SEMINAR PENGURUSAN KEWANGAN PERNIAGAAN

ANDA SEORANG ENTREPRENUER (USAHAWAN)
========================================

+ Anda ada masalah untuk menyediakan rekod duit masuk dah keluar ?
+ Anda ada masalah untuk samakan baki bank dan rekod buku tunai?
+ Anda tiada rekod buku tunai?
+ Anda tidak tahu bisnes untung atau rugi?
+ Anda buat invoice dan resit secara manual ?
+ Tidak tahu nak kira cukai?
.

HASIL OUPUT SEMINAR
=====================
+ Mengetahui perkiraan untung rugi perniagaan
+ Mengetahui cara menganalisa Penyata Untung Rugi (% margin)
+ Menggunakan sistem akaun yang mudah untuk merekod duit masuk dan keluar
+ Memudahkan untuk menguruskan akaun perniagaan
+ Tidak memerlukan pengetahuan perakaunan untuk urus bookkeeping (simpan kira-kira) perniagaan anda

SIAPA YANG PERLU HADIR
======================
+ CEO/Bisnes Owner
+ Pegawai Akaun/Staff Akaun dan Admin
+ Start ups
+ Perniagaan yang tiada sistem perakaunan
+ Sesiapa yang ingin tahu mengenai pengurusan kewangan perniagaan
.
.
Jom Urus duit bisnes perniagaan bersama kami dari BILIK KIRA-KIRA BISNES
https3a2f2fcdn-evbuc-com2fimages2f276284822f1392970019072f12foriginal DAFTAR disini : http://bit.ly/pengurusan_kewangan_mudah_140217

.
.
Tarikh/Masa:
Tue, February 14, 2017
8:30 AM – 1:00 PM
.
Lokasi :
MEETING ROOM UNIKEB , BANGI GATEWAY
Tingkat 2, Seksyen 15, Persiaran Pekeliling
Bandar Baru Bangi
Bangi, Selangor 43650
(Free parking available at basement floor)

Pertanyaan hubungi 0136436553 (Aisyah)

10 PERKARA USAHAWAN PERLU TAHU

Terbaca satu artikel dar website INSKEN (tulisan Norizan Sharif) mengenai apa yang usahawan perlu tahu bila berniaga , 2 dari item tersebut menyentuh mengenai kewangan

10-perkara

  1. Pastikan duit cukup dalam bank. Sekiranya ada masalah aliran tunai atau kecairan, selesaikan segera. Buat bisnes tak ada duit sama seperti bawa kapal terbang tak ada minyak.
  2. Apabila bisnes ada masalah, perkara pertama yang perlu dicari ialah cermin. Orang dalam cermin itulah punca masalah – usah cepat salahkan pekerja, rakan kongsi atau pelanggan.
  3. Staf bukan budak-budak. Atau, tukang bancuh kopi. Usah buat mereka seperti budak suruhan. Layani mereka secara profesional.
  4. Ingat dua perkataan – meritokrasi dan nepotism. Banyak bisnes bungkus apabila usahawan gagal amalkan meritokrasi. Usah amalkan nepotism atau favouritism dalam bisnes sendiri.
  5. Aset paling bernilai dalam bisnes ialah harta intelek. Pastikan kita lindungi harta intelek sehabis-habisnya. Lawan, kalau perlu.
  6. Belajar baca dan menulis perjanjian. Rekodkan semua urusan sama ada dengan staf atau dengan vendor.
  7. Uruskan bisnes secara bisnes. Usah uruskan bisnes macam kita uruskan rumahtangga. Oh ya, usah pula uruskan rumahtangga macam uruskan bisnes. Kedua-dua entiti ini perlukan cara pengurusan yang berbeza.
  8. Ambil tahu urusan kewangan secara luar dan dalam. Pastikan ada rekod kewangan yang baik, tahu jualan dan kos operasi, serta percukaian. Usah serahkan kepada pihak ketiga sepenuhnya.
  9. Tahu bila nak transparen dan bila nak berahsia. Banyak perkara elok disimpan saja dan tak perlu diceritakan kepada staf. Walau bagaimanapun niat baik kita, sesetengah mereka tak akan faham.
  10.  Belajar apa yang kita tidak tahu. Usah sombong dan berlagak pandai. Ilmu kita tak banyak mana pun.

Perkongsian yang baik untuk anda sebagai seorang usahawan yang ingin lembangkan pernaigaan anda

REVOLUSI PENGURUSAN KEWANGAN DIGITAL

JIMATKAN KOS DAN JIMAT MASA,  MUDAH DAN RINGKAS

poster-masterclass

 

Ada ramai orang bisnes yang rasa bisnes dia dah buat untung. Tapi bila disuruh buat kira-kira balik, bisnes sebenarnya rugi berbondong-bondong.
.
Hint 1: ada satu masterclass akan dianjurkan pada 21hb dan 22hb januari ini.
Hint 2: akan ditunjukkan beberapa rumus rahsia matematik bisnes.
Hint 3: semua angka sulit bisnes akan dibuktikan.
Hint 4: semua nombor bisnes sendiri akan dibongkarkan
Hint 5: 80% praktikal, 20% teori.
.

PESERTA BAKAL MENGETAHUI DAN MEMAHAMKAN

1. Aplikasikan formula mudah memulakan & mengembangkan bisnes cara pantas, strategik & efektif.
2. Kenalpasti-fahami-aplikasi petunjuk utama elemen bantuan decision-making untuk pemodal.
3. Susun cashflow syarikat yang bakal berikan janaan imej positif kepada pemodal.
4. Kenalpasti-fahami-aplikasi cara efektif susun S.O.P bisnes anda untuk mengelakkan business burnt-out dan untuk memaksimumkan potensi bisnes.
5. Kenalpasti/faham/aplikasi cara memaksimumkan keuntungan bisnes.

MODUL
1. Petunjuk-petunjuk utama yang pemodal gunapakai untuk buat keputusan memodalkan sesebuah projek bisnes.
2. Cara susun cashflow bisnes yang bakal berikan janaan imej positif pada sesebuah bisnes.
3. Cara paling efektif untuk memaksimumkan untung bisnes.

APA YANG HARUS DIBAWA
1) Penyata BANK 3 bulan.
2) Resit-Resit dan rekod-rekod jualan.
3) Semua bil-bil yang dibayar secara tunai atau bank.
4) Buku cek & cheque butt (jika ada)

 

BAHASA MUDAH
Ini BUKAN satu kelas teori.
Ini bengkel LIVE PRACTICAL cara yang betul untuk susun semula bisnes anda.
Ini bengkel yang anda tahu perniagaan anda untung atau rugi
Ini bengkel yang menunjukan nilai perniagaan anda
Ini bengkel yang membantu anda untuk membuat keputusan dan kembangkan perniagaan anda
Ini bengkel yang membuktikan anda tidak merompak duit perniagaan anda

 

SIAPA PERLU HADIR
1) Pemilik Perniagaan/ Syarikat yang tiada rekod kewangan
2) Pemilik Perniagaan/ Syarikat yang buat rekod kewangan secara manual
3) Pemilik Perniagaan/ Syarikat yang ingin kembangkan bisnes
4) Staff akaun
5) Start-Up BisnesTEMPAT TERHAD 10 orang sahaja

.
.
Maklumat lanjut rujuk link dibawah
picture
.
#bilikkirakirabisnes
#kewangandigital
#digitalizationoffinancialmanagement
#urusduitbisnes
#sistempengurusankewangan

INGIN PERBAIKI KEWANGAN BISNES ANDA? LUANGKAN MASA 

Seringkali kedengaran usahawan tiada masa untuk urus duit bisnes dengan cara yang betul. Tak sempat , sibuk dan segala macam alasan bila tiba cerita mengenai kewangan bisnes. 

Sebagai usahawan sudah tentu anda ingin mendapat keuntungan dari bisnes anda, kalau bisnes tiada untung apa puncanya.

Pendapat saya sebagai usahawan anda akan berusaha bersungguh-sungguh untuk jana pendapatan tetapi anda terlupa untuk RANCANG bagaimana untuk jana pendapatan dan keuntungan bisnes anda.

Jika anda ingin perbaiki kewangan bisnes anda , luangkan sedikit masa anda untuk memahami matematik kewangan dan angka-angka rahsia bisnes anda.

Siapkan diri anda untuk urus duit bisnes dengan cara terbaik supaya anda faham kedudukan kewangan bisnes dan anda boleh membuat keputusan terbaik untuk bisnes anda.

Faridah Hanif

Kewangan Digital Di Hujung Jari Anda

Layari dan like fb page : Kewangan Untuk Entreprenuer

https://www.facebook.com/bilikkirakirabisnes/

5 Cara Mudah untuk mula “Bookkeeping” bisnes anda tanpa membuang masa anda

Bijak mengurus bookkeeping bisnes akan membantu anda jimatkan masa dan pening kepala bila sampai masa untuk kira cukai atau sediakan penyata kewangan bisnes. Juga akan memudahkan untuk menyediakan laporan proposal untuk memohon geran , loan serta untuk yakinkan pelabur.

Kebanyakan usahawan mereka hanya lebih tahu mengenai jualan dan marketing dan tidak tahu bagaimana cara untuk mulakan bookkeeping untuk perniagaan mereka

* Anda boleh mencatit semua perbelanjaan dan pendapatan perniagaan
* Catit semua transaksi setiap tiap hari mengikut kategori transaksi
* Pastikan baki bank dan tunai ditangan sama dengan baki yang tunai dan bank yang    telah dicatit
* Anda akan kurang “stress” dan tidak kecewa mengetahui kira-kira kewangan bisnes dan sedang dijaga.
* Anda tidak perlu peningkan kepala bila tiba hujung tahun untuk buat penutupan        perniagaan serta bersedia untuk melaporkan cukai perniaga

Semuanya bermula dengan adanya satu sistem perakaunan yang mudah , supaya anda tidak pening kepala memikirkan bagaimana hendak sediakan kira-kira kewangan bisnes anda. Secara umumnya, terdapat lima cara untuk membangunkan strategi dan merasa lega kerana mempunyai “bookkeeping” yang baik

1 . Buat semua input duit masuk keluar dan belajar sedikit cara menggunakan sistem perakaunan online . Bila sebut sistem anda rasa takut dan resah tidak tahu guna sistem. Malah, ini mungkin sebabnya mengapa kira-kira kewangan bisnes anda tidak dapat dilakukan pada masa ini. Saya sangat mengesyorkan anda mengambil masa untuk mempelajari asas-asas simpan kira. Anda perlu sekurang-kurangnya dapat mencetak laporan dan memeriksa kecekapan staff anda melakukan kerja. Anda tidak perlu menyerahkan semua kerja-kerja kira-kira kepada staff, mungkin ada beberapa proses kira-kira yang anda ingin proses sendiri. Jadi peruntukan beberapa jam dalam sehari untuk input perkara yang asas dan menguruskan proses ini sendiri.

2 . Upah ahli keluarga atau saudara mara untuk melakukan kerja. Saya suka idea ini apabila anda mempunyai remaja atau anak muda anda boleh bantu dari segi kewangan. Ini adalah cara yang baik untuk membuat mereka tahu menyimpan duit mereka dan belajar mengenai proses menajadi seorang usahawan. Mereka akan belajar tentang pengurusan kewangan perniagaan dengan melakukan perkara merekod pendapatan dan perbelanjaan. Upah juga adalah belanja yang dibenarkan untuk ditolak untuk kira cukai

3 . Upahkan seorang pekerja sambilan atau sepenuh masa. Anda boleh cari seorang pelajar kolej atau penyimpan kira-kira yang ingin mengambil beberapa kerja sambilan untuk upah setiap jam bekerja. Orang ini perlu datang oleh pejabat setiap hari, atau hanya beberapa hari seminggu untuk data input dan mencetak laporan. Anda perlu memberikan sedikit penyeliaan atau mempunyai seorang pegawai akaun atau penasihat akaun yang menyelia penyimpan kira-kira dan latih penyimpan kira-kira hingga boleh menyediakan laporan kewangan yang lengkap. Ia boleh mudahkan kerja kira-kira bisnes diurus dengan baik.

4 . Outsource kira-kira kewangan bisnes anda kepada freelance Accounting / Bookkeeping yang boleh rekod transaksi setiap hari, setiap minggu atau sebulan sekali. Hantar semua dokumen kewangan dan penyata bank anda secara digital melalui email atau shared drive , dan pihak yang membuat data entry ini akan kemaskini rekod dalam sistem perakauan secara online dan anda boleh cetak laporan kewangan bisnes anda setiap bulan . Dengan cara ini dapat menjimat masa perjalanan untuk hantar dokumen-dokumen tersebut dan jimat kos yang perlu dibayar kepada seorang pekerja tetap.

5 . Dapatkan nasihat akauntan dan agen cukai mengenai perancangan cukai untuk tahun semasa dan tahun akan datang. Ia mungkin kelihatan lebih mahal, tetapi kesan daripada perancangan jangka panjang yang lebih baik jauh boleh melebihi kos.

Dengan adanya kira-kira kewangan bisnes , ianya akan membantu anda dalam

* membuat keputusan dalam perniagaan
* kembangan perniagaan anda
* perancangan cukai perniagaan
* meyakinkan pihak pelabur atau pihak yang bank

Jangan tunggu lagi bertindak sekarang , jika anda ingin tahu mengenai sistem perakaunan  online yang mudah atau ingin tahu asas “bookkeeping” perniagaan saya sedia membantu anda . Sila tinggalkan komen anda di bawah atau hubungi saya melalui no telefon 013 3639342.

picture

JOURNEY TO DIGITALISATION OF FINANCIAL MANAGEMENT FOR ENTREPRENEUR

ELAK BAYAR CUKAI – CCRIS

Kenapa nak elak bayar cukai?  Kebiasaannya bila individu nak buat pinjaman nak beli rumah atau untuk tujuan perniagaan individu tersebut gagal untuk mendapatan kelulusan pinjaman walaupun duit banyak dan mampu untuk bayar bulan-bulan.

Pernah berlaku kepada sahabat saya beliau nak beli rumah tapi loan tak lulus sebab tiada rekod cukai , daftar cukai pun tiada. Bila kita daftar cukai ianya merupakan satu bonus point menunjukan kita ada duit lebih dan mampu urus kewangan dengan baik

Jika ada perniagaan pun sama , nak beli asset terutama bangunan komersial atau kilang , kalau tiada rekod kewangan yang baik bagaimana nak kira jumlah keuntungan dan jumlah cukai yang perlu di bayar. Pada pendapat saya undang-undang cukai ini ada baiknya juga sebab ianya akan displinkan individu agar simpan semua rekod kewangan dengan baik .

Tahukan anda jika anda simpan semua resit belanja dan rekod dengan betul ada kemungkinan jumlah cukai yang perlu bayar adalah lebih rendah dari yang anda sangkakan

LHDN cadang senaraikan pengelak cukai tegar dalam CCRIS

LHDN cadang senaraikan pengelak cukai tegar dalam CCRIS

Kesan akibat tersenarai dalam CCRIS akan mempengaruhi penilaian oleh pihak bank berhubung pinjaman. – Gambar fail
KUALA LUMPUR: Lembaga Hasil Dalam Negeri Malaysia (LHDNM) bercadang menyenaraikan individu yang gagal mematuhi pembayaran cukai dalam sistem rujukan maklumat kredit berpusat (CCRIS) mulai tahun hadapan.

Ketua Pegawai Eksekutifnya, Datuk Sabin Samitah berkata langkah itu bagi meningkatkan kadar pematuhan cukai semasa dan membendung aktiviti pelarian cukai.

Ujar beliau, tindakan tegas itu akan diambil LHDNM khususnya ke atas golongan pengelak cukai tegar.

“Mereka ini sebenarnya telah diberi peluang untuk membayar cukai tertunggak secara ansuran walaupun setelah pelbagai kali peringatan diberikan, mereka masih gagal buat seperti yang telah dipersetujui antara mereka dan LHDNM.

“Jadi pada tahun hadapan, LHDN bercadang untuk menyenaraikan pembayar cukai tegar ini kepada CCRIS,” katanya kepada pemberita selepas merasmikan majlis pelancaran operasi khas bersepadu “Task Force 2 Bilion” (TF2B 2017) di ibu pejabat LHDNM, di sini, hari ini.

Ditanya pemberita sama ada langkah itu dilihat sebagai ‘keterlaluan’, ujarnya, LHDN terpaksa menggunakan pendekatan itu ekoran pembayar cukai telah diberi banyak peluang untuk melangsaikan cukai yang tertunggak.

“Ini tidak bermakna LHDNM menyusahkan mereka sebab sebelum kita senaraikan mereka ini, kita telah memberi mereka peluang untuk membayar secara ansuran.”

“Tindakan ini adalah perlu untuk memberi keadilan kepada pembayar cukai yang lain yang patuh kepada peraturan bayaran yang telah kita berikan kepada semua pihak yang memerlukan pembayaran secara ansuran, sekiranya mereka mempunyai masalah kewangan,” katanya.

Akibat daripada tersenarai dalam CCRIS, ia akan mempengaruhi penilaian oleh pihak bank berhubung pinjaman.

Ini bermakna mereka yang tersenarai akan menghadapi masalah untuk mendapatkan pinjaman bank dan kad kredit.

Buat masa ini, mana-mana pembayar cukai yang gagal membayar tunggakan cukai mereka walaupun notis peringatan diberikan, akan dikenakan sekatan perjalanan ke luar negara di bawah peruntukan Seksyen 104 Akta Cukai Pendapatan 1967 dan Seksyen 22 Akta Cukai Keuntungan Harta Tanah 1976.

GAGAL BAYAR CUKAI – INDIVIDU DI BLACK LIST

Jika kita berniaga, salah satu  perkara penting adalah pengurusan kewangan yang baik. Pengurusan kewangan yang baik akan bantu bukan sekadar untuk tahu jualan  dan untung  perniagaan , ianya juga akan bantu untuk mengira cukai yang perlu di bayar. Sebagai pengarah syarikat and perlu ambil tahu mengenai kewangan syarikat/perniagaan anda

 

Laporan audit: 128,165 individu gagal bayar cukai

  | November 21, 2016

sumber gambar : http://www.freemalaysiatoday.com/

sumber gambar : http://www.freemalaysiatoday.com/

Pengauditan meliputi tindakan sekatan perjalanan ke luar negara merangkumi kes CP (Akta Cukai Pendapatan) dan CKHT (Akta Cukai Keuntungan Harta Tanah).

PETALING JAYA: Seramai 128,165 individu termasuk pengarah syarikat disenaraihitamkan dan dilarang ke luar negara kerana gagal menjelaskan bayaran cukai pendapatan berjumlah RM3.4 bilion sehingga Jun 2016.
Laporan Ketua Audit Negara 2015 Siri 2 melaporkan, daripada jumlah pembayar yang ingkar itu, sebanyak 118,433 dikenakan tindakan di bawah Seksyen 104 Akta Cukai Pendapatan 1967 manakala 9,732 lagi di bawah Seksyen 22 Akta Cukai Keuntungan Harta Tanah 1976.

“Pengauditan ini meliputi tindakan sekatan perjalanan ke luar negara merangkumi kes CP (Cukai Pendapatan). Senarai kes yang dikemas kini sehingga 31 Disember 2015.

“Kes CKHT (Cukai Keuntungan Harta Tanah) senarai kes yang didaftarkan bagi tempoh 2013 hingga 30 Jun 2015 dan pengauditan ini dijalankan di cawangan Lembaga Hasil Dalam Negeri (LHDN) yang dipilih di seluruh negara,” katanya.

Sementara itu, bilangan sekatan perjalanan ke luar negara mengikut Akta CP 1967 menunjukkan 3 negeri terbanyak iaitu Sabah, Sarawak dan Selangor.

“Di Sabah, 740 individu disekat. Manakala, di Sarawak sebanyak 500 dan Selangor 452 individu disekat,” katanya.

Manakala, bilangan sekatan perjalanan ke luar negara mengikut Akta CKHT 1976 menunjukkan 3 negeri terbanyak iaitu Pulau Pinang, Kuala Lumpur dan Perak.

“Di Pulau Pinang mencatatkan bilangan tertinggi iaitu 150 individu disekat. Manakala di Kuala Lumpur sebanyak 125 individu dan di Perak 124 individu disekat ke luar negara,” katanya.

Petikan dari http://www.freemalaysiatoday.com/category/bahasa/2016/11/21/laporan-audit-128165-individu-gagal-bayar-cukai/

 

=========

2016 semakin sampai ke hujung , jika anda belum mula buat pengurusan kewangan anda masih belum terlambat anda boleh mula dari sekarang

 

Faridah Hanif
Bilik Kira-Kira Bisnes

4 “REPORT CARD” BISNES

REPORT CARD bukan sahaja ada di sekolah , berniaga pun ada REPORT CARD, nak tahu lulus atau gagal mesti kena ada 4 laporan ini, nak tahu lulus tahap gred mana pun boleh tahu dengan 4 laporan ini.

REPORT CARD ini mesti ada jika ingin kembangkan bisnes. Kalau berniaga  main-main dan tidak pedulikan REPORT CARD bisnes , bisnes boleh gagal, bisnes boleh mati

Sebagai pemilik bisnes , ambil tahu apa 4  REPORT CARD ini

4-rc

 

 

 

ARTIS PELAWAK BAYAR CUKAI (LHDN) RM500,000

Cerita bayar cukai , baru-baru ini seorang  artis telah menjelaskan cukai sejak tahun 2012. Jumlah cukai yang dibayar mencecah jumlah RM500,000 selama 3 tahun

Cerita lanjut boleh dibaca di Utusan Online

Petikan dari berita di utusan online

Sedar akan tanggungjawabnya sebagai rakyat Malaysia, pelawak Nabil Ahmad, 33, telah mula membayar cukai hasil pendapatan kepada Lembaga Hasil Dalam Negeri (LHDN) sejak 2012 lagi.

Bukan sedikit, sebaliknya dihitung dibilang, kira-kira hampir RM500,000 sudah dilangsaikan kepada agensi kerajaan itu sejak tiga tahun lalu.

– See more at: https://www.utusan.com.my/hiburan/nabil-bayar-cukai-rm500-000-1.403413#sthash.hLS3GE7M.dpuf

Peringatan ini bukan sahaja buat artis tetapi juga kepada usahawan-usahawan .

Boleh tanya artis yang terlibat adakah beliau ada kos-kos penampilan diri dalam pengiraan cukai pendapatan beliau.

 

 

 

ISU CADANGAN PELEPASAN CUKAI PENDAPATAN – ARTIS

Berita terkini mengenai cadangan pelepasan cukai untuk “KOS PENAMPILAN DIRI” bagi artis menjadi viral di laman social .

Boleh baca di
Pelakon Nora Danish mencadangkan kerajaan memberikan pelepasan cukai buat penggiat seni bagi menampung ‘kos penampilan diri’. — Foto ihsan Instagram/Nora Danish

Pelakon Nora Danish mencadangkan kerajaan memberikan pelepasan cukai buat penggiat seni bagi menampung ‘kos penampilan diri’. — Foto ihsan Instagram/Nora Danish –

See more at: http://www.themalaymailonline.com/projekmmo/berita/article/kena-marah-isu-cukai-nora-danish-dakwa-diputar-belit#sthash.BFRTFbv9.dpuf

 
Artis ni baru nak cadangkan sahaja , apakah kos-kos penampilan diri ini  contohnya kos make-artis, pakaian glamour dan cantik untuk lakonan atau persembahan , tanpa kos-kos ini artis tidak boleh berlakon.

Agak-agak beratus kos penampilan diri untuk seseorang artis  mahu cecah puluhan ribu atau ratusan ribu. Apa buktinya ?  Buktinya adalah resit-resit yang perlu disimpan sebagai bukti kos penampilan diri.

Tahukan anda resit-resit belanja ini penting untuk tahu berapa jumlah duit yang dibelanja tetapi juga penting bila nak kira cukai. Mulai sekarang setiap kali bayar untuk beli apa-apa kos atau belanja minta resit dan rekod  duit keluar untuk tujuan apa , untuk tujuan perniagaan atau peribadi.

Nak tahu kos-kos apa yang dibenarkan untuk pengiraan cukai pendapatan boleh rujuk kepada pegawai LHDN atau  rujuk agen-agen cukai .

Artis di Malaysia bayar cukai , mungkin cukai yang dibayar adalah tinggi, apa yang dicadangkan untuk pelepasan cukai untuk “Kos Penampilan Diri”  mungkin untuk mengurangkan bayaran cukai pendapatan