“SHAHEIZY SAM KATA DIA TAK TAHU MENAHU PUN PASAL NI” 

Minggu lepas kecoh cerita Shaheizy Sam hutang LHDN 300k.

Ringkasan Cukai kena bayar RM300k
Pendapatan kena cukai RM1.07 juta
Lambat bayar penalti 10%
Tak declare cukai penalti lagi

Banyaknya kena bayar  cukai dan penalti , semua ini boleh kalau buat ikut cara yang betul tidak akan tahu

Jangan sebut tidak tahu pasal hal cukai , semua orang tahu kalau ada pendapatan kena bayar cukai cuma tidak tahu berapa banyak kena bayar cukai.

MULAI SEKARANG AMBIL TAHU PASAL CUKAI

Jenis cukai.JPG

 

#kewangandigital

#RizQStarZ – Faridah Hanif

Berapa INCOME Shaheizy Sam Ni Hah? (Citer Ni Panjang Tapi Banyak Pengajaran)

Kecoh minggu ni pasal seorang artis bakal muflis sebab hutang LHDN RM300k. Ramai tertanya2 berapa income dia. Jawapan dia net taxable income dia lepas tolak segala mak nenek pelepasan cukai ialah RM1.07 juta (28% maximum tax rate). TETAPI, kalau sampai stage muflis ni, rasanya tu dah termasuk penalti tu. Gila kau sebulan bayar lewat pun penalti 10% woo…!
.
Andaian saya itu kalau personal tax lah. Kalau under SDN BHD mungkin lebih rendah. Anyway, mai saya nak citer sikit pasal beberapa benda yg anda mungkin tak tahu. 
.
“GILE KENCANG INCOME SAM!” 
.
Kencang laa, sbb tu anak muda skrg semua nak jadi artis & instafeymes. Kawan saya dulu berlakon pak pacak pun RM25k dia dapat. Hero citer tu dapat RM120k.
.
Jadi duta lagi masyukkkk. Keje marketing dulu boss saya citer pernah nak propose kat Lisa RM200k jadi duta. Kes mahkamah Vanida punya payment RM400k+ jadi duta RonaSutra. Kalau artis tu lagi popular mcm Ayda Jebat & Datuk Siti Nurhaliza lagi kencang maa. Oh ya jgn lupa dulu zaman Mawi feymes dia collect lebih RM2 juta sbg duta macam2. 
.
“KEJAM GILER LHDN SAMPAI 28% DIA CEKAU!” 
.
Ini semua undang2 yg dah ditetapkan. Akta Cukai Pendapatan pun tahun 1967 kot. Semua rakyat berpendapatan kena bayar income tax. Lagi banyak income, lagi banyak tax. Takde income, takdelah tax (tapi camne nak hidup? Hahaha  caranya ialah hidup dgn tax-free income spt dividen ASB @ Tabung Haji).
Anda dicukai bila income anda layak dicukai sahaja. Secara mudahnya, income sebulan bawah RM3000 tak perlu bayar cukai. Kalau kena tax 28%, anda masih ada 72% lagi bahagian anda. Tak lah teruk sangat kan? Sbb di sesetengah negara maju ada yg sampai 45%!
.
Ya ya ya and they will say “TAPI KERAJAAN MEREKA TAKDE RASUAH, KEBAJIKAN & KESEJAHTERAAN RAKYAT MEREKA TERJAGA. PUBLIC TRANSPORT MEREKA CEKAP & MENYELURUH. BUKAN MACAM KERA-JAAN KITA! SONGLAP 50 JUTA CASH SIMPAN DALAM ALMARI PUN BOLEH MASUK KERJA BALIK!” Ok, saya faham. Tapi tu lain kali lah kita cerita yer  now back to topic.
.
Anda dicukai atas taxable income sahaja. Kalau bisnes, lepas tolak semua kos2 yg dibenarkan. Kalau personal tax, lepas tolak pelepasan. NET INCOME sahaja yg dicukai, itupun max 28%. Anda sepatutnya ada baki selebihnya utk hidup. Faham?
.
Kesedaran tentang income tax ni sangat2 rendah di kalangan masyarakat. Saya graduate accounting, so saya tahu benda ni MESTI KENA TAHU. kalau anda bukan background accounting mungkin anda pun tak tahu yg benda ni kena buat. Ia sebahagian daripada ilmu kehidupan yg anda kena ada, sama seperti ilmu parenting or driving.
.
Pada usia saya awal 30-an ni, majoriti kawan saya tak pernah amik tau pun pasal taxation. Tax filing pun tak pernah buat padahal dah bertahun2 kerja / berniaga kalau LHDN dapat memang senakkk nak bayar tax. Kalau tak kena tax pun, mungkin kena penalti.
.
Che Ta pernah kena tahan masa nak pergi overseas sebab tak bayar tax kan? It always happens to business owners. Keluar media sana sini income sebulan 20-30k, sampai 100k pun ada. Dapat duit, joli semua pergi melancong, beli kereta baru, renovate rumah dsb (yg tak boleh tolak cukai pun). Duit utk bayar tax tak set aside. Koman2 30% dari net income kena tolak tepi utk tax + zakat + GST. 
.
Saya tahu ramai je kira tax main hentam. Banyak lari sana sini. Renovate rumah dia tolak, pergi umrah dia tolak, semua benda habis nak ditolak. Mana boleh gitu. It must be “wholly & exclusively” for business. Semoga mereka semua yg buat begitu hasil tunjuk ajar “mentor” selamat hendaknya. 
.
“APA AKIBATNYA BILA BENDA NI RAMAI TAK BAYAR TAX OR BAYAR TAX KURANG DARI SEPATUTNYA?” 
.
3 huruf saja lor, GST. GST adalah usaha utk mencukai SEMUA ORANG. so income anda banyak atau sikit, anda tak boleh lari dari membayar GST. Peniaga (macam saya, sigh ) pun tak dapat lari dari jadi “pengutip GST”  Now GST kena bayar, income tax pun kena bayar. Semua org tak dapat lari lagi  Semoga negara kita bertambah maju hendaknya lepas ni. Kesian pada golongan makan gaji sbb mereka jadi mangsa, tak pasal2 kena caj extra 6% kan. Peniaga jadi “tukang kutip GST” je. 
.
“TERUK SANGAT KE KALAU MUFLIS NIH?” 
.
Teruk lah. Antara impaknya ialah anda tidak boleh memiliki aset, tak boleh ada akaun bank dan tidak boleh ke luar negara. Kalau ada rumah, kena jual rumah tu. Ada akaun bank, bank akan tutup akaun kita secara paksa. Dah book flight gi honeymoon overseas? Burn je lah. Semua aset akan dicairkan utk bayar pihak yg kita hutang. 
.
Hutang > RM30k boleh declare bankruptcy. Kalau ada org hutang anda lebih RM30k, pergilah file for muflis. Biar padan muka dia.  Tapi hutang betul2 yg ada dokumen ye. Hutang kena sontot or join skim ponzi tak boleh lah. 
.
“SAM KATA DIA TAK TAHU MENAHU PUN PASAL NI” 
.
Hahaha. Semua jabatan kerajaan ni ada connection. Anda beli rumah, beli kereta, duit dalam akaun ada berapa banyak, tu semua diorang boleh tahu. Nak detect anda duduk mana bukan susah pun apatah lagi jika anda org terkenal. Saya ni ha dapat SMS, dapat surat, dapat email dll dari LHDN bila bab cukai. Camne plak boleh kata tak tahu menahu? Come onnnn. The government knows everything, and can haunt you down. Dont forget that. They can & will inform u in all sorts of communication. 
.
PENUTUP
.
Panjang dah cerita ni. Sebagai penutup, saya sampaikan pesanan ejen cukai saya lah iaitu “biar kita ikut undang2, supaya malam boleh tidur lena. Kita elak itu ini nak enjoy hidup pun tak tenang”.
.
LHDN makin agresif. Negara nak pakai banyak duit nih. Baru semalam kuar TV nak buat ECRL pulokkk  They’re just doing their job, so you just play by the rules lah. 
.
Anda bukannya PM yg boleh ubah undang2 negara or hapuskan income tax. Have to live with it lah. Tapi, belajarlah “kurangkan tax”, dan bukannya “elakkan tax”. Tak paham apa2 pasal tax? Cari la member2 background accounting @ hire tax agent. Bersepah ada kat Malaysia ni. Caj pun tak mahal sangat. 
.
LHDN ni time kutip tax, semua nak cepat. Lewat je kena penalti. Time refund, lebih sebulan tak dapat lagi. Rupanya saya kena audit. Haha. Tapi ejen saya power. Tak dapat surat lagi dia dah suruh saya “attack” dulu. 3 hari settle dapat RM62k  Alhamdulillah 
.
Pepatah Presiden lama US, 2 benda adalah pasti iaitu MATI & CUKAI tapi kat Malaysia ada tax-free income, cthnya dividen ASB, Tabung Haji & jual hartanah lepas tempoh RPGT (5 tahun dari tarikh SNP). Apapun, anda tak boleh elak dari terlibat dengan cukai. Stop being ignorant, start learning about taxation. Orait? 
.
Silakan SHARE & TAG info2 ni dgn rakan2 ya. 
.
KHALID HAMID @ ABANG LID
.
P/S: Maaf tak dapat tag ejen saya tu sbb beliau baru saja kemalangan & sibuk dgn kerja MNC beliau. Next time orait 

 

Kredit kepada  

 

 

4 CARA RANCANG CUKAI PERNIAGAAN

Entrepreneur tax planning

Pada masa sekarang ramai yang nak jadi usahawan, bagus tu nak jadi usahawan, antara perkara-perkara yang perlu usahawan tahu adalah

  • Siapa pelanggan anda
  • Penjenamaan (Branding)
  • Marketing
  • Jualan
  • Kos dan Belanja
  • Untung/Rugi Bisnes
  • Cashflow perniagaan
  • Cukai perniagaan

Bahagian Jualan memang ramai usahawan mahir , tapi nak kawal aliran tunai masih ramai perlu perbaiki kerana sering dengar usahawan berkata “Jualan banyak , jadi cukai kena bayar tinggi ,untung bisnes pun sikit  mana cukup duit nak bayar cukai”

Bila buat bisnes mesti akan untung , bila dah untung kena bersedia untuk berhadapan dengan cukai, tahun pertama mungkin rugi , tahun kedua ada untung sikit , tahun ketiga untung naik sebab bisnes dah berkembang. Bila untung  banyak kena bersiap untuk kira cukai. Cukai pendapatan dikira dari pendapatan bersih (Untung Bersih Bisnes) bukan dari Jualan sahaja.

Bila mulakan bisnes dari awal lagi buat perancangan cukai perniagaan anda, target bila akan untung dan asing  sebahagian duit untung untuk bayar cukai.

4 Cara Rancang Cukai Perniagaan

  1. Memahami kewajipan cukai anda
  2. Asingkan wang cukai setiap bulan
  3. Semak Unjuran (projection ) perniagaan (Jualan , Untung/Rugi , Cukai)
  4. Minta khidmat nasihat dari pihak luar

 

Memahami kewajipan cukai anda dan merancang lebih awal untuk cukai boleh membantu anda menjimatkan wang dan mengurangkan tekanan apabila tiba masa untuk bayar cukai. Pendekatan proaktif ini akan membantu anda untuk menguruskan aliran tunai dengan lebih baik dan tetap fokus kepada aspek lain dalam menguruskan perniagaan anda.

Sumber dari

http://articles.bplans.com/startup-tax-planning-for-better-cash-flow-management/

#kewangandigital
#RizQStarZ

 

 

 

 

CUKAI PENDAPATAN LHDN – KENAPA KENA DENDA ?

Dalam situasi mana seseorang individu atau syarikat didenda oleh LHDN (Lembaga Hasil dalam Negeri)

Berikut adalah beberapa kenyataan media dari website LHDN

  1. 2 pengarah

    Bagi setiap pertuduhan, kedua-dua tertuduh boleh dikenakan hukuman denda tidak kurang dari RM200.00 dan tidak melebihi RM2,000.00 atau penjara tidak melebihi tempoh enam bulan atau kedua-duanya sekali jika disabitkan kesalahan

  2. elak cukai 2016.JPG

didapati telah secara sengaja dan dengan niat untuk mengelak cukai dengan membuat suatu penyataan atau kemasukan palsu pada Borang C tahun taksiran 2012 dan 2013 berdasarkan hasil penemuan siasatan yang dijalankan.

Tertuduh menghadapi 2 pertuduhan di bawah Seksyen 114(1)(b) ACP 1967 yang membawa kepada hukuman denda tidak kurang daripada RM1,000.00 dan tidak lebih daripada RM20,000.00 atau boleh dihukum penjara bagi suatu tempoh tidak lebih daripada tiga tahun atau kedua-duanya sekali dan hendaklah membayar penalti khas tiga kali ganda dari amaun cukai terkurang bagi kedua-dua tahun taksiran berkenaan yang keseluruhannya berjumlah RM755,636.50.

 

3.doktr pakardidapati telah secara sengaja dan dengan niat untuk mengelak cukai dengan tidak mengisytiharkan pendapatan yang diterima daripada perkhidmatan sebagai doktor pakar sebanyak RM2,763,445.00 bagi tahun taksiran 2007, 2008, 2009, 2010, 2011, 2012 dan 2013 yang merupakan kesalahan di bawah seksyen 114(1) (a) ACP 1967 .

Jika disabitkan kesalahan, tertuduh boleh dikenakan hukuman denda tidak kurang dari RM1,000.00 dan tidak lebih dari RM20,000.00 atau penjara bagi suatu tempoh tidak lebih dari tiga tahun atau kedua-duanya sekali dan hendaklah membayar penalti khas tiga kali ganda dari amaun cukai terkurang yang keseluruhannya berjumlah sebanyak RM2,189,904.75.

 

4.gagal submit borang.JPG

didapati gagal mengemukakan Borang C bagi Tahun Taksiran 2013 dan 2014 berdasarkan hasil penemuan siasatan yang dijalankan.

Tertuduh menghadapi dua pertuduhan di bawah Seksyen 77A(1) dan Seksyen 112(1) Akta Cukai Pendapatan 1967 yang membawa kepada hukuman denda tidak kurang daripada RM200.00 dan tidak melebihi RM2,000 atau penjara tidak lebih enam bulan atau kedua-duanya sekali. Tertuduh mengaku salah terhadap kedua-dua pertuduhan yang dibacakan di hadapan Majistret Tuan Mohd Amin Bin Shahul Hamid pada hari ini dan mahkamah telah menjatuhkan hukuman denda RM 4,000.00 dan jika gagal bayar 6 bulan penjara bagi setiap pertuduhan.

Mulai sekarang masih belum terlambat lagi untuk anda urus duit peribadi dan duit perniagaan anda.

4 Langkah mudah yang perlu buat

  1. Asingkan Duit
  2. Urus resit-resit dan inbois dokumen kewangan
  3. Rekod Duit Masuk dan Keluar
  4. Sediakan penyata kewangan anda

 

Nota: Dengar-dengan citer baru-baru (keluar dalam berita ) ini mulai tahun depan denda cukai adalah 100% . Nantikan artikel seterusnya mengenai isu ini.

 

#RIZQTR, #pengurusankewangandigital

 

COACHING PERNGURUSAN KEWANGAN UNTUK PERNIAGAAN

1- Beginner – Asas Pengurusan Kewangan Perniagaan

2 – Intermediate – Menganalisa Rahsia angka-angka kewangan perniagaan anda

3 – Advance – Perancangan masa depan perniagaan anda

852110292_130692_13809635689109636226

Berminat untuk mengetahui lebih lanjut sila iskan pertanyaan anda di bawah, pihak kami akan hubungi anda . Terima kasih

 

 

SEMINAR PENGURUSAN KEWANGAN PERNIAGAAN

ANDA SEORANG ENTREPRENUER (USAHAWAN)
========================================

+ Anda ada masalah untuk menyediakan rekod duit masuk dah keluar ?
+ Anda ada masalah untuk samakan baki bank dan rekod buku tunai?
+ Anda tiada rekod buku tunai?
+ Anda tidak tahu bisnes untung atau rugi?
+ Anda buat invoice dan resit secara manual ?
+ Tidak tahu nak kira cukai?
.

HASIL OUPUT SEMINAR
=====================
+ Mengetahui perkiraan untung rugi perniagaan
+ Mengetahui cara menganalisa Penyata Untung Rugi (% margin)
+ Menggunakan sistem akaun yang mudah untuk merekod duit masuk dan keluar
+ Memudahkan untuk menguruskan akaun perniagaan
+ Tidak memerlukan pengetahuan perakaunan untuk urus bookkeeping (simpan kira-kira) perniagaan anda

SIAPA YANG PERLU HADIR
======================
+ CEO/Bisnes Owner
+ Pegawai Akaun/Staff Akaun dan Admin
+ Start ups
+ Perniagaan yang tiada sistem perakaunan
+ Sesiapa yang ingin tahu mengenai pengurusan kewangan perniagaan
.
.
Jom Urus duit bisnes perniagaan bersama kami dari BILIK KIRA-KIRA BISNES
https3a2f2fcdn-evbuc-com2fimages2f276284822f1392970019072f12foriginal DAFTAR disini : http://bit.ly/pengurusan_kewangan_mudah_140217

.
.
Tarikh/Masa:
Tue, February 14, 2017
8:30 AM – 1:00 PM
.
Lokasi :
MEETING ROOM UNIKEB , BANGI GATEWAY
Tingkat 2, Seksyen 15, Persiaran Pekeliling
Bandar Baru Bangi
Bangi, Selangor 43650
(Free parking available at basement floor)

Pertanyaan hubungi 0136436553 (Aisyah)

REVOLUSI PENGURUSAN KEWANGAN DIGITAL

JIMATKAN KOS DAN JIMAT MASA,  MUDAH DAN RINGKAS

poster-masterclass

 

Ada ramai orang bisnes yang rasa bisnes dia dah buat untung. Tapi bila disuruh buat kira-kira balik, bisnes sebenarnya rugi berbondong-bondong.
.
Hint 1: ada satu masterclass akan dianjurkan pada 21hb dan 22hb januari ini.
Hint 2: akan ditunjukkan beberapa rumus rahsia matematik bisnes.
Hint 3: semua angka sulit bisnes akan dibuktikan.
Hint 4: semua nombor bisnes sendiri akan dibongkarkan
Hint 5: 80% praktikal, 20% teori.
.

PESERTA BAKAL MENGETAHUI DAN MEMAHAMKAN

1. Aplikasikan formula mudah memulakan & mengembangkan bisnes cara pantas, strategik & efektif.
2. Kenalpasti-fahami-aplikasi petunjuk utama elemen bantuan decision-making untuk pemodal.
3. Susun cashflow syarikat yang bakal berikan janaan imej positif kepada pemodal.
4. Kenalpasti-fahami-aplikasi cara efektif susun S.O.P bisnes anda untuk mengelakkan business burnt-out dan untuk memaksimumkan potensi bisnes.
5. Kenalpasti/faham/aplikasi cara memaksimumkan keuntungan bisnes.

MODUL
1. Petunjuk-petunjuk utama yang pemodal gunapakai untuk buat keputusan memodalkan sesebuah projek bisnes.
2. Cara susun cashflow bisnes yang bakal berikan janaan imej positif pada sesebuah bisnes.
3. Cara paling efektif untuk memaksimumkan untung bisnes.

APA YANG HARUS DIBAWA
1) Penyata BANK 3 bulan.
2) Resit-Resit dan rekod-rekod jualan.
3) Semua bil-bil yang dibayar secara tunai atau bank.
4) Buku cek & cheque butt (jika ada)

 

BAHASA MUDAH
Ini BUKAN satu kelas teori.
Ini bengkel LIVE PRACTICAL cara yang betul untuk susun semula bisnes anda.
Ini bengkel yang anda tahu perniagaan anda untung atau rugi
Ini bengkel yang menunjukan nilai perniagaan anda
Ini bengkel yang membantu anda untuk membuat keputusan dan kembangkan perniagaan anda
Ini bengkel yang membuktikan anda tidak merompak duit perniagaan anda

 

SIAPA PERLU HADIR
1) Pemilik Perniagaan/ Syarikat yang tiada rekod kewangan
2) Pemilik Perniagaan/ Syarikat yang buat rekod kewangan secara manual
3) Pemilik Perniagaan/ Syarikat yang ingin kembangkan bisnes
4) Staff akaun
5) Start-Up BisnesTEMPAT TERHAD 10 orang sahaja

.
.
Maklumat lanjut rujuk link dibawah
picture
.
#bilikkirakirabisnes
#kewangandigital
#digitalizationoffinancialmanagement
#urusduitbisnes
#sistempengurusankewangan

INGIN PERBAIKI KEWANGAN BISNES ANDA? LUANGKAN MASA 

Seringkali kedengaran usahawan tiada masa untuk urus duit bisnes dengan cara yang betul. Tak sempat , sibuk dan segala macam alasan bila tiba cerita mengenai kewangan bisnes. 

Sebagai usahawan sudah tentu anda ingin mendapat keuntungan dari bisnes anda, kalau bisnes tiada untung apa puncanya.

Pendapat saya sebagai usahawan anda akan berusaha bersungguh-sungguh untuk jana pendapatan tetapi anda terlupa untuk RANCANG bagaimana untuk jana pendapatan dan keuntungan bisnes anda.

Jika anda ingin perbaiki kewangan bisnes anda , luangkan sedikit masa anda untuk memahami matematik kewangan dan angka-angka rahsia bisnes anda.

Siapkan diri anda untuk urus duit bisnes dengan cara terbaik supaya anda faham kedudukan kewangan bisnes dan anda boleh membuat keputusan terbaik untuk bisnes anda.

Faridah Hanif

Kewangan Digital Di Hujung Jari Anda

Layari dan like fb page : Kewangan Untuk Entreprenuer

https://www.facebook.com/bilikkirakirabisnes/

5 Cara Mudah untuk mula “Bookkeeping” bisnes anda tanpa membuang masa anda

Bijak mengurus bookkeeping bisnes akan membantu anda jimatkan masa dan pening kepala bila sampai masa untuk kira cukai atau sediakan penyata kewangan bisnes. Juga akan memudahkan untuk menyediakan laporan proposal untuk memohon geran , loan serta untuk yakinkan pelabur.

Kebanyakan usahawan mereka hanya lebih tahu mengenai jualan dan marketing dan tidak tahu bagaimana cara untuk mulakan bookkeeping untuk perniagaan mereka

* Anda boleh mencatit semua perbelanjaan dan pendapatan perniagaan
* Catit semua transaksi setiap tiap hari mengikut kategori transaksi
* Pastikan baki bank dan tunai ditangan sama dengan baki yang tunai dan bank yang    telah dicatit
* Anda akan kurang “stress” dan tidak kecewa mengetahui kira-kira kewangan bisnes dan sedang dijaga.
* Anda tidak perlu peningkan kepala bila tiba hujung tahun untuk buat penutupan        perniagaan serta bersedia untuk melaporkan cukai perniaga

Semuanya bermula dengan adanya satu sistem perakaunan yang mudah , supaya anda tidak pening kepala memikirkan bagaimana hendak sediakan kira-kira kewangan bisnes anda. Secara umumnya, terdapat lima cara untuk membangunkan strategi dan merasa lega kerana mempunyai “bookkeeping” yang baik

1 . Buat semua input duit masuk keluar dan belajar sedikit cara menggunakan sistem perakaunan online . Bila sebut sistem anda rasa takut dan resah tidak tahu guna sistem. Malah, ini mungkin sebabnya mengapa kira-kira kewangan bisnes anda tidak dapat dilakukan pada masa ini. Saya sangat mengesyorkan anda mengambil masa untuk mempelajari asas-asas simpan kira. Anda perlu sekurang-kurangnya dapat mencetak laporan dan memeriksa kecekapan staff anda melakukan kerja. Anda tidak perlu menyerahkan semua kerja-kerja kira-kira kepada staff, mungkin ada beberapa proses kira-kira yang anda ingin proses sendiri. Jadi peruntukan beberapa jam dalam sehari untuk input perkara yang asas dan menguruskan proses ini sendiri.

2 . Upah ahli keluarga atau saudara mara untuk melakukan kerja. Saya suka idea ini apabila anda mempunyai remaja atau anak muda anda boleh bantu dari segi kewangan. Ini adalah cara yang baik untuk membuat mereka tahu menyimpan duit mereka dan belajar mengenai proses menajadi seorang usahawan. Mereka akan belajar tentang pengurusan kewangan perniagaan dengan melakukan perkara merekod pendapatan dan perbelanjaan. Upah juga adalah belanja yang dibenarkan untuk ditolak untuk kira cukai

3 . Upahkan seorang pekerja sambilan atau sepenuh masa. Anda boleh cari seorang pelajar kolej atau penyimpan kira-kira yang ingin mengambil beberapa kerja sambilan untuk upah setiap jam bekerja. Orang ini perlu datang oleh pejabat setiap hari, atau hanya beberapa hari seminggu untuk data input dan mencetak laporan. Anda perlu memberikan sedikit penyeliaan atau mempunyai seorang pegawai akaun atau penasihat akaun yang menyelia penyimpan kira-kira dan latih penyimpan kira-kira hingga boleh menyediakan laporan kewangan yang lengkap. Ia boleh mudahkan kerja kira-kira bisnes diurus dengan baik.

4 . Outsource kira-kira kewangan bisnes anda kepada freelance Accounting / Bookkeeping yang boleh rekod transaksi setiap hari, setiap minggu atau sebulan sekali. Hantar semua dokumen kewangan dan penyata bank anda secara digital melalui email atau shared drive , dan pihak yang membuat data entry ini akan kemaskini rekod dalam sistem perakauan secara online dan anda boleh cetak laporan kewangan bisnes anda setiap bulan . Dengan cara ini dapat menjimat masa perjalanan untuk hantar dokumen-dokumen tersebut dan jimat kos yang perlu dibayar kepada seorang pekerja tetap.

5 . Dapatkan nasihat akauntan dan agen cukai mengenai perancangan cukai untuk tahun semasa dan tahun akan datang. Ia mungkin kelihatan lebih mahal, tetapi kesan daripada perancangan jangka panjang yang lebih baik jauh boleh melebihi kos.

Dengan adanya kira-kira kewangan bisnes , ianya akan membantu anda dalam

* membuat keputusan dalam perniagaan
* kembangan perniagaan anda
* perancangan cukai perniagaan
* meyakinkan pihak pelabur atau pihak yang bank

Jangan tunggu lagi bertindak sekarang , jika anda ingin tahu mengenai sistem perakaunan  online yang mudah atau ingin tahu asas “bookkeeping” perniagaan saya sedia membantu anda . Sila tinggalkan komen anda di bawah atau hubungi saya melalui no telefon 013 3639342.

picture

JOURNEY TO DIGITALISATION OF FINANCIAL MANAGEMENT FOR ENTREPRENEUR