CASH FLOW VS PROFIT

Cash flow dan Profit  adalah 2 perkara yang berbeza tapi kedua-duanya adalah penting dalam pengurusan kewangan bisnes/syarikat

CASH FLOW

Aliran duit masuk duit keluar  untuk transaksi operasi  , pelaburan dan pinjaman. Duit diperlukan untuk jalankan perniagaan.

 

Ada 2 perkara perlu ingat mengenai cash flow

  1. Bisnes boleh jadi untung tapi duit cash tidak cukup
    Jualan banyak tapi pelanggan berhutang banyak (jualan kredit ), 6 bulan masih tak bayar-bayar lagi . Ini tak masuk lagi buat jualan tapi tak buat invoice tak tahu jual kat siapa dan tak tahu nak kutip hutang dari siapa.

    Belian supplier nak COD je  (cash on delivery) paling-paling lama dia bagi kita bayar lambat dalam 15-30 hari, itu pun bukan semua supplier nak bagi kredit terms .

    Pastu kena fikir nak bayar gaji , bayar sewa , api air dan lain-lain belanja.

  2. Jualan kencang tapi ini tidak semestinya bisnes anda untung 

    Bila jualan kencang , nak kena bayar supplier pun banyak juga , jadi bila duit tak cukup and buat loan pastu nak kena bayar loan dan interest tinggi (belanja makin bertambah) dan bisnes boleh jadi rugi.

PROFIT (UNTUNG) – Income Statement

Pendapatan bersih (Net income) adalah segala jualan (pendapatan) tolak semua kos dan belanja . Adalah jelas pada prinsipnya bahawa bisnes tidak boleh bertahan lama melainkan ada untung, kadang-kadang perlu tahu apakah kos-kos jualan untuk menentukan harga jualan . Jika salah kira kos mungkin bisnes tidak untung dan duit semakin kurang ,silap-silap kena tutup kedai

Item-item Cash flow dan Profit

 

Sumber ; the balance small business

 

 

Advertisements

7 ANGKA KEWANGAN BISNES ENTREPRENUER MESTI TAHU

7 ANGKA KEWANGAN BISNES ENTREPRENUER MESTI TAHU

Yahya seorang entrprenuer yang telah mula berniaga sejak 2 tahun yang lepas . Yahya telah mulakan perniagaan dengan sejumlah wang yang agak besar. Selama setahun Yahya telah bertungkus lumus buat operasi bisnes untuk memastikan bisnes Yahya akan berada dalam keadaan sihat. Semua kerja-kerja pengurusan dan operasi bisnes Yahya buat sendiri hingga tidak ada masa untuk urus kewangan bisnes Yahya.

Pada akhir tahun kedua Yahya mula mengadu kepada kawan dia Amin

Yahya    :Amin, Aku dah keluarkan modal yang banyak, tapi aku tak tahu duit aku pergi mana.  Tahun lepas duit aku banyak lagi tapi sekarng duit aku sekarang dah mula berkurang.

Amin     : Yahya , kau bisnes ini duit bisnes siapa jaga ?

Yahya   : Akulah jaga tapi aku mana sempat nak buat semua . Aku tengok akaun bank aku duit ada lagi , jadi aku rasa bisnes aku ok je , tapi makin lama duit bisnes aku makin susut. Macam mana ya?

Amin   :     Aku nak kongsi sikit . Bila kau dah buat bisnes kau mesti ambil tahu mengenai 7 Rahsia Angka Kewangan Bisnes

Untitled design.jpg
  1. Cash Flow
    Cash flow ini aliran tunai masuk dan keluar bisnes yang sangat penting .

    Inilah adalah nyawa bisnes

  2. Pendapatan Bersih

    Pendapatan Bersih segala pendapatan diterima tolak semua kos dan belanja bisnes termasuk bayaran cukai dan zakat dan anda boleh tahu sama ada bisnes anda buat duit atau kehabisan duit

  3. Penyata Untung atau Rugi

    Penyata Untung Rugi yang membongkarkan rahsia pendapatan tolak kos dan belanja untuk satu tempoh masa iaitu bulanan atau tahunan yang diguna untuk membuat unjuran dan perancangan masa depan bisnes anda

  4. Jualan 

    Jualan penting untuk bisnes dan mesti di pantau hari-hari , jika jualan turun akan ada masalah and and kena buat sesuatu untuk naikan jualan . Jika jualan naik perlu analisa apa punca jualan naik , dengan cari  ini anda boleh perbaiki dan fikirkan cara untuk naikan jualan lagi

  5. Harga Jualan

    Harga jualan mesti mengambil kira segala kos jualan untuk kira untung

  6. Margin Untung Kasar

    Untung kasar adalah segala jualan tolak kos jualan yang akan  menentukan adalah ianya cukup untuk membayar belanja-belanja oeprasi seperti gaji, merketing dan pentadbiran pejabat.

  7. Inventori
    Pantau inventori jika inventori terlebih buat sesuatu untuk kurangkan inventori. Jika inventori semakin berkurang ini bagus sebab tanda jualan baik tetapi jangan lupa untuk top up inventori

Sumber : Website American Express Company

“SHAHEIZY SAM KATA DIA TAK TAHU MENAHU PUN PASAL NI” 

Minggu lepas kecoh cerita Shaheizy Sam hutang LHDN 300k.

Ringkasan Cukai kena bayar RM300k
Pendapatan kena cukai RM1.07 juta
Lambat bayar penalti 10%
Tak declare cukai penalti lagi

Banyaknya kena bayar  cukai dan penalti , semua ini boleh kalau buat ikut cara yang betul tidak akan tahu

Jangan sebut tidak tahu pasal hal cukai , semua orang tahu kalau ada pendapatan kena bayar cukai cuma tidak tahu berapa banyak kena bayar cukai.

MULAI SEKARANG AMBIL TAHU PASAL CUKAI

Jenis cukai.JPG

 

#kewangandigital

#RizQStarZ – Faridah Hanif

Berapa INCOME Shaheizy Sam Ni Hah? (Citer Ni Panjang Tapi Banyak Pengajaran)

Kecoh minggu ni pasal seorang artis bakal muflis sebab hutang LHDN RM300k. Ramai tertanya2 berapa income dia. Jawapan dia net taxable income dia lepas tolak segala mak nenek pelepasan cukai ialah RM1.07 juta (28% maximum tax rate). TETAPI, kalau sampai stage muflis ni, rasanya tu dah termasuk penalti tu. Gila kau sebulan bayar lewat pun penalti 10% woo…!
.
Andaian saya itu kalau personal tax lah. Kalau under SDN BHD mungkin lebih rendah. Anyway, mai saya nak citer sikit pasal beberapa benda yg anda mungkin tak tahu. 
.
“GILE KENCANG INCOME SAM!” 
.
Kencang laa, sbb tu anak muda skrg semua nak jadi artis & instafeymes. Kawan saya dulu berlakon pak pacak pun RM25k dia dapat. Hero citer tu dapat RM120k.
.
Jadi duta lagi masyukkkk. Keje marketing dulu boss saya citer pernah nak propose kat Lisa RM200k jadi duta. Kes mahkamah Vanida punya payment RM400k+ jadi duta RonaSutra. Kalau artis tu lagi popular mcm Ayda Jebat & Datuk Siti Nurhaliza lagi kencang maa. Oh ya jgn lupa dulu zaman Mawi feymes dia collect lebih RM2 juta sbg duta macam2. 
.
“KEJAM GILER LHDN SAMPAI 28% DIA CEKAU!” 
.
Ini semua undang2 yg dah ditetapkan. Akta Cukai Pendapatan pun tahun 1967 kot. Semua rakyat berpendapatan kena bayar income tax. Lagi banyak income, lagi banyak tax. Takde income, takdelah tax (tapi camne nak hidup? Hahaha  caranya ialah hidup dgn tax-free income spt dividen ASB @ Tabung Haji).
Anda dicukai bila income anda layak dicukai sahaja. Secara mudahnya, income sebulan bawah RM3000 tak perlu bayar cukai. Kalau kena tax 28%, anda masih ada 72% lagi bahagian anda. Tak lah teruk sangat kan? Sbb di sesetengah negara maju ada yg sampai 45%!
.
Ya ya ya and they will say “TAPI KERAJAAN MEREKA TAKDE RASUAH, KEBAJIKAN & KESEJAHTERAAN RAKYAT MEREKA TERJAGA. PUBLIC TRANSPORT MEREKA CEKAP & MENYELURUH. BUKAN MACAM KERA-JAAN KITA! SONGLAP 50 JUTA CASH SIMPAN DALAM ALMARI PUN BOLEH MASUK KERJA BALIK!” Ok, saya faham. Tapi tu lain kali lah kita cerita yer  now back to topic.
.
Anda dicukai atas taxable income sahaja. Kalau bisnes, lepas tolak semua kos2 yg dibenarkan. Kalau personal tax, lepas tolak pelepasan. NET INCOME sahaja yg dicukai, itupun max 28%. Anda sepatutnya ada baki selebihnya utk hidup. Faham?
.
Kesedaran tentang income tax ni sangat2 rendah di kalangan masyarakat. Saya graduate accounting, so saya tahu benda ni MESTI KENA TAHU. kalau anda bukan background accounting mungkin anda pun tak tahu yg benda ni kena buat. Ia sebahagian daripada ilmu kehidupan yg anda kena ada, sama seperti ilmu parenting or driving.
.
Pada usia saya awal 30-an ni, majoriti kawan saya tak pernah amik tau pun pasal taxation. Tax filing pun tak pernah buat padahal dah bertahun2 kerja / berniaga kalau LHDN dapat memang senakkk nak bayar tax. Kalau tak kena tax pun, mungkin kena penalti.
.
Che Ta pernah kena tahan masa nak pergi overseas sebab tak bayar tax kan? It always happens to business owners. Keluar media sana sini income sebulan 20-30k, sampai 100k pun ada. Dapat duit, joli semua pergi melancong, beli kereta baru, renovate rumah dsb (yg tak boleh tolak cukai pun). Duit utk bayar tax tak set aside. Koman2 30% dari net income kena tolak tepi utk tax + zakat + GST. 
.
Saya tahu ramai je kira tax main hentam. Banyak lari sana sini. Renovate rumah dia tolak, pergi umrah dia tolak, semua benda habis nak ditolak. Mana boleh gitu. It must be “wholly & exclusively” for business. Semoga mereka semua yg buat begitu hasil tunjuk ajar “mentor” selamat hendaknya. 
.
“APA AKIBATNYA BILA BENDA NI RAMAI TAK BAYAR TAX OR BAYAR TAX KURANG DARI SEPATUTNYA?” 
.
3 huruf saja lor, GST. GST adalah usaha utk mencukai SEMUA ORANG. so income anda banyak atau sikit, anda tak boleh lari dari membayar GST. Peniaga (macam saya, sigh ) pun tak dapat lari dari jadi “pengutip GST”  Now GST kena bayar, income tax pun kena bayar. Semua org tak dapat lari lagi  Semoga negara kita bertambah maju hendaknya lepas ni. Kesian pada golongan makan gaji sbb mereka jadi mangsa, tak pasal2 kena caj extra 6% kan. Peniaga jadi “tukang kutip GST” je. 
.
“TERUK SANGAT KE KALAU MUFLIS NIH?” 
.
Teruk lah. Antara impaknya ialah anda tidak boleh memiliki aset, tak boleh ada akaun bank dan tidak boleh ke luar negara. Kalau ada rumah, kena jual rumah tu. Ada akaun bank, bank akan tutup akaun kita secara paksa. Dah book flight gi honeymoon overseas? Burn je lah. Semua aset akan dicairkan utk bayar pihak yg kita hutang. 
.
Hutang > RM30k boleh declare bankruptcy. Kalau ada org hutang anda lebih RM30k, pergilah file for muflis. Biar padan muka dia.  Tapi hutang betul2 yg ada dokumen ye. Hutang kena sontot or join skim ponzi tak boleh lah. 
.
“SAM KATA DIA TAK TAHU MENAHU PUN PASAL NI” 
.
Hahaha. Semua jabatan kerajaan ni ada connection. Anda beli rumah, beli kereta, duit dalam akaun ada berapa banyak, tu semua diorang boleh tahu. Nak detect anda duduk mana bukan susah pun apatah lagi jika anda org terkenal. Saya ni ha dapat SMS, dapat surat, dapat email dll dari LHDN bila bab cukai. Camne plak boleh kata tak tahu menahu? Come onnnn. The government knows everything, and can haunt you down. Dont forget that. They can & will inform u in all sorts of communication. 
.
PENUTUP
.
Panjang dah cerita ni. Sebagai penutup, saya sampaikan pesanan ejen cukai saya lah iaitu “biar kita ikut undang2, supaya malam boleh tidur lena. Kita elak itu ini nak enjoy hidup pun tak tenang”.
.
LHDN makin agresif. Negara nak pakai banyak duit nih. Baru semalam kuar TV nak buat ECRL pulokkk  They’re just doing their job, so you just play by the rules lah. 
.
Anda bukannya PM yg boleh ubah undang2 negara or hapuskan income tax. Have to live with it lah. Tapi, belajarlah “kurangkan tax”, dan bukannya “elakkan tax”. Tak paham apa2 pasal tax? Cari la member2 background accounting @ hire tax agent. Bersepah ada kat Malaysia ni. Caj pun tak mahal sangat. 
.
LHDN ni time kutip tax, semua nak cepat. Lewat je kena penalti. Time refund, lebih sebulan tak dapat lagi. Rupanya saya kena audit. Haha. Tapi ejen saya power. Tak dapat surat lagi dia dah suruh saya “attack” dulu. 3 hari settle dapat RM62k  Alhamdulillah 
.
Pepatah Presiden lama US, 2 benda adalah pasti iaitu MATI & CUKAI tapi kat Malaysia ada tax-free income, cthnya dividen ASB, Tabung Haji & jual hartanah lepas tempoh RPGT (5 tahun dari tarikh SNP). Apapun, anda tak boleh elak dari terlibat dengan cukai. Stop being ignorant, start learning about taxation. Orait? 
.
Silakan SHARE & TAG info2 ni dgn rakan2 ya. 
.
KHALID HAMID @ ABANG LID
.
P/S: Maaf tak dapat tag ejen saya tu sbb beliau baru saja kemalangan & sibuk dgn kerja MNC beliau. Next time orait 

 

Kredit kepada  

 

 

4 CARA RANCANG CUKAI PERNIAGAAN

Entrepreneur tax planning

Pada masa sekarang ramai yang nak jadi usahawan, bagus tu nak jadi usahawan, antara perkara-perkara yang perlu usahawan tahu adalah

  • Siapa pelanggan anda
  • Penjenamaan (Branding)
  • Marketing
  • Jualan
  • Kos dan Belanja
  • Untung/Rugi Bisnes
  • Cashflow perniagaan
  • Cukai perniagaan

Bahagian Jualan memang ramai usahawan mahir , tapi nak kawal aliran tunai masih ramai perlu perbaiki kerana sering dengar usahawan berkata “Jualan banyak , jadi cukai kena bayar tinggi ,untung bisnes pun sikit  mana cukup duit nak bayar cukai”

Bila buat bisnes mesti akan untung , bila dah untung kena bersedia untuk berhadapan dengan cukai, tahun pertama mungkin rugi , tahun kedua ada untung sikit , tahun ketiga untung naik sebab bisnes dah berkembang. Bila untung  banyak kena bersiap untuk kira cukai. Cukai pendapatan dikira dari pendapatan bersih (Untung Bersih Bisnes) bukan dari Jualan sahaja.

Bila mulakan bisnes dari awal lagi buat perancangan cukai perniagaan anda, target bila akan untung dan asing  sebahagian duit untung untuk bayar cukai.

4 Cara Rancang Cukai Perniagaan

  1. Memahami kewajipan cukai anda
  2. Asingkan wang cukai setiap bulan
  3. Semak Unjuran (projection ) perniagaan (Jualan , Untung/Rugi , Cukai)
  4. Minta khidmat nasihat dari pihak luar

 

Memahami kewajipan cukai anda dan merancang lebih awal untuk cukai boleh membantu anda menjimatkan wang dan mengurangkan tekanan apabila tiba masa untuk bayar cukai. Pendekatan proaktif ini akan membantu anda untuk menguruskan aliran tunai dengan lebih baik dan tetap fokus kepada aspek lain dalam menguruskan perniagaan anda.

Sumber dari

http://articles.bplans.com/startup-tax-planning-for-better-cash-flow-management/

#kewangandigital
#RizQStarZ

 

 

 

 

COACHING PERNGURUSAN KEWANGAN UNTUK PERNIAGAAN

1- Beginner – Asas Pengurusan Kewangan Perniagaan

2 – Intermediate – Menganalisa Rahsia angka-angka kewangan perniagaan anda

3 – Advance – Perancangan masa depan perniagaan anda

852110292_130692_13809635689109636226

Berminat untuk mengetahui lebih lanjut sila iskan pertanyaan anda di bawah, pihak kami akan hubungi anda . Terima kasih

 

 

SEMINAR PENGURUSAN KEWANGAN PERNIAGAAN

ANDA SEORANG ENTREPRENUER (USAHAWAN)
========================================

+ Anda ada masalah untuk menyediakan rekod duit masuk dah keluar ?
+ Anda ada masalah untuk samakan baki bank dan rekod buku tunai?
+ Anda tiada rekod buku tunai?
+ Anda tidak tahu bisnes untung atau rugi?
+ Anda buat invoice dan resit secara manual ?
+ Tidak tahu nak kira cukai?
.

HASIL OUPUT SEMINAR
=====================
+ Mengetahui perkiraan untung rugi perniagaan
+ Mengetahui cara menganalisa Penyata Untung Rugi (% margin)
+ Menggunakan sistem akaun yang mudah untuk merekod duit masuk dan keluar
+ Memudahkan untuk menguruskan akaun perniagaan
+ Tidak memerlukan pengetahuan perakaunan untuk urus bookkeeping (simpan kira-kira) perniagaan anda

SIAPA YANG PERLU HADIR
======================
+ CEO/Bisnes Owner
+ Pegawai Akaun/Staff Akaun dan Admin
+ Start ups
+ Perniagaan yang tiada sistem perakaunan
+ Sesiapa yang ingin tahu mengenai pengurusan kewangan perniagaan
.
.
Jom Urus duit bisnes perniagaan bersama kami dari BILIK KIRA-KIRA BISNES
https3a2f2fcdn-evbuc-com2fimages2f276284822f1392970019072f12foriginal DAFTAR disini : http://bit.ly/pengurusan_kewangan_mudah_140217

.
.
Tarikh/Masa:
Tue, February 14, 2017
8:30 AM – 1:00 PM
.
Lokasi :
MEETING ROOM UNIKEB , BANGI GATEWAY
Tingkat 2, Seksyen 15, Persiaran Pekeliling
Bandar Baru Bangi
Bangi, Selangor 43650
(Free parking available at basement floor)

Pertanyaan hubungi 0136436553 (Aisyah)