3 BANK AKAUN BISNES

Buku simpan bank dulu-dulu milik saya

Semasa saya dizaman sekolah mak saya telah buka 2 akaun bank untuk saya, satu untuk simpanan biasa-biasa (ABB)  dan satu simpanan pendidikan (ABP) . Bila saya masuk IPTA saya kena buka akaun bank (ABIPTA) lagi atas permintaan agensi yang memberi pinjaman pendidikan .  Masa tu umur dah 18 tahun boleh bukan akaun atas nama sendiri ….   Maklumlah dapat duit pinjaman satu semester RM 2,500 (hujung tahun 1980an nilai tu adalah tinggi) apa lagi otak ni mulah fikir nak enjoy ….

NO! NO! NO!  Saya bagi buku bank akaun dan kad ATM (ABIPTA) yang  terima duit pinjaman kepada mak saya , dah mak saya bagi buku dan kad ATM akaun simpanan biasa-biasa  (ABB) kat saya untuk saya urus duit masa belajar di IPTA.  Nampak tak mak kita sebenarnya dah bantu kita untuk urus duit sejak dahulu lagi. Alhamdulilah dengan cara inilah mak saya besarkan 4 anaknya hinggalah sekarang ajar kami cara untuk menyimpan dan melabur

Bagi usahawan yang berniaga adalah penting menjaga cashflow bisnes , usahawan sekurang-kurangnya perlu ada minimum 1 akaun bank untuk bisnes dan 1 akaun bank untuk peribadi. Tapi bila ada bila hanya dengan 1 akaun bank semua duit masuk keluar , duit operasi , duit gaji , duit jualan , duit simpanan, duit pelaburan semua ada kat satu tempat. Kan jadi pening bila nak keluarkan duit untuk bayar cukai setahun sekali ke , nak beli aSet untuk bisnes keluarkan semua duit , dah duit nak bayar gaji nak amik dari mana?

Asingkan duit bisnes kepada 3 bank akaun bisnes

  1. AKAUN BANK UNTUK OPERASI
    Tujuan akaun bank ini adalah untuk semua transaksi masuk dan keluar operasi bulanan

    – Duit jualan
    – Duit bayar pembekal
    – Duit berkaitan gaji (gaji , upah , elaun , fee director , KWSP, Perkeso, , overtime staff)
    – Duit bayar pinjaman bank /pelabur /agensi-agensi kerajaan
    – Duit terima dari penghutang
    – Duit bukan gaji (sewa pejabat, bil utiliti, bil internet)
    – Duit marketing (online , offline , digital marketing)

  2. AKAUN BANK UNTUK BELANJA AKAN DATANG
    Yang ini adalah lebih kepada tranksaksi yang akan berlaku setahun sekali , tapi duit kena masuk setiap 2 minggu , duit keluar sekali-sekali sahaja . Akaun ini adalah untuk tujuan seperti

    – Duit untuk bayar bonus
    – Duit untuk bayar cukai/zakat
    – Duit untuk buat trip family day / annual dinner syarikat
    – Duit untuk bayar setiausaha syarikat, fee audit, fee akaun, fee tax ejen
    – Duit nak renovate pejabat

  3. AKAUN BANK UNTUK TUJUAN KEMBANGAN BISNES / PELABURAN
    Yang akaun bank ini adalah untuk tujuan jangkamasa panjang tapi duit kena masuk setiap 2 minggu, duit keluar lepas 2 ke 3 tahun atau duit boleh keluar dan simpan dalam fixed deposit. Duit dalam bank ini boleh diguna untuk buka cawangan, beli aset hartanah atau labur ditempat /bisnes yang boleh beri pulangan.

Bagaimana, banyak mana dan bila kena penuhkan akaun-akaun bank ini. Caranya adalah dengan membuat Taksiran Segera Bisnes Semasa untuk mengetahui keadaan kesihatan bisnes sekarang. Kemudian baru membuat pengagihan peratus mengikut peratus taksiran yang perlu disimpan dalam setiap bank akaun , usahawan pasti akan nampak peningkatan dalam akaun bank ke-2 dan ke-3.

Masa kini semua transaki bank mudah dilakukan menggunakan perbankkan internet , transaksi duit masuk keluar adalah mudah menggunakan platform kewangan digital. Usahawan boleh buat akaun bank dengan bank yang sama atau bank yang berlainan cadangan seperti

– 3 akaun Bank Harimau Bhd
– 2 akaun Bank Harimau Berhad dan 1 akaun Bank Sotong Behad
– 1 akaun Bank Harimau Berhad, 1 akaun Bank Sotong Behad dan 1 akaun Bank Bulan Sabit Bhd

Usahawan boleh hubungi bank dan maklumkan yang nak buka akaun baru untuk bisnes , kalau bisnes enterprise boleh je bukan akaun baru melalui internet banking. Manakala Sdn Bhd perlu maklumkan kepada setiasusaha syarikat nak buka akaun syarikat baru mereka akan sediakan beberap document , bawa segala dokumen ke bank untuk proses. (sebaiknya hubungi bank dan tanya apa dokumen yang diperlukan untuk buka akaun bank baru)

Kami ingin bantu usahawan untuk jaga kesihatan kewangan bisnes/syarikat . Semoga tulisan saya ini serba sedikit memberi manfaat untuk usahawan diluar sana.

Jika anda ingin membuat taksiran segera untuk perniagaan anda sila tinggalkan maklumat anda disini pihak kami akan hubungi anda

Faridah Hanif
Virtual Business Controller for 
Entrepreneur 
Digital Financial Management

.

Advertisements

CASH FLOW VS PROFIT

Cash flow dan Profit  adalah 2 perkara yang berbeza tapi kedua-duanya adalah penting dalam pengurusan kewangan bisnes/syarikat

CASH FLOW

Aliran duit masuk duit keluar  untuk transaksi operasi  , pelaburan dan pinjaman. Duit diperlukan untuk jalankan perniagaan.

 

Ada 2 perkara perlu ingat mengenai cash flow

  1. Bisnes boleh jadi untung tapi duit cash tidak cukup
    Jualan banyak tapi pelanggan berhutang banyak (jualan kredit ), 6 bulan masih tak bayar-bayar lagi . Ini tak masuk lagi buat jualan tapi tak buat invoice tak tahu jual kat siapa dan tak tahu nak kutip hutang dari siapa.

    Belian supplier nak COD je  (cash on delivery) paling-paling lama dia bagi kita bayar lambat dalam 15-30 hari, itu pun bukan semua supplier nak bagi kredit terms .

    Pastu kena fikir nak bayar gaji , bayar sewa , api air dan lain-lain belanja.

  2. Jualan kencang tapi ini tidak semestinya bisnes anda untung 

    Bila jualan kencang , nak kena bayar supplier pun banyak juga , jadi bila duit tak cukup and buat loan pastu nak kena bayar loan dan interest tinggi (belanja makin bertambah) dan bisnes boleh jadi rugi.

PROFIT (UNTUNG) – Income Statement

Pendapatan bersih (Net income) adalah segala jualan (pendapatan) tolak semua kos dan belanja . Adalah jelas pada prinsipnya bahawa bisnes tidak boleh bertahan lama melainkan ada untung, kadang-kadang perlu tahu apakah kos-kos jualan untuk menentukan harga jualan . Jika salah kira kos mungkin bisnes tidak untung dan duit semakin kurang ,silap-silap kena tutup kedai

Item-item Cash flow dan Profit

 

Sumber ; the balance small business

 

 

BUKU TUNAI / CASH BOOK

Pada masa zaman kanak-kanak dulu bila saya pergi kedai runcit , bila saya bayar untuk barang yang saya beli tauke kedai menulis dalam satu buku log besar barang apa yang dijual dan jumlah duit yang diterima .

Tauke ini akan menulis semua jualan dan kutipan pada setiap hari dalam buku log tersebut . Dia juga akan menulis semua barang atau stok yang dibeli pada hari tersebut.

Sumber dari website ABC-Clio

Dulu-dulu tauke kedai buat kira-kira duit masuk keluar guna sempua, kalkulator yang besar.

Image result for calculator old Image result for calculator oldold calculator USSR by juriyy808 sumber gambar dari internet
http://juriyy808.deviantart.com/art/old-calculator-USSR-351689772

BUKU TUNAI /CASH BOOK

Adalah segala urusniaga tunai/bank masuk dan keluar dalam bisnes yang menunjukkan baki tunai perniagaan positif atau negatif . Sekarang ini ramai yang berniaga tapi adakah mereka merekod duit masuk dan keluar dalam buku tunai untuk perniagaan mereka?

Cara rekod duit masuk dan keluar ini mudah sahaja tapi ramai masih ada masalah untuk rekod . Kepada mereka yang ada buku tunai/ cash book Tahniah …

Pada masa sekarang ada macam-macam cara nak rekod duit masuk keluar.

Ada yang guna buku macam orang dulu dulu berniaga, lepas itu kemaskini dalam excel , ada yang guna apps dan ada juga yang guna sistem

Semua orang yang berniaga MESTI ada buku tunai/cash book tidak kira cara mana sekali pun kerana bila ada buku tunai/cash book baru boleh tahu duit cukup tahu tidak untuk rolling duit bisnes

Mulakan dari sekarang untuk rekod duit masuk dan keluar. Perkara yang asas yang anda mesti buat bila anda berniaga

Excel spreadsheet

Cash book- sistem

#RizQStarZ

#kewangandigital

3 KATEGORI CASHFLOW

Cash Flow Statement = Penyata Aliran Tunai

Cash Flow menunjukan aliran duit masuk dan duit keluar mengikut 3 kategori untuk satu tempoh  masa yang ditentukan.

  1. Kategori OPERASI – Aktiviti untuk menjana keuntungan dan penggunaan aset yang memberi kesan kepada tunai
  2. Kategori PEMBIAYAAN – Aktiviti yang menunjukan liabiliti diwujudkan , sumbangan modal , bayaran balik pinjaman yang memberi kesan kepada tunai
  3. Kategori PELABURAN – Aktiviti belian dan jualan aset yang memberi kesan kepada tunaiImage result for negative cash flow
    sumber gambar dari : http://www.gladfish.com

Positif vs. Negatif

  • Cash flow Operasi – adalah dari aktiviti yang terdapat dalam Penyata Untung Rugi (aktiviti tunai sahaja)
  • POSITIF Cash flow Operasi  menunjukan JUALAN dari perniagaan boleh menampung semua aktiviti operasi perniagaan
  • Bila Cash Flow Operasi NEGATIF , cash flow dari aktiviti pembiayaan dan pelaburan terpaksa menampung kekurangan tunai dari aktiviti operasi jika tidak perniagaan akan berada dalam keadaan tenat kerana tunai akan habis cepat seperti yang ada dalam Penyata Kunci Kira-Kira

Contoh

A-1 Sdn Bhd sebuah syarikat menyediakan perkhidmatan IT

  • RUGI bersih -$100,000 dalam Penyata Untung Rugi pada suku tahun pertama
  • A-1 Sdn Bhd menjual sebahagian dari aset ( peralatan computer ) untuk menunjukan aktiviti cash flow Pelaburan positif sebanyak $50,000
  • A-1 Sdn Bhd juga telah membuat pinjaman jangka panjang $40,000 dan membayar $5,000 untuk pinjaman yang sediada, dimana cash flow Pembiayaan jadi positif $35,000
  • Dengan ini kedudukan cash flow untuk suku tahun pertama adalah negative , $15,000

PENYATA ALIRAN TUNAI UNTUK TEMPOH SUKU PERTAMA TAHUN XXXX

Aktiviti Duit Masuk Duit Keluar
Aktiviti Operasi (Rugi Bersih) -$100,000
Aktiviti Pelaburan (Jual Aset) $50,000
Aktiviti Pembiayaan (Loan baru dan bayar balik loan) $40,000 -$5,000
JUMLAH $90,000 -$105,000
BAKI CASH FLOW (duit masuk – duit keluar) -$ 15,000

Dalam perniagaan kita perlu tahu kedudukan aktiviti mana yang positif dan negatif. Perlu tahu cara untuk pusing duit dengan cara terbaik agar tidak mejadi negatif. Jika jadi negatif bagaimana cara untuk jadikan positif.

Sediakan unjuran Cash Flow untuk tempoh satu tahun, ianya dapat membantu perniagaan anda untuk bersedia lebih awal untuk menstabilkan kedudukan TUNAI perniagaan anda.

Semoga penerangan ringkas ini dapat membantu usahawan untuk perbaiki CASH FLOW perniagaan

http://bit.ly/pengurusan_kewangan_mudah_140217

10 PERKARA USAHAWAN PERLU TAHU

Terbaca satu artikel dar website INSKEN (tulisan Norizan Sharif) mengenai apa yang usahawan perlu tahu bila berniaga , 2 dari item tersebut menyentuh mengenai kewangan

10-perkara

  1. Pastikan duit cukup dalam bank. Sekiranya ada masalah aliran tunai atau kecairan, selesaikan segera. Buat bisnes tak ada duit sama seperti bawa kapal terbang tak ada minyak.
  2. Apabila bisnes ada masalah, perkara pertama yang perlu dicari ialah cermin. Orang dalam cermin itulah punca masalah – usah cepat salahkan pekerja, rakan kongsi atau pelanggan.
  3. Staf bukan budak-budak. Atau, tukang bancuh kopi. Usah buat mereka seperti budak suruhan. Layani mereka secara profesional.
  4. Ingat dua perkataan – meritokrasi dan nepotism. Banyak bisnes bungkus apabila usahawan gagal amalkan meritokrasi. Usah amalkan nepotism atau favouritism dalam bisnes sendiri.
  5. Aset paling bernilai dalam bisnes ialah harta intelek. Pastikan kita lindungi harta intelek sehabis-habisnya. Lawan, kalau perlu.
  6. Belajar baca dan menulis perjanjian. Rekodkan semua urusan sama ada dengan staf atau dengan vendor.
  7. Uruskan bisnes secara bisnes. Usah uruskan bisnes macam kita uruskan rumahtangga. Oh ya, usah pula uruskan rumahtangga macam uruskan bisnes. Kedua-dua entiti ini perlukan cara pengurusan yang berbeza.
  8. Ambil tahu urusan kewangan secara luar dan dalam. Pastikan ada rekod kewangan yang baik, tahu jualan dan kos operasi, serta percukaian. Usah serahkan kepada pihak ketiga sepenuhnya.
  9. Tahu bila nak transparen dan bila nak berahsia. Banyak perkara elok disimpan saja dan tak perlu diceritakan kepada staf. Walau bagaimanapun niat baik kita, sesetengah mereka tak akan faham.
  10.  Belajar apa yang kita tidak tahu. Usah sombong dan berlagak pandai. Ilmu kita tak banyak mana pun.

Perkongsian yang baik untuk anda sebagai seorang usahawan yang ingin lembangkan pernaigaan anda

REVOLUSI PENGURUSAN KEWANGAN DIGITAL

JIMATKAN KOS DAN JIMAT MASA,  MUDAH DAN RINGKAS

poster-masterclass

 

Ada ramai orang bisnes yang rasa bisnes dia dah buat untung. Tapi bila disuruh buat kira-kira balik, bisnes sebenarnya rugi berbondong-bondong.
.
Hint 1: ada satu masterclass akan dianjurkan pada 21hb dan 22hb januari ini.
Hint 2: akan ditunjukkan beberapa rumus rahsia matematik bisnes.
Hint 3: semua angka sulit bisnes akan dibuktikan.
Hint 4: semua nombor bisnes sendiri akan dibongkarkan
Hint 5: 80% praktikal, 20% teori.
.

PESERTA BAKAL MENGETAHUI DAN MEMAHAMKAN

1. Aplikasikan formula mudah memulakan & mengembangkan bisnes cara pantas, strategik & efektif.
2. Kenalpasti-fahami-aplikasi petunjuk utama elemen bantuan decision-making untuk pemodal.
3. Susun cashflow syarikat yang bakal berikan janaan imej positif kepada pemodal.
4. Kenalpasti-fahami-aplikasi cara efektif susun S.O.P bisnes anda untuk mengelakkan business burnt-out dan untuk memaksimumkan potensi bisnes.
5. Kenalpasti/faham/aplikasi cara memaksimumkan keuntungan bisnes.

MODUL
1. Petunjuk-petunjuk utama yang pemodal gunapakai untuk buat keputusan memodalkan sesebuah projek bisnes.
2. Cara susun cashflow bisnes yang bakal berikan janaan imej positif pada sesebuah bisnes.
3. Cara paling efektif untuk memaksimumkan untung bisnes.

APA YANG HARUS DIBAWA
1) Penyata BANK 3 bulan.
2) Resit-Resit dan rekod-rekod jualan.
3) Semua bil-bil yang dibayar secara tunai atau bank.
4) Buku cek & cheque butt (jika ada)

 

BAHASA MUDAH
Ini BUKAN satu kelas teori.
Ini bengkel LIVE PRACTICAL cara yang betul untuk susun semula bisnes anda.
Ini bengkel yang anda tahu perniagaan anda untung atau rugi
Ini bengkel yang menunjukan nilai perniagaan anda
Ini bengkel yang membantu anda untuk membuat keputusan dan kembangkan perniagaan anda
Ini bengkel yang membuktikan anda tidak merompak duit perniagaan anda

 

SIAPA PERLU HADIR
1) Pemilik Perniagaan/ Syarikat yang tiada rekod kewangan
2) Pemilik Perniagaan/ Syarikat yang buat rekod kewangan secara manual
3) Pemilik Perniagaan/ Syarikat yang ingin kembangkan bisnes
4) Staff akaun
5) Start-Up BisnesTEMPAT TERHAD 10 orang sahaja

.
.
Maklumat lanjut rujuk link dibawah
picture
.
#bilikkirakirabisnes
#kewangandigital
#digitalizationoffinancialmanagement
#urusduitbisnes
#sistempengurusankewangan

ISU CADANGAN PELEPASAN CUKAI PENDAPATAN – ARTIS

Berita terkini mengenai cadangan pelepasan cukai untuk “KOS PENAMPILAN DIRI” bagi artis menjadi viral di laman social .

Boleh baca di
Pelakon Nora Danish mencadangkan kerajaan memberikan pelepasan cukai buat penggiat seni bagi menampung ‘kos penampilan diri’. — Foto ihsan Instagram/Nora Danish

Pelakon Nora Danish mencadangkan kerajaan memberikan pelepasan cukai buat penggiat seni bagi menampung ‘kos penampilan diri’. — Foto ihsan Instagram/Nora Danish –

See more at: http://www.themalaymailonline.com/projekmmo/berita/article/kena-marah-isu-cukai-nora-danish-dakwa-diputar-belit#sthash.BFRTFbv9.dpuf

 
Artis ni baru nak cadangkan sahaja , apakah kos-kos penampilan diri ini  contohnya kos make-artis, pakaian glamour dan cantik untuk lakonan atau persembahan , tanpa kos-kos ini artis tidak boleh berlakon.

Agak-agak beratus kos penampilan diri untuk seseorang artis  mahu cecah puluhan ribu atau ratusan ribu. Apa buktinya ?  Buktinya adalah resit-resit yang perlu disimpan sebagai bukti kos penampilan diri.

Tahukan anda resit-resit belanja ini penting untuk tahu berapa jumlah duit yang dibelanja tetapi juga penting bila nak kira cukai. Mulai sekarang setiap kali bayar untuk beli apa-apa kos atau belanja minta resit dan rekod  duit keluar untuk tujuan apa , untuk tujuan perniagaan atau peribadi.

Nak tahu kos-kos apa yang dibenarkan untuk pengiraan cukai pendapatan boleh rujuk kepada pegawai LHDN atau  rujuk agen-agen cukai .

Artis di Malaysia bayar cukai , mungkin cukai yang dibayar adalah tinggi, apa yang dicadangkan untuk pelepasan cukai untuk “Kos Penampilan Diri”  mungkin untuk mengurangkan bayaran cukai pendapatan

 

 

 

 

 

 

 

BAGAIMANAKAH 3 PENYATA KEWANGAN BERKAIT ANTARA SATU SAMA LAIN ?

The mechanism

Maklumat yang terdapat dalam penyata kewangan sebuah organisasi adalah asas perakaunan korporat.  Data-data ini di kaji semula oleh pelabur-pelabur dan pemberi-pemberi pinjaman untuk tujuan menaksir paras kestabilan kewangan syarikat tersebut.

3 Penyata Kewangan

  1. Kunci Kira-Kira (Balance Sheet)
  2. Penyata Untung Rugi (Profit and Loss Statement)
  3. Penyata Aliran Tunai (Cashflow Statement)

Data yang terdapat dalam kunci kira-kira (balance sheet), penyata untung rugi (income statement) dan penyata aliran tunai (cashflow statement)  di gunakan untuk mengira nisbah-nisbah kewangan untuk mengetahui bagaimana kewangan syarikat itu diuruskan, dan membantu untuk mengawal isu-isu kewangan syarikat dengan baik.

Pelabur-pelabur boleh membuat keputusan pelaburan yang jelas berdasarkan data-data yang diberi oleh syarikat dalam penyata  kewangan yang disediakan pada setiap tempoh perakaunan.  Kunci kira-kira, penyata untung rugi dan penyata aliran tunai memberi informasi berlainan berkenaan posisi kewangan (kesihatan kewangan) sebuah syarikat, tetapi asas perakaunannya saling berkaitan.

  1. Kunci kira-kira

Juga di kenali sebagai penyata posisi kewangan , kunci kira-kira syarikat memberi informasi NILAI syarikat (Company worth).

Kunci kira-kira  melaporkan jumlah aset, liabiliti dan ekuiti pemegang saham pada masa yang di tetapkan, dan ia mengikut formula perakaunan iaitu

ASET = LIABILITI + EKUITI PEMEGANG SAHAM

Aset syarikat hanya boleh diperolehi dari ekuiti pemegang saham atau melalui liabiliti, seperti pinjaman bank atau kredit, di mana kunci kira-kira menunjukan kaitan terus dengan transaksi-transaksi ini.

Kunci kira-kira memberi gambaran ringkas akaun syarikat di akhir tempoh perakaunannya.  Kenaikan atau penurunan aset di sebabkan oleh keuntungan atau kerugian dipindahkan terus ke dalam kunci kira-kira dari penyata untung rugi syarikat.

  1. Penyata Untung Rugi

Penyata untung rugi syarikat melaporkan paras pendapatan yang diperolehi oleh sebuah syarikat dalam tempoh masa yang di tetapkan, dan juga perbelanjaan yang berkait terus dengan pendapatan yang diperolehi.

Kiraan untung rugi syarikat bermula dengan menyenaraikan pendapatan kasar dari jualan produk atau servis, kemudian menolak jumlah wang yang di jangka tidak dapat di kutip dari jualan tertentu di sebabkan oleh pemulangan atau diskaun jualan.  Bakinya adalah pendapatan bersih syarikat.

Perbelanjaan yang berkait dengan kos penjualan ditolak dari pendapatan bersih ini untuk mendapat   keuntungan kasar.  Perbelanjaan operasi pula ditolak dari keuntungan kasar, dan memberi keuntungan operasi sebelum perbelajaan faedah dan cukai pendapatan.  Keuntungan atau kerugian bersih di tentukan selepas menolak perbelanjaan faedah dan cukai.

Sebarang kenaikan atau penurunan aset di sebabkan oleh keuntungan atau kerugian yang di laporkan dalam penyata untung rugi dipindahkan ke dalam kunci kira-kira, dan jumlah keuntungan atau kerugian yang di laporkan dalam penyata untung rugi juga di masukkan dalam penyata aliran tunai sebagai aliran tunai dari operasi.

UNTUNG KASAR =  JUALAN – KOS JUALAN



UNTUNG BERSIH =  UNTUNG KASAR – PERBELANJAAN OPERASI



  1. PENYATA ALIRAN TUNAI

Penyata aliran tunai melaporkan semua aliran kemasukan dan aliran keluaran tunai dalam satu tempoh perakaunan.  Penyata kewangan ini menunjukkan kenaikan atau penurunan jumlah bersih tunai yang ada untuk satu tempoh perakaunan.  Penyata aliran tunai ini dipecahkan kepada beberapa aktiviti, iaitu  aktiviti-aktiviti operasi, pelaburan dan pembiayaan (financing).

Informasi dalam penyata aliran tunai ini menjelaskan perubahan yang di laporkan dalam kunci kira-kira, dan juga menjelaskan perubahan paras transaksi keuntungan atau kerugian yang di laporkan dalam penyata untung rugi.

DUIT MASUK – DUIT KELUAR = BAKI TUNAI

Kesimpulannya penyata kewangan adalah penting untuk ketahui kesihatan kewangan perniagaan anda

Berikut ada rajah menunjukan kaitan 3 penyata kewangan

3-penyata-kewangan-picture

Kredit kepada Investopedia, March 18 2015
Diterjemah oleh : Sharifah Rolan Syed Hitam
Gambar “Do you having a missing link or two ” adalah dari website In-Context Finance

3 PENYATA KEWANGAN DALAM PERNIAGAAN

Penyata kewangan adalah satu laporan angka-angka yang menceritakan mengenai bagaimana kedudukan kewangan perniagaan dalam masa 1 tempoh perniagaan (biasa 1 tahun) . Setiap perniagaan mesti ada duit yang masuk dan duit yang keluar yang direkod , direkod dengan cara tulis kata buku, masukan dalam excel, guna mesin cashier, guna sistem , guna apps dan lain-lain cara lagi.

Rekod-rekod duit masuk dan keluar boleh dianalisa untuk menghasilkan 3 jenis penyata kewangan iaitu :

1. Penyata Untung Rugi/ Penyata Pendapatan

Penyata ini akan menerangan perjalanan operasi perniagaan

o PENDAPATAN atau HASIL yang dijana dari jualan produk/service atau perlaburan dalam bentuk tunai atau secara berhutang. Ini dikaitkan dengan transaksi duit masuk

o KOS (BELANJA) adalah perbelanjaan yang dilakukan dalam perniagaan dalam masa satu tempoh yang dibahagi kepada

 Kos produk/service untuk dijual – berkait secara langsung dengan jualan. Ada jualan mesti ada belanja barang dijual
 Kos operasi – kos yang dibelanjakan untuk mengurus perjalanan operasi perniagaan seperti kos pentadbiran perniagaan, gaji, bil api air, sewa pejabat dan lain-lain. Kos ini tetap akan ada tidak kira ada jualan atau tidak.

PNL

2. Penyata Kunci Kira-Kira

Penyata ini akan menerangkan berapa NILAI perniagaan dalam bentuk :ASET (HARTA)

ASET SEMASA – aset yang mudah cari seperti tunai dibank, penghutang (jualan kredit – barang dah jual duit belum dapat)

ASET TETAP – aset kekal seperti rumah, bangunan, kereta, tanah , saham dan nilainya adalah tinggi.

LIABILITI (TANGGUNGAN)
Tanggungan yang perlu dijelaskan kepada orang lain
+ Bayaran hutang kepada barang yang kita beli secara kredit
+ Bayaran pinjam balik ke bank

EKUITI
+ Modal – duit yang dilaburkan untuk mulakan perniagaan
+ Untung/rugi terkumpul dari perniagaan.

Kunci KiraKira

3. Aliran tunai / Cashflow

Aliran tunai adalah semua transaksi duit masuk dan keluar dalam perniagaan, tidak kira transaksi bank atau tunai dari sumber aktiviti operasi, pelaburan atau pinjaman.

Sumber Duit masuk adalah dari

Operasi perniagaan
+Jualan tunai
+Kutipan hutang dari penghutang

Operasi pelaburan/Pinjaman
+Modal tunai
+Duit pinjaman dari bank

Sumber duit keluar adalah dari

+Duit yang dibayar untuk membeli barang siap
+Duit yang dibayar untuk bayar gaji pekerja
+ Duit untuk bayar pinjaman bank
+ Duit yang dibayar untuk beli aset
+ Duit untuk bayar kos pemasaran

CF