Cash sitting “idle” dalam company account gitu, investor tak berapa suka.

Cash memang penting, tapi kalau bisnes tidak untung, cash yang menggunung pun boleh runtuh kalau hari-hari dok cangkul.

Matlamat berniaga adalah untuk untung. Samada untung sedikit atau banyak, itu bergantung pada performance bisnes itu.

Cash yang ada dalam company itu mesti come from somewhere, and bisnes yang tidak buat profit… susah untuk siapa-siapa pump in mo ney later.

Don’t get confuse with certain company macam über etc, even rugi but people still invest.

Investor tidak suka tengok pada balance sheet yang ada jumlah cash yang besar, bagi mereka… that particular bisnes tidak bijak dalam memaximisekan aset yg ada.

Dan kebiasaan cash tersebut akan direinvest atau distribute as dividend atau pun buy back equity, reduce loan dan lain-lain.

Kredit to : Tuan Kam

Advertisements

3 BANK AKAUN BISNES

Buku simpan bank dulu-dulu milik saya

Semasa saya dizaman sekolah mak saya telah buka 2 akaun bank untuk saya, satu untuk simpanan biasa-biasa (ABB)  dan satu simpanan pendidikan (ABP) . Bila saya masuk IPTA saya kena buka akaun bank (ABIPTA) lagi atas permintaan agensi yang memberi pinjaman pendidikan .  Masa tu umur dah 18 tahun boleh bukan akaun atas nama sendiri ….   Maklumlah dapat duit pinjaman satu semester RM 2,500 (hujung tahun 1980an nilai tu adalah tinggi) apa lagi otak ni mulah fikir nak enjoy ….

NO! NO! NO!  Saya bagi buku bank akaun dan kad ATM (ABIPTA) yang  terima duit pinjaman kepada mak saya , dah mak saya bagi buku dan kad ATM akaun simpanan biasa-biasa  (ABB) kat saya untuk saya urus duit masa belajar di IPTA.  Nampak tak mak kita sebenarnya dah bantu kita untuk urus duit sejak dahulu lagi. Alhamdulilah dengan cara inilah mak saya besarkan 4 anaknya hinggalah sekarang ajar kami cara untuk menyimpan dan melabur

Bagi usahawan yang berniaga adalah penting menjaga cashflow bisnes , usahawan sekurang-kurangnya perlu ada minimum 1 akaun bank untuk bisnes dan 1 akaun bank untuk peribadi. Tapi bila ada bila hanya dengan 1 akaun bank semua duit masuk keluar , duit operasi , duit gaji , duit jualan , duit simpanan, duit pelaburan semua ada kat satu tempat. Kan jadi pening bila nak keluarkan duit untuk bayar cukai setahun sekali ke , nak beli aSet untuk bisnes keluarkan semua duit , dah duit nak bayar gaji nak amik dari mana?

Asingkan duit bisnes kepada 3 bank akaun bisnes

  1. AKAUN BANK UNTUK OPERASI
    Tujuan akaun bank ini adalah untuk semua transaksi masuk dan keluar operasi bulanan

    – Duit jualan
    – Duit bayar pembekal
    – Duit berkaitan gaji (gaji , upah , elaun , fee director , KWSP, Perkeso, , overtime staff)
    – Duit bayar pinjaman bank /pelabur /agensi-agensi kerajaan
    – Duit terima dari penghutang
    – Duit bukan gaji (sewa pejabat, bil utiliti, bil internet)
    – Duit marketing (online , offline , digital marketing)

  2. AKAUN BANK UNTUK BELANJA AKAN DATANG
    Yang ini adalah lebih kepada tranksaksi yang akan berlaku setahun sekali , tapi duit kena masuk setiap 2 minggu , duit keluar sekali-sekali sahaja . Akaun ini adalah untuk tujuan seperti

    – Duit untuk bayar bonus
    – Duit untuk bayar cukai/zakat
    – Duit untuk buat trip family day / annual dinner syarikat
    – Duit untuk bayar setiausaha syarikat, fee audit, fee akaun, fee tax ejen
    – Duit nak renovate pejabat

  3. AKAUN BANK UNTUK TUJUAN KEMBANGAN BISNES / PELABURAN
    Yang akaun bank ini adalah untuk tujuan jangkamasa panjang tapi duit kena masuk setiap 2 minggu, duit keluar lepas 2 ke 3 tahun atau duit boleh keluar dan simpan dalam fixed deposit. Duit dalam bank ini boleh diguna untuk buka cawangan, beli aset hartanah atau labur ditempat /bisnes yang boleh beri pulangan.

Bagaimana, banyak mana dan bila kena penuhkan akaun-akaun bank ini. Caranya adalah dengan membuat Taksiran Segera Bisnes Semasa untuk mengetahui keadaan kesihatan bisnes sekarang. Kemudian baru membuat pengagihan peratus mengikut peratus taksiran yang perlu disimpan dalam setiap bank akaun , usahawan pasti akan nampak peningkatan dalam akaun bank ke-2 dan ke-3.

Masa kini semua transaki bank mudah dilakukan menggunakan perbankkan internet , transaksi duit masuk keluar adalah mudah menggunakan platform kewangan digital. Usahawan boleh buat akaun bank dengan bank yang sama atau bank yang berlainan cadangan seperti

– 3 akaun Bank Harimau Bhd
– 2 akaun Bank Harimau Berhad dan 1 akaun Bank Sotong Behad
– 1 akaun Bank Harimau Berhad, 1 akaun Bank Sotong Behad dan 1 akaun Bank Bulan Sabit Bhd

Usahawan boleh hubungi bank dan maklumkan yang nak buka akaun baru untuk bisnes , kalau bisnes enterprise boleh je bukan akaun baru melalui internet banking. Manakala Sdn Bhd perlu maklumkan kepada setiasusaha syarikat nak buka akaun syarikat baru mereka akan sediakan beberap document , bawa segala dokumen ke bank untuk proses. (sebaiknya hubungi bank dan tanya apa dokumen yang diperlukan untuk buka akaun bank baru)

Kami ingin bantu usahawan untuk jaga kesihatan kewangan bisnes/syarikat . Semoga tulisan saya ini serba sedikit memberi manfaat untuk usahawan diluar sana.

Jika anda ingin membuat taksiran segera untuk perniagaan anda sila tinggalkan maklumat anda disini pihak kami akan hubungi anda

Faridah Hanif
Virtual Business Controller for 
Entrepreneur 
Digital Financial Management

.

BUKU TUNAI / CASH BOOK

Pada masa zaman kanak-kanak dulu bila saya pergi kedai runcit , bila saya bayar untuk barang yang saya beli tauke kedai menulis dalam satu buku log besar barang apa yang dijual dan jumlah duit yang diterima .

Tauke ini akan menulis semua jualan dan kutipan pada setiap hari dalam buku log tersebut . Dia juga akan menulis semua barang atau stok yang dibeli pada hari tersebut.

Sumber dari website ABC-Clio

Dulu-dulu tauke kedai buat kira-kira duit masuk keluar guna sempua, kalkulator yang besar.

Image result for calculator old Image result for calculator oldold calculator USSR by juriyy808 sumber gambar dari internet
http://juriyy808.deviantart.com/art/old-calculator-USSR-351689772

BUKU TUNAI /CASH BOOK

Adalah segala urusniaga tunai/bank masuk dan keluar dalam bisnes yang menunjukkan baki tunai perniagaan positif atau negatif . Sekarang ini ramai yang berniaga tapi adakah mereka merekod duit masuk dan keluar dalam buku tunai untuk perniagaan mereka?

Cara rekod duit masuk dan keluar ini mudah sahaja tapi ramai masih ada masalah untuk rekod . Kepada mereka yang ada buku tunai/ cash book Tahniah …

Pada masa sekarang ada macam-macam cara nak rekod duit masuk keluar.

Ada yang guna buku macam orang dulu dulu berniaga, lepas itu kemaskini dalam excel , ada yang guna apps dan ada juga yang guna sistem

Semua orang yang berniaga MESTI ada buku tunai/cash book tidak kira cara mana sekali pun kerana bila ada buku tunai/cash book baru boleh tahu duit cukup tahu tidak untuk rolling duit bisnes

Mulakan dari sekarang untuk rekod duit masuk dan keluar. Perkara yang asas yang anda mesti buat bila anda berniaga

Excel spreadsheet

Cash book- sistem

#RizQStarZ

#kewangandigital

3 KATEGORI CASHFLOW

Cash Flow Statement = Penyata Aliran Tunai

Cash Flow menunjukan aliran duit masuk dan duit keluar mengikut 3 kategori untuk satu tempoh  masa yang ditentukan.

  1. Kategori OPERASI – Aktiviti untuk menjana keuntungan dan penggunaan aset yang memberi kesan kepada tunai
  2. Kategori PEMBIAYAAN – Aktiviti yang menunjukan liabiliti diwujudkan , sumbangan modal , bayaran balik pinjaman yang memberi kesan kepada tunai
  3. Kategori PELABURAN – Aktiviti belian dan jualan aset yang memberi kesan kepada tunaiImage result for negative cash flow
    sumber gambar dari : http://www.gladfish.com

Positif vs. Negatif

  • Cash flow Operasi – adalah dari aktiviti yang terdapat dalam Penyata Untung Rugi (aktiviti tunai sahaja)
  • POSITIF Cash flow Operasi  menunjukan JUALAN dari perniagaan boleh menampung semua aktiviti operasi perniagaan
  • Bila Cash Flow Operasi NEGATIF , cash flow dari aktiviti pembiayaan dan pelaburan terpaksa menampung kekurangan tunai dari aktiviti operasi jika tidak perniagaan akan berada dalam keadaan tenat kerana tunai akan habis cepat seperti yang ada dalam Penyata Kunci Kira-Kira

Contoh

A-1 Sdn Bhd sebuah syarikat menyediakan perkhidmatan IT

  • RUGI bersih -$100,000 dalam Penyata Untung Rugi pada suku tahun pertama
  • A-1 Sdn Bhd menjual sebahagian dari aset ( peralatan computer ) untuk menunjukan aktiviti cash flow Pelaburan positif sebanyak $50,000
  • A-1 Sdn Bhd juga telah membuat pinjaman jangka panjang $40,000 dan membayar $5,000 untuk pinjaman yang sediada, dimana cash flow Pembiayaan jadi positif $35,000
  • Dengan ini kedudukan cash flow untuk suku tahun pertama adalah negative , $15,000

PENYATA ALIRAN TUNAI UNTUK TEMPOH SUKU PERTAMA TAHUN XXXX

Aktiviti Duit Masuk Duit Keluar
Aktiviti Operasi (Rugi Bersih) -$100,000
Aktiviti Pelaburan (Jual Aset) $50,000
Aktiviti Pembiayaan (Loan baru dan bayar balik loan) $40,000 -$5,000
JUMLAH $90,000 -$105,000
BAKI CASH FLOW (duit masuk – duit keluar) -$ 15,000

Dalam perniagaan kita perlu tahu kedudukan aktiviti mana yang positif dan negatif. Perlu tahu cara untuk pusing duit dengan cara terbaik agar tidak mejadi negatif. Jika jadi negatif bagaimana cara untuk jadikan positif.

Sediakan unjuran Cash Flow untuk tempoh satu tahun, ianya dapat membantu perniagaan anda untuk bersedia lebih awal untuk menstabilkan kedudukan TUNAI perniagaan anda.

Semoga penerangan ringkas ini dapat membantu usahawan untuk perbaiki CASH FLOW perniagaan

http://bit.ly/pengurusan_kewangan_mudah_140217

SEMINAR PENGURUSAN KEWANGAN PERNIAGAAN

ANDA SEORANG ENTREPRENUER (USAHAWAN)
========================================

+ Anda ada masalah untuk menyediakan rekod duit masuk dah keluar ?
+ Anda ada masalah untuk samakan baki bank dan rekod buku tunai?
+ Anda tiada rekod buku tunai?
+ Anda tidak tahu bisnes untung atau rugi?
+ Anda buat invoice dan resit secara manual ?
+ Tidak tahu nak kira cukai?
.

HASIL OUPUT SEMINAR
=====================
+ Mengetahui perkiraan untung rugi perniagaan
+ Mengetahui cara menganalisa Penyata Untung Rugi (% margin)
+ Menggunakan sistem akaun yang mudah untuk merekod duit masuk dan keluar
+ Memudahkan untuk menguruskan akaun perniagaan
+ Tidak memerlukan pengetahuan perakaunan untuk urus bookkeeping (simpan kira-kira) perniagaan anda

SIAPA YANG PERLU HADIR
======================
+ CEO/Bisnes Owner
+ Pegawai Akaun/Staff Akaun dan Admin
+ Start ups
+ Perniagaan yang tiada sistem perakaunan
+ Sesiapa yang ingin tahu mengenai pengurusan kewangan perniagaan
.
.
Jom Urus duit bisnes perniagaan bersama kami dari BILIK KIRA-KIRA BISNES
https3a2f2fcdn-evbuc-com2fimages2f276284822f1392970019072f12foriginal DAFTAR disini : http://bit.ly/pengurusan_kewangan_mudah_140217

.
.
Tarikh/Masa:
Tue, February 14, 2017
8:30 AM – 1:00 PM
.
Lokasi :
MEETING ROOM UNIKEB , BANGI GATEWAY
Tingkat 2, Seksyen 15, Persiaran Pekeliling
Bandar Baru Bangi
Bangi, Selangor 43650
(Free parking available at basement floor)

Pertanyaan hubungi 0136436553 (Aisyah)

GAGAL BAYAR CUKAI – INDIVIDU DI BLACK LIST

Jika kita berniaga, salah satu  perkara penting adalah pengurusan kewangan yang baik. Pengurusan kewangan yang baik akan bantu bukan sekadar untuk tahu jualan  dan untung  perniagaan , ianya juga akan bantu untuk mengira cukai yang perlu di bayar. Sebagai pengarah syarikat and perlu ambil tahu mengenai kewangan syarikat/perniagaan anda

 

Laporan audit: 128,165 individu gagal bayar cukai

  | November 21, 2016

sumber gambar : http://www.freemalaysiatoday.com/

sumber gambar : http://www.freemalaysiatoday.com/

Pengauditan meliputi tindakan sekatan perjalanan ke luar negara merangkumi kes CP (Akta Cukai Pendapatan) dan CKHT (Akta Cukai Keuntungan Harta Tanah).

PETALING JAYA: Seramai 128,165 individu termasuk pengarah syarikat disenaraihitamkan dan dilarang ke luar negara kerana gagal menjelaskan bayaran cukai pendapatan berjumlah RM3.4 bilion sehingga Jun 2016.
Laporan Ketua Audit Negara 2015 Siri 2 melaporkan, daripada jumlah pembayar yang ingkar itu, sebanyak 118,433 dikenakan tindakan di bawah Seksyen 104 Akta Cukai Pendapatan 1967 manakala 9,732 lagi di bawah Seksyen 22 Akta Cukai Keuntungan Harta Tanah 1976.

“Pengauditan ini meliputi tindakan sekatan perjalanan ke luar negara merangkumi kes CP (Cukai Pendapatan). Senarai kes yang dikemas kini sehingga 31 Disember 2015.

“Kes CKHT (Cukai Keuntungan Harta Tanah) senarai kes yang didaftarkan bagi tempoh 2013 hingga 30 Jun 2015 dan pengauditan ini dijalankan di cawangan Lembaga Hasil Dalam Negeri (LHDN) yang dipilih di seluruh negara,” katanya.

Sementara itu, bilangan sekatan perjalanan ke luar negara mengikut Akta CP 1967 menunjukkan 3 negeri terbanyak iaitu Sabah, Sarawak dan Selangor.

“Di Sabah, 740 individu disekat. Manakala, di Sarawak sebanyak 500 dan Selangor 452 individu disekat,” katanya.

Manakala, bilangan sekatan perjalanan ke luar negara mengikut Akta CKHT 1976 menunjukkan 3 negeri terbanyak iaitu Pulau Pinang, Kuala Lumpur dan Perak.

“Di Pulau Pinang mencatatkan bilangan tertinggi iaitu 150 individu disekat. Manakala di Kuala Lumpur sebanyak 125 individu dan di Perak 124 individu disekat ke luar negara,” katanya.

Petikan dari http://www.freemalaysiatoday.com/category/bahasa/2016/11/21/laporan-audit-128165-individu-gagal-bayar-cukai/

 

=========

2016 semakin sampai ke hujung , jika anda belum mula buat pengurusan kewangan anda masih belum terlambat anda boleh mula dari sekarang

 

Faridah Hanif
Bilik Kira-Kira Bisnes

BAGAIMANAKAH 3 PENYATA KEWANGAN BERKAIT ANTARA SATU SAMA LAIN ?

The mechanism

Maklumat yang terdapat dalam penyata kewangan sebuah organisasi adalah asas perakaunan korporat.  Data-data ini di kaji semula oleh pelabur-pelabur dan pemberi-pemberi pinjaman untuk tujuan menaksir paras kestabilan kewangan syarikat tersebut.

3 Penyata Kewangan

  1. Kunci Kira-Kira (Balance Sheet)
  2. Penyata Untung Rugi (Profit and Loss Statement)
  3. Penyata Aliran Tunai (Cashflow Statement)

Data yang terdapat dalam kunci kira-kira (balance sheet), penyata untung rugi (income statement) dan penyata aliran tunai (cashflow statement)  di gunakan untuk mengira nisbah-nisbah kewangan untuk mengetahui bagaimana kewangan syarikat itu diuruskan, dan membantu untuk mengawal isu-isu kewangan syarikat dengan baik.

Pelabur-pelabur boleh membuat keputusan pelaburan yang jelas berdasarkan data-data yang diberi oleh syarikat dalam penyata  kewangan yang disediakan pada setiap tempoh perakaunan.  Kunci kira-kira, penyata untung rugi dan penyata aliran tunai memberi informasi berlainan berkenaan posisi kewangan (kesihatan kewangan) sebuah syarikat, tetapi asas perakaunannya saling berkaitan.

  1. Kunci kira-kira

Juga di kenali sebagai penyata posisi kewangan , kunci kira-kira syarikat memberi informasi NILAI syarikat (Company worth).

Kunci kira-kira  melaporkan jumlah aset, liabiliti dan ekuiti pemegang saham pada masa yang di tetapkan, dan ia mengikut formula perakaunan iaitu

ASET = LIABILITI + EKUITI PEMEGANG SAHAM

Aset syarikat hanya boleh diperolehi dari ekuiti pemegang saham atau melalui liabiliti, seperti pinjaman bank atau kredit, di mana kunci kira-kira menunjukan kaitan terus dengan transaksi-transaksi ini.

Kunci kira-kira memberi gambaran ringkas akaun syarikat di akhir tempoh perakaunannya.  Kenaikan atau penurunan aset di sebabkan oleh keuntungan atau kerugian dipindahkan terus ke dalam kunci kira-kira dari penyata untung rugi syarikat.

  1. Penyata Untung Rugi

Penyata untung rugi syarikat melaporkan paras pendapatan yang diperolehi oleh sebuah syarikat dalam tempoh masa yang di tetapkan, dan juga perbelanjaan yang berkait terus dengan pendapatan yang diperolehi.

Kiraan untung rugi syarikat bermula dengan menyenaraikan pendapatan kasar dari jualan produk atau servis, kemudian menolak jumlah wang yang di jangka tidak dapat di kutip dari jualan tertentu di sebabkan oleh pemulangan atau diskaun jualan.  Bakinya adalah pendapatan bersih syarikat.

Perbelanjaan yang berkait dengan kos penjualan ditolak dari pendapatan bersih ini untuk mendapat   keuntungan kasar.  Perbelanjaan operasi pula ditolak dari keuntungan kasar, dan memberi keuntungan operasi sebelum perbelajaan faedah dan cukai pendapatan.  Keuntungan atau kerugian bersih di tentukan selepas menolak perbelanjaan faedah dan cukai.

Sebarang kenaikan atau penurunan aset di sebabkan oleh keuntungan atau kerugian yang di laporkan dalam penyata untung rugi dipindahkan ke dalam kunci kira-kira, dan jumlah keuntungan atau kerugian yang di laporkan dalam penyata untung rugi juga di masukkan dalam penyata aliran tunai sebagai aliran tunai dari operasi.

UNTUNG KASAR =  JUALAN – KOS JUALAN



UNTUNG BERSIH =  UNTUNG KASAR – PERBELANJAAN OPERASI



  1. PENYATA ALIRAN TUNAI

Penyata aliran tunai melaporkan semua aliran kemasukan dan aliran keluaran tunai dalam satu tempoh perakaunan.  Penyata kewangan ini menunjukkan kenaikan atau penurunan jumlah bersih tunai yang ada untuk satu tempoh perakaunan.  Penyata aliran tunai ini dipecahkan kepada beberapa aktiviti, iaitu  aktiviti-aktiviti operasi, pelaburan dan pembiayaan (financing).

Informasi dalam penyata aliran tunai ini menjelaskan perubahan yang di laporkan dalam kunci kira-kira, dan juga menjelaskan perubahan paras transaksi keuntungan atau kerugian yang di laporkan dalam penyata untung rugi.

DUIT MASUK – DUIT KELUAR = BAKI TUNAI

Kesimpulannya penyata kewangan adalah penting untuk ketahui kesihatan kewangan perniagaan anda

Berikut ada rajah menunjukan kaitan 3 penyata kewangan

3-penyata-kewangan-picture

Kredit kepada Investopedia, March 18 2015
Diterjemah oleh : Sharifah Rolan Syed Hitam
Gambar “Do you having a missing link or two ” adalah dari website In-Context Finance

Penyata Aliran Tunai

ALIRAN TUNAI / CASHFLOW

  • Duit masuk – dari mana?
  • Duit Keluar – keluar untuk apa?

MESTI CATIT/REKOD 

Duit seperti yang ada bank bank anda.

Sentiasa kena ada duit . Kalau tiada duit akan ada masalah, perlu pastikan bisnes mesti ada duit .

 

1- APA ITU ALIRAN TUNAI

Slide1Slide4Slide2Slide4Slide3

 

2 – ALIRAN TUNAI MASUK

Slide5Slide6

 

3-ALIRAN TUNAI KELUAR

Slide7Slide8

 

4-APA YANG PERLU BUAT DAN JANGAN BUAT!!!!

Slide9Slide10

 

 

5-PENYATA ALIRAN TUNAI

Slide11Slide12