4 REPORT CARD FOR BUSINESS (ENGLISH)

Advertisements

Cash sitting “idle” dalam company account gitu, investor tak berapa suka.

Cash memang penting, tapi kalau bisnes tidak untung, cash yang menggunung pun boleh runtuh kalau hari-hari dok cangkul.

Matlamat berniaga adalah untuk untung. Samada untung sedikit atau banyak, itu bergantung pada performance bisnes itu.

Cash yang ada dalam company itu mesti come from somewhere, and bisnes yang tidak buat profit… susah untuk siapa-siapa pump in mo ney later.

Don’t get confuse with certain company macam über etc, even rugi but people still invest.

Investor tidak suka tengok pada balance sheet yang ada jumlah cash yang besar, bagi mereka… that particular bisnes tidak bijak dalam memaximisekan aset yg ada.

Dan kebiasaan cash tersebut akan direinvest atau distribute as dividend atau pun buy back equity, reduce loan dan lain-lain.

Kredit to : Tuan Kam

3 BANK AKAUN BISNES

Buku simpan bank dulu-dulu milik saya

Semasa saya dizaman sekolah mak saya telah buka 2 akaun bank untuk saya, satu untuk simpanan biasa-biasa (ABB)  dan satu simpanan pendidikan (ABP) . Bila saya masuk IPTA saya kena buka akaun bank (ABIPTA) lagi atas permintaan agensi yang memberi pinjaman pendidikan .  Masa tu umur dah 18 tahun boleh bukan akaun atas nama sendiri ….   Maklumlah dapat duit pinjaman satu semester RM 2,500 (hujung tahun 1980an nilai tu adalah tinggi) apa lagi otak ni mulah fikir nak enjoy ….

NO! NO! NO!  Saya bagi buku bank akaun dan kad ATM (ABIPTA) yang  terima duit pinjaman kepada mak saya , dah mak saya bagi buku dan kad ATM akaun simpanan biasa-biasa  (ABB) kat saya untuk saya urus duit masa belajar di IPTA.  Nampak tak mak kita sebenarnya dah bantu kita untuk urus duit sejak dahulu lagi. Alhamdulilah dengan cara inilah mak saya besarkan 4 anaknya hinggalah sekarang ajar kami cara untuk menyimpan dan melabur

Bagi usahawan yang berniaga adalah penting menjaga cashflow bisnes , usahawan sekurang-kurangnya perlu ada minimum 1 akaun bank untuk bisnes dan 1 akaun bank untuk peribadi. Tapi bila ada bila hanya dengan 1 akaun bank semua duit masuk keluar , duit operasi , duit gaji , duit jualan , duit simpanan, duit pelaburan semua ada kat satu tempat. Kan jadi pening bila nak keluarkan duit untuk bayar cukai setahun sekali ke , nak beli aSet untuk bisnes keluarkan semua duit , dah duit nak bayar gaji nak amik dari mana?

Asingkan duit bisnes kepada 3 bank akaun bisnes

  1. AKAUN BANK UNTUK OPERASI
    Tujuan akaun bank ini adalah untuk semua transaksi masuk dan keluar operasi bulanan

    – Duit jualan
    – Duit bayar pembekal
    – Duit berkaitan gaji (gaji , upah , elaun , fee director , KWSP, Perkeso, , overtime staff)
    – Duit bayar pinjaman bank /pelabur /agensi-agensi kerajaan
    – Duit terima dari penghutang
    – Duit bukan gaji (sewa pejabat, bil utiliti, bil internet)
    – Duit marketing (online , offline , digital marketing)

  2. AKAUN BANK UNTUK BELANJA AKAN DATANG
    Yang ini adalah lebih kepada tranksaksi yang akan berlaku setahun sekali , tapi duit kena masuk setiap 2 minggu , duit keluar sekali-sekali sahaja . Akaun ini adalah untuk tujuan seperti

    – Duit untuk bayar bonus
    – Duit untuk bayar cukai/zakat
    – Duit untuk buat trip family day / annual dinner syarikat
    – Duit untuk bayar setiausaha syarikat, fee audit, fee akaun, fee tax ejen
    – Duit nak renovate pejabat

  3. AKAUN BANK UNTUK TUJUAN KEMBANGAN BISNES / PELABURAN
    Yang akaun bank ini adalah untuk tujuan jangkamasa panjang tapi duit kena masuk setiap 2 minggu, duit keluar lepas 2 ke 3 tahun atau duit boleh keluar dan simpan dalam fixed deposit. Duit dalam bank ini boleh diguna untuk buka cawangan, beli aset hartanah atau labur ditempat /bisnes yang boleh beri pulangan.

Bagaimana, banyak mana dan bila kena penuhkan akaun-akaun bank ini. Caranya adalah dengan membuat Taksiran Segera Bisnes Semasa untuk mengetahui keadaan kesihatan bisnes sekarang. Kemudian baru membuat pengagihan peratus mengikut peratus taksiran yang perlu disimpan dalam setiap bank akaun , usahawan pasti akan nampak peningkatan dalam akaun bank ke-2 dan ke-3.

Masa kini semua transaki bank mudah dilakukan menggunakan perbankkan internet , transaksi duit masuk keluar adalah mudah menggunakan platform kewangan digital. Usahawan boleh buat akaun bank dengan bank yang sama atau bank yang berlainan cadangan seperti

– 3 akaun Bank Harimau Bhd
– 2 akaun Bank Harimau Berhad dan 1 akaun Bank Sotong Behad
– 1 akaun Bank Harimau Berhad, 1 akaun Bank Sotong Behad dan 1 akaun Bank Bulan Sabit Bhd

Usahawan boleh hubungi bank dan maklumkan yang nak buka akaun baru untuk bisnes , kalau bisnes enterprise boleh je bukan akaun baru melalui internet banking. Manakala Sdn Bhd perlu maklumkan kepada setiasusaha syarikat nak buka akaun syarikat baru mereka akan sediakan beberap document , bawa segala dokumen ke bank untuk proses. (sebaiknya hubungi bank dan tanya apa dokumen yang diperlukan untuk buka akaun bank baru)

Kami ingin bantu usahawan untuk jaga kesihatan kewangan bisnes/syarikat . Semoga tulisan saya ini serba sedikit memberi manfaat untuk usahawan diluar sana.

Jika anda ingin membuat taksiran segera untuk perniagaan anda sila tinggalkan maklumat anda disini pihak kami akan hubungi anda

Faridah Hanif
Virtual Business Controller for 
Entrepreneur 
Digital Financial Management

.

Wave to be acquired by H&R Block for $537 million

Capture

WAVE – a simple and easy accounting system , made me feel in love with this accounting system because of it’s simple and easy full set accounting features

Just do the transactions and the 3 report cards (financial statement is ready as simple as that)

WAVE is an awesome system that can help entrepreneurs to manage cash-flow and  financial management for business

Today WAVE is being acquired by H&R BLOCK ( American tax preparation company operating in North America, Australia, and India)

WAVE is a free accounting system since 2010 , since 2014 we use wave for our business and our clients to prepare the financial reports.

Track your expenses, send invoices, get paid and balance your books with WAVE

WAVE Timeline 2010 – 2019

WAVE Working environment
working enviro.JPG

Want to know more about how to use WAVE contact us at 011 1001 3009 and we will attend to you .

Pictures from : https://www.waveapps.com

CASH FLOW VS PROFIT

Cash flow dan Profit  adalah 2 perkara yang berbeza tapi kedua-duanya adalah penting dalam pengurusan kewangan bisnes/syarikat

CASH FLOW

Aliran duit masuk duit keluar  untuk transaksi operasi  , pelaburan dan pinjaman. Duit diperlukan untuk jalankan perniagaan.

 

Ada 2 perkara perlu ingat mengenai cash flow

  1. Bisnes boleh jadi untung tapi duit cash tidak cukup
    Jualan banyak tapi pelanggan berhutang banyak (jualan kredit ), 6 bulan masih tak bayar-bayar lagi . Ini tak masuk lagi buat jualan tapi tak buat invoice tak tahu jual kat siapa dan tak tahu nak kutip hutang dari siapa.

    Belian supplier nak COD je  (cash on delivery) paling-paling lama dia bagi kita bayar lambat dalam 15-30 hari, itu pun bukan semua supplier nak bagi kredit terms .

    Pastu kena fikir nak bayar gaji , bayar sewa , api air dan lain-lain belanja.

  2. Jualan kencang tapi ini tidak semestinya bisnes anda untung 

    Bila jualan kencang , nak kena bayar supplier pun banyak juga , jadi bila duit tak cukup and buat loan pastu nak kena bayar loan dan interest tinggi (belanja makin bertambah) dan bisnes boleh jadi rugi.

PROFIT (UNTUNG) – Income Statement

Pendapatan bersih (Net income) adalah segala jualan (pendapatan) tolak semua kos dan belanja . Adalah jelas pada prinsipnya bahawa bisnes tidak boleh bertahan lama melainkan ada untung, kadang-kadang perlu tahu apakah kos-kos jualan untuk menentukan harga jualan . Jika salah kira kos mungkin bisnes tidak untung dan duit semakin kurang ,silap-silap kena tutup kedai

Item-item Cash flow dan Profit

 

Sumber ; the balance small business

 

 

7 ANGKA KEWANGAN BISNES ENTREPRENUER MESTI TAHU

7 ANGKA KEWANGAN BISNES ENTREPRENUER MESTI TAHU

Yahya seorang entrprenuer yang telah mula berniaga sejak 2 tahun yang lepas . Yahya telah mulakan perniagaan dengan sejumlah wang yang agak besar. Selama setahun Yahya telah bertungkus lumus buat operasi bisnes untuk memastikan bisnes Yahya akan berada dalam keadaan sihat. Semua kerja-kerja pengurusan dan operasi bisnes Yahya buat sendiri hingga tidak ada masa untuk urus kewangan bisnes Yahya.

Pada akhir tahun kedua Yahya mula mengadu kepada kawan dia Amin

Yahya    :Amin, Aku dah keluarkan modal yang banyak, tapi aku tak tahu duit aku pergi mana.  Tahun lepas duit aku banyak lagi tapi sekarng duit aku sekarang dah mula berkurang.

Amin     : Yahya , kau bisnes ini duit bisnes siapa jaga ?

Yahya   : Akulah jaga tapi aku mana sempat nak buat semua . Aku tengok akaun bank aku duit ada lagi , jadi aku rasa bisnes aku ok je , tapi makin lama duit bisnes aku makin susut. Macam mana ya?

Amin   :     Aku nak kongsi sikit . Bila kau dah buat bisnes kau mesti ambil tahu mengenai 7 Rahsia Angka Kewangan Bisnes

Untitled design.jpg
  1. Cash Flow
    Cash flow ini aliran tunai masuk dan keluar bisnes yang sangat penting .

    Inilah adalah nyawa bisnes

  2. Pendapatan Bersih

    Pendapatan Bersih segala pendapatan diterima tolak semua kos dan belanja bisnes termasuk bayaran cukai dan zakat dan anda boleh tahu sama ada bisnes anda buat duit atau kehabisan duit

  3. Penyata Untung atau Rugi

    Penyata Untung Rugi yang membongkarkan rahsia pendapatan tolak kos dan belanja untuk satu tempoh masa iaitu bulanan atau tahunan yang diguna untuk membuat unjuran dan perancangan masa depan bisnes anda

  4. Jualan 

    Jualan penting untuk bisnes dan mesti di pantau hari-hari , jika jualan turun akan ada masalah and and kena buat sesuatu untuk naikan jualan . Jika jualan naik perlu analisa apa punca jualan naik , dengan cari  ini anda boleh perbaiki dan fikirkan cara untuk naikan jualan lagi

  5. Harga Jualan

    Harga jualan mesti mengambil kira segala kos jualan untuk kira untung

  6. Margin Untung Kasar

    Untung kasar adalah segala jualan tolak kos jualan yang akan  menentukan adalah ianya cukup untuk membayar belanja-belanja oeprasi seperti gaji, merketing dan pentadbiran pejabat.

  7. Inventori
    Pantau inventori jika inventori terlebih buat sesuatu untuk kurangkan inventori. Jika inventori semakin berkurang ini bagus sebab tanda jualan baik tetapi jangan lupa untuk top up inventori

Sumber : Website American Express Company

PELEPASAN CUKAI 2017 (PENDAPATAN 2016)

Perkongsian dari website LHDN mengenai pelepasan cukai pendapatan untuk individu dan individu berniaga

Semoga ianya memberi manfaat kepada individu untuk rancang cukai anda

Image result for pelepasan cukai 2017

Pelepasan Cukai Individu Pemastautin

Tahun 2016

Bil.

Jenis Potongan Individu

Amaun (RM)

1

Individu dan saudara tanggungan

9,000

2

Perbelanjaan rawatan perubatan,keperluan khas dan penjaga ibu bapa ( Keadaan kesihatan disahkan oleh pengamal perubatan)

ATAU

Ibu dan Bapa
Terhad 1,500 bagi hanya seorang ibu
Terhad 1,500 bagi hanya seorang bapa

5,000 (Terhad)

ATAU

3000 (Terhad)

3

Peralatan Sokongan Asas (untuk individu kurang upaya atau untuk suami/isteri, anak atau ibubapa kurang upaya)

6,000 (Terhad)

4

Individu Kurang Upaya

6,000

5

Yuran Pendidikan (Sendiri)

7,000 (Terhad)

6

Perbelanjaan perubatan penyakit yang sukar diubati (individu atau suami/isteri atau anak-anak)

6,000 (Terhad)

7

Pemeriksaan perubatan penuh

500 (Terhad)

8

Pembelian buku, majalah, jurnal dan penerbitan

1,000 (Terhad)

9

Pembelian komputer peribadi untuk individu (sekali setiap 3 tahun)

3,000 (Terhad)

10
Tabungan bersih dalam skim SSPN (berkuatkuasa Tahun Taksiran 2012 – 2017)
6,000 (Terhad)

11

Pembelian peralatan sukan untuk aktiviti sukan

300 (Terhad)

12

Faedah pembelian rumah. Potongan cukai terhad kepada RM10,000 setiap tahun asas bagi 3 tahun taksiran berturut-turut bermula dari tarikh faedah mula dibayar.
Syarat kelayakan:
(i) pemastautin warganegara Malaysia;
(ii) pembelian rumah kediaman terhad kepada satu unit sahaja;
(iii) perjanjian jual beli ditandatangani dalam tempoh 10 Mac 2009 sehingga 31 Disember 2010; dan
(iv) rumah kediaman tersebut tidak disewakan.
Di mana:
(a) 2 atau lebih individu layak menuntut potongan bagi sebuah rumah kediaman; dan
(b) jumlah faedah yang dibelanjakan oleh kesemua individu berkenaan melebihi amaun yang dibenarkan dalam tahun itu. Setiap individu dibenarkan suatu potongan bagi setiap tahun mengikut formula berikut:
A x B
C
Di mana;
A = jumlah faedah dibenarkan dalam tahun berkenaan;
B = jumlah faedah dibelanjakan oleh individu berkenaan dalam tahun berkenaan;
C = jumlah faedah dibelanjakan oleh kesemua individu

10,000
(Terhad)

13

Suami/Isteri/Bayaran alimoni kepada bekas isteri

4,000 (Terhad)

14

Suami/Isteri kurang upaya

3,500

15

Anak di bawah umur 18 tahun

2,000

16

Anak yang belum berkahwin dan berumur 18 tahun dan ke atas dan menerima pendidikan sepenuh masa (peringkat A-Level, sijil, matrikulasi, persediaan atau pra-ijazah)

2,000

17

Anak yang belum berkahwin dan berumur 18 tahun dan ke atas tertakluk kepada syarat-syarat berikut:
(i) mengikuti kursus di peringkat diploma dan ke atas di institusi pengajian tinggi dalam Malaysia (tidak termasuk kursus matrikulasi/pra-ijazah).
(ii) mengikuti kursus di peringkat ijazah dan ke atas di institusi pengajian tinggi luar Malaysia.
(iii) kursus dan institusi pengajian tinggi diiktiraf oleh pihak berkuasa Kerajaan yang berkaitan.

8,000

18

Anak Kurang upaya

6,000

Pelepasan tambahan sebanyak RM8,000 bagi anak kurang upaya berumur 18 tahun dan ke atas, belum berkahwin dan mengikuti diploma ke atas di dalam Malaysia @ peringkat ijazah ke atas di luar Malaysia dalam kursus dan di IPT yang diiktiraf oleh pihak berkuasa Kerajaan yang berkaitan.

19

Insuran nyawa dan KWSP

6,000 (Terhad)

20
Skim Persaraan Swasta dan Anuiti Tertunda (Deferred Annuity) – berkuatkuasa mulai Tahun Taksiran 2012 hingga tahun taksiran 2021.
3,000 (Terhad)

21

Insurans pendidikan dan perubatan

3,000 (Terhad)

22
Caruman kepada Pertubuhan Keselamatan Sosial (PERKESO)
250 (Terhad)

Buat perancangan cukai anda dan simpanlah semua resit-resit belian

Faridah Hanif

#RizQStarZ

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

4 CARA RANCANG CUKAI PERNIAGAAN

Entrepreneur tax planning

Pada masa sekarang ramai yang nak jadi usahawan, bagus tu nak jadi usahawan, antara perkara-perkara yang perlu usahawan tahu adalah

  • Siapa pelanggan anda
  • Penjenamaan (Branding)
  • Marketing
  • Jualan
  • Kos dan Belanja
  • Untung/Rugi Bisnes
  • Cashflow perniagaan
  • Cukai perniagaan

Bahagian Jualan memang ramai usahawan mahir , tapi nak kawal aliran tunai masih ramai perlu perbaiki kerana sering dengar usahawan berkata “Jualan banyak , jadi cukai kena bayar tinggi ,untung bisnes pun sikit  mana cukup duit nak bayar cukai”

Bila buat bisnes mesti akan untung , bila dah untung kena bersedia untuk berhadapan dengan cukai, tahun pertama mungkin rugi , tahun kedua ada untung sikit , tahun ketiga untung naik sebab bisnes dah berkembang. Bila untung  banyak kena bersiap untuk kira cukai. Cukai pendapatan dikira dari pendapatan bersih (Untung Bersih Bisnes) bukan dari Jualan sahaja.

Bila mulakan bisnes dari awal lagi buat perancangan cukai perniagaan anda, target bila akan untung dan asing  sebahagian duit untung untuk bayar cukai.

4 Cara Rancang Cukai Perniagaan

  1. Memahami kewajipan cukai anda
  2. Asingkan wang cukai setiap bulan
  3. Semak Unjuran (projection ) perniagaan (Jualan , Untung/Rugi , Cukai)
  4. Minta khidmat nasihat dari pihak luar

 

Memahami kewajipan cukai anda dan merancang lebih awal untuk cukai boleh membantu anda menjimatkan wang dan mengurangkan tekanan apabila tiba masa untuk bayar cukai. Pendekatan proaktif ini akan membantu anda untuk menguruskan aliran tunai dengan lebih baik dan tetap fokus kepada aspek lain dalam menguruskan perniagaan anda.

Sumber dari

http://articles.bplans.com/startup-tax-planning-for-better-cash-flow-management/

#kewangandigital
#RizQStarZ