Wave to be acquired by H&R Block for $537 million

Capture

WAVE – a simple and easy accounting system , made me feel in love with this accounting system because of it’s simple and easy full set accounting features

Just do the transactions and the 3 report cards (financial statement is ready as simple as that)

WAVE is an awesome system that can help entrepreneurs to manage cash-flow and  financial management for business

Today WAVE is being acquired by H&R BLOCK ( American tax preparation company operating in North America, Australia, and India)

WAVE is a free accounting system since 2010 , since 2014 we use wave for our business and our clients to prepare the financial reports.

Track your expenses, send invoices, get paid and balance your books with WAVE

WAVE Timeline 2010 – 2019

WAVE Working environment
working enviro.JPG

Want to know more about how to use WAVE contact us at 011 1001 3009 and we will attend to you .

Pictures from : https://www.waveapps.com

Advertisements

SIGN PENYATA KEWANGAN – LAPORAN AUDIT


Wahab, Wahib dan Wahub sign penyata kewangan. (Panjang ni)
.
.
Setahun sudah berlalu, February muncul kembali, dengan draft audit report. Mereka tutup akaun 31 December. Bulan satu hantar akaun, bulan dua dah ada draft audit.
.
.
Draft audit dibentangkan dalam board meeting. Hussin Lempoyang tak boleh masuk board meeting. Sebab dia bukan Pengarah. Semua audit adjustment dan teguran pihak audit di berikan kepada BOD.
.
.
Wahab, Wahib, Wahub faham siapa yang buat akaun. Bukan auditor. Auditor memeriksa sahaja. Dibawa bersama akauntan yang menyediakan akaun. Agar akauntan boleh menjawab teguran auditor.
.
.
Kenapa mereka tak tanya apa apa pasal akaun pada auditor? Sebab, sebelum akaun diserah untuk audit, mereka dahulu telah dibentangkan secara terperinci mengenai akaun oleh akauntan. Setelah mereka berpuas hati, baru akaun diserahkan pada auditor.
.
.
Sebelum auditor menjalankan kerja kerja audit, Pengarah akan sign satu akuan. Dalam surat tu pengarah dan mengaku akaun tu betul. Takde fraud. Takde tipu tipu.
.
.
Selalunya dua orang Pengarah akan jadi wakil untuk sign akaun yang diaudit. Sign tu akuan semua akaun tu betul. Auditor sign tu dia cakap, dia dah periksa akaun tu mengikut prosidur audit. Dengan bukti yang dijumpai, akaun itu benar dan saksama atau sebaliknya.
.
.
Siapa yang bertanggungjawab dekat akaun tu? Wahab, Wahib dan Wahub lah.
.
.
Auditor? Auditor bertanggungjawab periksa dengan piawaian audit. Bukan periksa 100%. Kalau auditor tak ikut piawaian audit, dan akaun tu salah, baru auditor dipertanggungjawabkan.
.
.
Dah siap audit, akaun beraudit tu dibentangkan pada Hussin Lempoyang. Dari situlah Hussin Lempoyang tahu kedudukan kewangan 3Abdul Sdn Bhd.
.
.
Hussin Lempoyang yang lantik Auditor. Kalau dia rasa auditor tak berapa bagus. Dialah yang kena tukar auditor. Nak tukar auditor suruhlah company secretary yang uruskan. Masa paling sesuai adalah masa AGM. Kalau tak masa EGM kena buat meeting lain.
.
.
Apa yang Hussin Lempoyang nak dari penyata kewangan tu? Nak dividend lah. Itu je lah income tahunan dia boleh dapat. Dia tak dapat gaji. Sebab dia bukan pengarah bukan juga pekerja. Dia shareholder.
.
.
sumber : Sign Lapuran Audit

PELEPASAN CUKAI 2017 (PENDAPATAN 2016)

Perkongsian dari website LHDN mengenai pelepasan cukai pendapatan untuk individu dan individu berniaga

Semoga ianya memberi manfaat kepada individu untuk rancang cukai anda

Image result for pelepasan cukai 2017

Pelepasan Cukai Individu Pemastautin

Tahun 2016

Bil.

Jenis Potongan Individu

Amaun (RM)

1

Individu dan saudara tanggungan

9,000

2

Perbelanjaan rawatan perubatan,keperluan khas dan penjaga ibu bapa ( Keadaan kesihatan disahkan oleh pengamal perubatan)

ATAU

Ibu dan Bapa
Terhad 1,500 bagi hanya seorang ibu
Terhad 1,500 bagi hanya seorang bapa

5,000 (Terhad)

ATAU

3000 (Terhad)

3

Peralatan Sokongan Asas (untuk individu kurang upaya atau untuk suami/isteri, anak atau ibubapa kurang upaya)

6,000 (Terhad)

4

Individu Kurang Upaya

6,000

5

Yuran Pendidikan (Sendiri)

7,000 (Terhad)

6

Perbelanjaan perubatan penyakit yang sukar diubati (individu atau suami/isteri atau anak-anak)

6,000 (Terhad)

7

Pemeriksaan perubatan penuh

500 (Terhad)

8

Pembelian buku, majalah, jurnal dan penerbitan

1,000 (Terhad)

9

Pembelian komputer peribadi untuk individu (sekali setiap 3 tahun)

3,000 (Terhad)

10
Tabungan bersih dalam skim SSPN (berkuatkuasa Tahun Taksiran 2012 – 2017)
6,000 (Terhad)

11

Pembelian peralatan sukan untuk aktiviti sukan

300 (Terhad)

12

Faedah pembelian rumah. Potongan cukai terhad kepada RM10,000 setiap tahun asas bagi 3 tahun taksiran berturut-turut bermula dari tarikh faedah mula dibayar.
Syarat kelayakan:
(i) pemastautin warganegara Malaysia;
(ii) pembelian rumah kediaman terhad kepada satu unit sahaja;
(iii) perjanjian jual beli ditandatangani dalam tempoh 10 Mac 2009 sehingga 31 Disember 2010; dan
(iv) rumah kediaman tersebut tidak disewakan.
Di mana:
(a) 2 atau lebih individu layak menuntut potongan bagi sebuah rumah kediaman; dan
(b) jumlah faedah yang dibelanjakan oleh kesemua individu berkenaan melebihi amaun yang dibenarkan dalam tahun itu. Setiap individu dibenarkan suatu potongan bagi setiap tahun mengikut formula berikut:
A x B
C
Di mana;
A = jumlah faedah dibenarkan dalam tahun berkenaan;
B = jumlah faedah dibelanjakan oleh individu berkenaan dalam tahun berkenaan;
C = jumlah faedah dibelanjakan oleh kesemua individu

10,000
(Terhad)

13

Suami/Isteri/Bayaran alimoni kepada bekas isteri

4,000 (Terhad)

14

Suami/Isteri kurang upaya

3,500

15

Anak di bawah umur 18 tahun

2,000

16

Anak yang belum berkahwin dan berumur 18 tahun dan ke atas dan menerima pendidikan sepenuh masa (peringkat A-Level, sijil, matrikulasi, persediaan atau pra-ijazah)

2,000

17

Anak yang belum berkahwin dan berumur 18 tahun dan ke atas tertakluk kepada syarat-syarat berikut:
(i) mengikuti kursus di peringkat diploma dan ke atas di institusi pengajian tinggi dalam Malaysia (tidak termasuk kursus matrikulasi/pra-ijazah).
(ii) mengikuti kursus di peringkat ijazah dan ke atas di institusi pengajian tinggi luar Malaysia.
(iii) kursus dan institusi pengajian tinggi diiktiraf oleh pihak berkuasa Kerajaan yang berkaitan.

8,000

18

Anak Kurang upaya

6,000

Pelepasan tambahan sebanyak RM8,000 bagi anak kurang upaya berumur 18 tahun dan ke atas, belum berkahwin dan mengikuti diploma ke atas di dalam Malaysia @ peringkat ijazah ke atas di luar Malaysia dalam kursus dan di IPT yang diiktiraf oleh pihak berkuasa Kerajaan yang berkaitan.

19

Insuran nyawa dan KWSP

6,000 (Terhad)

20
Skim Persaraan Swasta dan Anuiti Tertunda (Deferred Annuity) – berkuatkuasa mulai Tahun Taksiran 2012 hingga tahun taksiran 2021.
3,000 (Terhad)

21

Insurans pendidikan dan perubatan

3,000 (Terhad)

22
Caruman kepada Pertubuhan Keselamatan Sosial (PERKESO)
250 (Terhad)

Buat perancangan cukai anda dan simpanlah semua resit-resit belian

Faridah Hanif

#RizQStarZ

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

4 CARA RANCANG CUKAI PERNIAGAAN

Entrepreneur tax planning

Pada masa sekarang ramai yang nak jadi usahawan, bagus tu nak jadi usahawan, antara perkara-perkara yang perlu usahawan tahu adalah

  • Siapa pelanggan anda
  • Penjenamaan (Branding)
  • Marketing
  • Jualan
  • Kos dan Belanja
  • Untung/Rugi Bisnes
  • Cashflow perniagaan
  • Cukai perniagaan

Bahagian Jualan memang ramai usahawan mahir , tapi nak kawal aliran tunai masih ramai perlu perbaiki kerana sering dengar usahawan berkata “Jualan banyak , jadi cukai kena bayar tinggi ,untung bisnes pun sikit  mana cukup duit nak bayar cukai”

Bila buat bisnes mesti akan untung , bila dah untung kena bersedia untuk berhadapan dengan cukai, tahun pertama mungkin rugi , tahun kedua ada untung sikit , tahun ketiga untung naik sebab bisnes dah berkembang. Bila untung  banyak kena bersiap untuk kira cukai. Cukai pendapatan dikira dari pendapatan bersih (Untung Bersih Bisnes) bukan dari Jualan sahaja.

Bila mulakan bisnes dari awal lagi buat perancangan cukai perniagaan anda, target bila akan untung dan asing  sebahagian duit untung untuk bayar cukai.

4 Cara Rancang Cukai Perniagaan

  1. Memahami kewajipan cukai anda
  2. Asingkan wang cukai setiap bulan
  3. Semak Unjuran (projection ) perniagaan (Jualan , Untung/Rugi , Cukai)
  4. Minta khidmat nasihat dari pihak luar

 

Memahami kewajipan cukai anda dan merancang lebih awal untuk cukai boleh membantu anda menjimatkan wang dan mengurangkan tekanan apabila tiba masa untuk bayar cukai. Pendekatan proaktif ini akan membantu anda untuk menguruskan aliran tunai dengan lebih baik dan tetap fokus kepada aspek lain dalam menguruskan perniagaan anda.

Sumber dari

http://articles.bplans.com/startup-tax-planning-for-better-cash-flow-management/

#kewangandigital
#RizQStarZ

 

 

 

 

KITA BERBEZA

Salam menjalankan sesuatu perniagaan, kita mesti ingat satu rule yang penting; kita dan business kita adalah entiti berbeza.

Entiti berbeza di sini bermaksud,

Duit saya, saya punya..

Duit business, business yang punya.

 

How to Separate Personal and Business Finances

gambar source dari internet google

Jadi jangan sesekali selop duit laci business bila kita perlukan duit dan jangan sesekali tambah duit dalam business tanpa recordkannya sebagai equity atau liability pada business anda. Record sebagai ekuiti sebab consider duit yang kita letak tadi itu adalah sebagai investment (so we expect some return) dan boleh juga letakkan sebagai liability (tanggungan) sebab business kene bayar balik duit kita.

Salah satu kesilapan yang paling ketara adalah tidak set awal-awal gaji kita. Set aside awal-awal gaji kita dari titik peluh kita dalam menjalankan business. Berapa nak set tu, kita cerita sesi lain. Bukan ambik semua keuntungan bersih sebagai hak milik kita.

Ni pun kalau sempat, silap-silap dari gross profit (untung kasar= jualan – direct cost/cost of goods sold) lagi dah songlap. Ini salah, sebab dengan cara ini business kita tidak akan berkembang.

Berbusineslah secara berhemah, sebab anda berbusiness bukan untuk hari ini sahaja tetapi untuk legasi anda di masa akan datang.

penulis asal
#notakam, Strategi Perniagaan,12 April 2016

 

https://kewanganbisnes.wordpress.com/2016/01/19/9-tips-untuk-asingkan-kewangan-peribadi-dan-bisnes/

3 KATEGORI CASHFLOW

Cash Flow Statement = Penyata Aliran Tunai

Cash Flow menunjukan aliran duit masuk dan duit keluar mengikut 3 kategori untuk satu tempoh  masa yang ditentukan.

  1. Kategori OPERASI – Aktiviti untuk menjana keuntungan dan penggunaan aset yang memberi kesan kepada tunai
  2. Kategori PEMBIAYAAN – Aktiviti yang menunjukan liabiliti diwujudkan , sumbangan modal , bayaran balik pinjaman yang memberi kesan kepada tunai
  3. Kategori PELABURAN – Aktiviti belian dan jualan aset yang memberi kesan kepada tunaiImage result for negative cash flow
    sumber gambar dari : http://www.gladfish.com

Positif vs. Negatif

  • Cash flow Operasi – adalah dari aktiviti yang terdapat dalam Penyata Untung Rugi (aktiviti tunai sahaja)
  • POSITIF Cash flow Operasi  menunjukan JUALAN dari perniagaan boleh menampung semua aktiviti operasi perniagaan
  • Bila Cash Flow Operasi NEGATIF , cash flow dari aktiviti pembiayaan dan pelaburan terpaksa menampung kekurangan tunai dari aktiviti operasi jika tidak perniagaan akan berada dalam keadaan tenat kerana tunai akan habis cepat seperti yang ada dalam Penyata Kunci Kira-Kira

Contoh

A-1 Sdn Bhd sebuah syarikat menyediakan perkhidmatan IT

  • RUGI bersih -$100,000 dalam Penyata Untung Rugi pada suku tahun pertama
  • A-1 Sdn Bhd menjual sebahagian dari aset ( peralatan computer ) untuk menunjukan aktiviti cash flow Pelaburan positif sebanyak $50,000
  • A-1 Sdn Bhd juga telah membuat pinjaman jangka panjang $40,000 dan membayar $5,000 untuk pinjaman yang sediada, dimana cash flow Pembiayaan jadi positif $35,000
  • Dengan ini kedudukan cash flow untuk suku tahun pertama adalah negative , $15,000

PENYATA ALIRAN TUNAI UNTUK TEMPOH SUKU PERTAMA TAHUN XXXX

Aktiviti Duit Masuk Duit Keluar
Aktiviti Operasi (Rugi Bersih) -$100,000
Aktiviti Pelaburan (Jual Aset) $50,000
Aktiviti Pembiayaan (Loan baru dan bayar balik loan) $40,000 -$5,000
JUMLAH $90,000 -$105,000
BAKI CASH FLOW (duit masuk – duit keluar) -$ 15,000

Dalam perniagaan kita perlu tahu kedudukan aktiviti mana yang positif dan negatif. Perlu tahu cara untuk pusing duit dengan cara terbaik agar tidak mejadi negatif. Jika jadi negatif bagaimana cara untuk jadikan positif.

Sediakan unjuran Cash Flow untuk tempoh satu tahun, ianya dapat membantu perniagaan anda untuk bersedia lebih awal untuk menstabilkan kedudukan TUNAI perniagaan anda.

Semoga penerangan ringkas ini dapat membantu usahawan untuk perbaiki CASH FLOW perniagaan

http://bit.ly/pengurusan_kewangan_mudah_140217

SEMINAR PENGURUSAN KEWANGAN PERNIAGAAN

ANDA SEORANG ENTREPRENUER (USAHAWAN)
========================================

+ Anda ada masalah untuk menyediakan rekod duit masuk dah keluar ?
+ Anda ada masalah untuk samakan baki bank dan rekod buku tunai?
+ Anda tiada rekod buku tunai?
+ Anda tidak tahu bisnes untung atau rugi?
+ Anda buat invoice dan resit secara manual ?
+ Tidak tahu nak kira cukai?
.

HASIL OUPUT SEMINAR
=====================
+ Mengetahui perkiraan untung rugi perniagaan
+ Mengetahui cara menganalisa Penyata Untung Rugi (% margin)
+ Menggunakan sistem akaun yang mudah untuk merekod duit masuk dan keluar
+ Memudahkan untuk menguruskan akaun perniagaan
+ Tidak memerlukan pengetahuan perakaunan untuk urus bookkeeping (simpan kira-kira) perniagaan anda

SIAPA YANG PERLU HADIR
======================
+ CEO/Bisnes Owner
+ Pegawai Akaun/Staff Akaun dan Admin
+ Start ups
+ Perniagaan yang tiada sistem perakaunan
+ Sesiapa yang ingin tahu mengenai pengurusan kewangan perniagaan
.
.
Jom Urus duit bisnes perniagaan bersama kami dari BILIK KIRA-KIRA BISNES
https3a2f2fcdn-evbuc-com2fimages2f276284822f1392970019072f12foriginal DAFTAR disini : http://bit.ly/pengurusan_kewangan_mudah_140217

.
.
Tarikh/Masa:
Tue, February 14, 2017
8:30 AM – 1:00 PM
.
Lokasi :
MEETING ROOM UNIKEB , BANGI GATEWAY
Tingkat 2, Seksyen 15, Persiaran Pekeliling
Bandar Baru Bangi
Bangi, Selangor 43650
(Free parking available at basement floor)

Pertanyaan hubungi 0136436553 (Aisyah)

REVOLUSI PENGURUSAN KEWANGAN DIGITAL

JIMATKAN KOS DAN JIMAT MASA,  MUDAH DAN RINGKAS

poster-masterclass

 

Ada ramai orang bisnes yang rasa bisnes dia dah buat untung. Tapi bila disuruh buat kira-kira balik, bisnes sebenarnya rugi berbondong-bondong.
.
Hint 1: ada satu masterclass akan dianjurkan pada 21hb dan 22hb januari ini.
Hint 2: akan ditunjukkan beberapa rumus rahsia matematik bisnes.
Hint 3: semua angka sulit bisnes akan dibuktikan.
Hint 4: semua nombor bisnes sendiri akan dibongkarkan
Hint 5: 80% praktikal, 20% teori.
.

PESERTA BAKAL MENGETAHUI DAN MEMAHAMKAN

1. Aplikasikan formula mudah memulakan & mengembangkan bisnes cara pantas, strategik & efektif.
2. Kenalpasti-fahami-aplikasi petunjuk utama elemen bantuan decision-making untuk pemodal.
3. Susun cashflow syarikat yang bakal berikan janaan imej positif kepada pemodal.
4. Kenalpasti-fahami-aplikasi cara efektif susun S.O.P bisnes anda untuk mengelakkan business burnt-out dan untuk memaksimumkan potensi bisnes.
5. Kenalpasti/faham/aplikasi cara memaksimumkan keuntungan bisnes.

MODUL
1. Petunjuk-petunjuk utama yang pemodal gunapakai untuk buat keputusan memodalkan sesebuah projek bisnes.
2. Cara susun cashflow bisnes yang bakal berikan janaan imej positif pada sesebuah bisnes.
3. Cara paling efektif untuk memaksimumkan untung bisnes.

APA YANG HARUS DIBAWA
1) Penyata BANK 3 bulan.
2) Resit-Resit dan rekod-rekod jualan.
3) Semua bil-bil yang dibayar secara tunai atau bank.
4) Buku cek & cheque butt (jika ada)

 

BAHASA MUDAH
Ini BUKAN satu kelas teori.
Ini bengkel LIVE PRACTICAL cara yang betul untuk susun semula bisnes anda.
Ini bengkel yang anda tahu perniagaan anda untung atau rugi
Ini bengkel yang menunjukan nilai perniagaan anda
Ini bengkel yang membantu anda untuk membuat keputusan dan kembangkan perniagaan anda
Ini bengkel yang membuktikan anda tidak merompak duit perniagaan anda

 

SIAPA PERLU HADIR
1) Pemilik Perniagaan/ Syarikat yang tiada rekod kewangan
2) Pemilik Perniagaan/ Syarikat yang buat rekod kewangan secara manual
3) Pemilik Perniagaan/ Syarikat yang ingin kembangkan bisnes
4) Staff akaun
5) Start-Up BisnesTEMPAT TERHAD 10 orang sahaja

.
.
Maklumat lanjut rujuk link dibawah
picture
.
#bilikkirakirabisnes
#kewangandigital
#digitalizationoffinancialmanagement
#urusduitbisnes
#sistempengurusankewangan