh tahu sama ada bisnes anda buat duit atau kehabisan duit

  3. Penyata Untung atau Rugi

    Penyata Untung Rugi yang membongkarkan rahsia pendapatan tolak kos dan belanja untuk satu tempoh masa iaitu bulanan atau tahunan yang diguna untuk membuat unjuran dan perancangan masa depan bisnes anda

  4. Jualan 

    Jualan penting untuk bisnes dan mesti di pantau hari-hari , jika jualan turun akan ada masalah and and kena buat sesuatu untuk naikan jualan . Jika jualan naik perlu analisa apa punca jualan naik , dengan cari  ini anda boleh perbaiki dan fikirkan cara untuk naikan jualan lagi

  5. Harga Jualan

    Harga jualan mesti mengambil kira segala kos jualan untuk kira untung

  6. Margin Untung Kasar

    Untung kasar adalah segala jualan tolak kos jualan yang akan  menentukan adalah ianya cukup untuk membayar belanja-belanja oeprasi seperti gaji, merketing dan pentadbiran pejabat.

  7. Inventori
    Pantau inventori jika inventori terlebih buat sesuatu untuk kurangkan inventori. Jika inventori semakin berkurang ini bagus sebab tanda jualan baik tetapi jangan lupa untuk top up inventori

Sumber : Website American Express Company

PELEPASAN CUKAI 2017 (PENDAPATAN 2016)

Perkongsian dari website LHDN mengenai pelepasan cukai pendapatan untuk individu dan individu berniaga

Semoga ianya memberi manfaat kepada individu untuk rancang cukai anda

Image result for pelepasan cukai 2017

Pelepasan Cukai Individu Pemastautin

Tahun 2016

Bil.

Jenis Potongan Individu

Amaun (RM)

1

Individu dan saudara tanggungan

9,000

2

Perbelanjaan rawatan perubatan,keperluan khas dan penjaga ibu bapa ( Keadaan kesihatan disahkan oleh pengamal perubatan)

ATAU

Ibu dan Bapa
Terhad 1,500 bagi hanya seorang ibu
Terhad 1,500 bagi hanya seorang bapa

5,000 (Terhad)

ATAU

3000 (Terhad)

3

Peralatan Sokongan Asas (untuk individu kurang upaya atau untuk suami/isteri, anak atau ibubapa kurang upaya)

6,000 (Terhad)

4

Individu Kurang Upaya

6,000

5

Yuran Pendidikan (Sendiri)

7,000 (Terhad)

6

Perbelanjaan perubatan penyakit yang sukar diubati (individu atau suami/isteri atau anak-anak)

6,000 (Terhad)

7

Pemeriksaan perubatan penuh

500 (Terhad)

8

Pembelian buku, majalah, jurnal dan penerbitan

1,000 (Terhad)

9

Pembelian komputer peribadi untuk individu (sekali setiap 3 tahun)

3,000 (Terhad)

10
Tabungan bersih dalam skim SSPN (berkuatkuasa Tahun Taksiran 2012 – 2017)
6,000 (Terhad)

11

Pembelian peralatan sukan untuk aktiviti sukan

300 (Terhad)

12

Faedah pembelian rumah. Potongan cukai terhad kepada RM10,000 setiap tahun asas bagi 3 tahun taksiran berturut-turut bermula dari tarikh faedah mula dibayar.
Syarat kelayakan:
(i) pemastautin warganegara Malaysia;
(ii) pembelian rumah kediaman terhad kepada satu unit sahaja;
(iii) perjanjian jual beli ditandatangani dalam tempoh 10 Mac 2009 sehingga 31 Disember 2010; dan
(iv) rumah kediaman tersebut tidak disewakan.
Di mana:
(a) 2 atau lebih individu layak menuntut potongan bagi sebuah rumah kediaman; dan
(b) jumlah faedah yang dibelanjakan oleh kesemua individu berkenaan melebihi amaun yang dibenarkan dalam tahun itu. Setiap individu dibenarkan suatu potongan bagi setiap tahun mengikut formula berikut:
A x B
C
Di mana;
A = jumlah faedah dibenarkan dalam tahun berkenaan;
B = jumlah faedah dibelanjakan oleh individu berkenaan dalam tahun berkenaan;
C = jumlah faedah dibelanjakan oleh kesemua individu

10,000
(Terhad)

13

Suami/Isteri/Bayaran alimoni kepada bekas isteri

4,000 (Terhad)

14

Suami/Isteri kurang upaya

3,500

15

Anak di bawah umur 18 tahun

2,000

16

Anak yang belum berkahwin dan berumur 18 tahun dan ke atas dan menerima pendidikan sepenuh masa (peringkat A-Level, sijil, matrikulasi, persediaan atau pra-ijazah)

2,000

17

Anak yang belum berkahwin dan berumur 18 tahun dan ke atas tertakluk kepada syarat-syarat berikut:
(i) mengikuti kursus di peringkat diploma dan ke atas di institusi pengajian tinggi dalam Malaysia (tidak termasuk kursus matrikulasi/pra-ijazah).
(ii) mengikuti kursus di peringkat ijazah dan ke atas di institusi pengajian tinggi luar Malaysia.
(iii) kursus dan institusi pengajian tinggi diiktiraf oleh pihak berkuasa Kerajaan yang berkaitan.

8,000

18

Anak Kurang upaya

6,000

Pelepasan tambahan sebanyak RM8,000 bagi anak kurang upaya berumur 18 tahun dan ke atas, belum berkahwin dan mengikuti diploma ke atas di dalam Malaysia @ peringkat ijazah ke atas di luar Malaysia dalam kursus dan di IPT yang diiktiraf oleh pihak berkuasa Kerajaan yang berkaitan.

19

Insuran nyawa dan KWSP

6,000 (Terhad)

20
Skim Persaraan Swasta dan Anuiti Tertunda (Deferred Annuity) – berkuatkuasa mulai Tahun Taksiran 2012 hingga tahun taksiran 2021.
3,000 (Terhad)

21

Insurans pendidikan dan perubatan

3,000 (Terhad)

22
Caruman kepada Pertubuhan Keselamatan Sosial (PERKESO)
250 (Terhad)

Buat perancangan cukai anda dan simpanlah semua resit-resit belian

Faridah Hanif

#RizQStarZ

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

4 CARA RANCANG CUKAI PERNIAGAAN

Entrepreneur tax planning

Pada masa sekarang ramai yang nak jadi usahawan, bagus tu nak jadi usahawan, antara perkara-perkara yang perlu usahawan tahu adalah

  • Siapa pelanggan anda
  • Penjenamaan (Branding)
  • Marketing
  • Jualan
  • Kos dan Belanja
  • Untung/Rugi Bisnes
  • Cashflow perniagaan
  • Cukai perniagaan

Bahagian Jualan memang ramai usahawan mahir , tapi nak kawal aliran tunai masih ramai perlu perbaiki kerana sering dengar usahawan berkata “Jualan banyak , jadi cukai kena bayar tinggi ,untung bisnes pun sikit  mana cukup duit nak bayar cukai”

Bila buat bisnes mesti akan untung , bila dah untung kena bersedia untuk berhadapan dengan cukai, tahun pertama mungkin rugi , tahun kedua ada untung sikit , tahun ketiga untung naik sebab bisnes dah berkembang. Bila untung  banyak kena bersiap untuk kira cukai. Cukai pendapatan dikira dari pendapatan bersih (Untung Bersih Bisnes) bukan dari Jualan sahaja.

Bila mulakan bisnes dari awal lagi buat perancangan cukai perniagaan anda, target bila akan untung dan asing  sebahagian duit untung untuk bayar cukai.

4 Cara Rancang Cukai Perniagaan

  1. Memahami kewajipan cukai anda
  2. Asingkan wang cukai setiap bulan
  3. Semak Unjuran (projection ) perniagaan (Jualan , Untung/Rugi , Cukai)
  4. Minta khidmat nasihat dari pihak luar

 

Memahami kewajipan cukai anda dan merancang lebih awal untuk cukai boleh membantu anda menjimatkan wang dan mengurangkan tekanan apabila tiba masa untuk bayar cukai. Pendekatan proaktif ini akan membantu anda untuk menguruskan aliran tunai dengan lebih baik dan tetap fokus kepada aspek lain dalam menguruskan perniagaan anda.

Sumber dari

http://articles.bplans.com/startup-tax-planning-for-better-cash-flow-management/

#kewangandigital
#RizQStarZ

 

 

 

 

3 KATEGORI CASHFLOW

Cash Flow Statement = Penyata Aliran Tunai

Cash Flow menunjukan aliran duit masuk dan duit keluar mengikut 3 kategori untuk satu tempoh  masa yang ditentukan.

  1. Kategori OPERASI – Aktiviti untuk menjana keuntungan dan penggunaan aset yang memberi kesan kepada tunai
  2. Kategori PEMBIAYAAN – Aktiviti yang menunjukan liabiliti diwujudkan , sumbangan modal , bayaran balik pinjaman yang memberi kesan kepada tunai
  3. Kategori PELABURAN – Aktiviti belian dan jualan aset yang memberi kesan kepada tunaiImage result for negative cash flow
    sumber gambar dari : http://www.gladfish.com

Positif vs. Negatif

  • Cash flow Operasi – adalah dari aktiviti yang terdapat dalam Penyata Untung Rugi (aktiviti tunai sahaja)
  • POSITIF Cash flow Operasi  menunjukan JUALAN dari perniagaan boleh menampung semua aktiviti operasi perniagaan
  • Bila Cash Flow Operasi NEGATIF , cash flow dari aktiviti pembiayaan dan pelaburan terpaksa menampung kekurangan tunai dari aktiviti operasi jika tidak perniagaan akan berada dalam keadaan tenat kerana tunai akan habis cepat seperti yang ada dalam Penyata Kunci Kira-Kira

Contoh

A-1 Sdn Bhd sebuah syarikat menyediakan perkhidmatan IT

  • RUGI bersih -$100,000 dalam Penyata Untung Rugi pada suku tahun pertama
  • A-1 Sdn Bhd menjual sebahagian dari aset ( peralatan computer ) untuk menunjukan aktiviti cash flow Pelaburan positif sebanyak $50,000
  • A-1 Sdn Bhd juga telah membuat pinjaman jangka panjang $40,000 dan membayar $5,000 untuk pinjaman yang sediada, dimana cash flow Pembiayaan jadi positif $35,000
  • Dengan ini kedudukan cash flow untuk suku tahun pertama adalah negative , $15,000

PENYATA ALIRAN TUNAI UNTUK TEMPOH SUKU PERTAMA TAHUN XXXX

Aktiviti Duit Masuk Duit Keluar
Aktiviti Operasi (Rugi Bersih) -$100,000
Aktiviti Pelaburan (Jual Aset) $50,000
Aktiviti Pembiayaan (Loan baru dan bayar balik loan) $40,000 -$5,000
JUMLAH $90,000 -$105,000
BAKI CASH FLOW (duit masuk – duit keluar) -$ 15,000

Dalam perniagaan kita perlu tahu kedudukan aktiviti mana yang positif dan negatif. Perlu tahu cara untuk pusing duit dengan cara terbaik agar tidak mejadi negatif. Jika jadi negatif bagaimana cara untuk jadikan positif.

Sediakan unjuran Cash Flow untuk tempoh satu tahun, ianya dapat membantu perniagaan anda untuk bersedia lebih awal untuk menstabilkan kedudukan TUNAI perniagaan anda.

Semoga penerangan ringkas ini dapat membantu usahawan untuk perbaiki CASH FLOW perniagaan

http://bit.ly/pengurusan_kewangan_mudah_140217

10 PERKARA USAHAWAN PERLU TAHU

Terbaca satu artikel dar website INSKEN (tulisan Norizan Sharif) mengenai apa yang usahawan perlu tahu bila berniaga , 2 dari item tersebut menyentuh mengenai kewangan

10-perkara

  1. Pastikan duit cukup dalam bank. Sekiranya ada masalah aliran tunai atau kecairan, selesaikan segera. Buat bisnes tak ada duit sama seperti bawa kapal terbang tak ada minyak.
  2. Apabila bisnes ada masalah, perkara pertama yang perlu dicari ialah cermin. Orang dalam cermin itulah punca masalah – usah cepat salahkan pekerja, rakan kongsi atau pelanggan.
  3. Staf bukan budak-budak. Atau, tukang bancuh kopi. Usah buat mereka seperti budak suruhan. Layani mereka secara profesional.
  4. Ingat dua perkataan – meritokrasi dan nepotism. Banyak bisnes bungkus apabila usahawan gagal amalkan meritokrasi. Usah amalkan nepotism atau favouritism dalam bisnes sendiri.
  5. Aset paling bernilai dalam bisnes ialah harta intelek. Pastikan kita lindungi harta intelek sehabis-habisnya. Lawan, kalau perlu.
  6. Belajar baca dan menulis perjanjian. Rekodkan semua urusan sama ada dengan staf atau dengan vendor.
  7. Uruskan bisnes secara bisnes. Usah uruskan bisnes macam kita uruskan rumahtangga. Oh ya, usah pula uruskan rumahtangga macam uruskan bisnes. Kedua-dua entiti ini perlukan cara pengurusan yang berbeza.
  8. Ambil tahu urusan kewangan secara luar dan dalam. Pastikan ada rekod kewangan yang baik, tahu jualan dan kos operasi, serta percukaian. Usah serahkan kepada pihak ketiga sepenuhnya.
  9. Tahu bila nak transparen dan bila nak berahsia. Banyak perkara elok disimpan saja dan tak perlu diceritakan kepada staf. Walau bagaimanapun niat baik kita, sesetengah mereka tak akan faham.
  10.  Belajar apa yang kita tidak tahu. Usah sombong dan berlagak pandai. Ilmu kita tak banyak mana pun.

Perkongsian yang baik untuk anda sebagai seorang usahawan yang ingin lembangkan pernaigaan anda

4 “REPORT CARD” BISNES

REPORT CARD bukan sahaja ada di sekolah , berniaga pun ada REPORT CARD, nak tahu lulus atau gagal mesti kena ada 4 laporan ini, nak tahu lulus tahap gred mana pun boleh tahu dengan 4 laporan ini.

REPORT CARD ini mesti ada jika ingin kembangkan bisnes. Kalau berniaga  main-main dan tidak pedulikan REPORT CARD bisnes , bisnes boleh gagal, bisnes boleh mati

Sebagai pemilik bisnes , ambil tahu apa 4  REPORT CARD ini

4-rc