Wave to be acquired by H&R Block for $537 million

Capture

WAVE – a simple and easy accounting system , made me feel in love with this accounting system because of it’s simple and easy full set accounting features

Just do the transactions and the 3 report cards (financial statement is ready as simple as that)

WAVE is an awesome system that can help entrepreneurs to manage cash-flow and  financial management for business

Today WAVE is being acquired by H&R BLOCK ( American tax preparation company operating in North America, Australia, and India)

WAVE is a free accounting system since 2010 , since 2014 we use wave for our business and our clients to prepare the financial reports.

Track your expenses, send invoices, get paid and balance your books with WAVE

WAVE Timeline 2010 – 2019

WAVE Working environment
working enviro.JPG

Want to know more about how to use WAVE contact us at 011 1001 3009 and we will attend to you .

Pictures from : https://www.waveapps.com

Advertisements

CASH FLOW VS PROFIT

Cash flow dan Profit  adalah 2 perkara yang berbeza tapi kedua-duanya adalah penting dalam pengurusan kewangan bisnes/syarikat

CASH FLOW

Aliran duit masuk duit keluar  untuk transaksi operasi  , pelaburan dan pinjaman. Duit diperlukan untuk jalankan perniagaan.

 

Ada 2 perkara perlu ingat mengenai cash flow

  1. Bisnes boleh jadi untung tapi duit cash tidak cukup
    Jualan banyak tapi pelanggan berhutang banyak (jualan kredit ), 6 bulan masih tak bayar-bayar lagi . Ini tak masuk lagi buat jualan tapi tak buat invoice tak tahu jual kat siapa dan tak tahu nak kutip hutang dari siapa.

    Belian supplier nak COD je  (cash on delivery) paling-paling lama dia bagi kita bayar lambat dalam 15-30 hari, itu pun bukan semua supplier nak bagi kredit terms .

    Pastu kena fikir nak bayar gaji , bayar sewa , api air dan lain-lain belanja.

  2. Jualan kencang tapi ini tidak semestinya bisnes anda untung 

    Bila jualan kencang , nak kena bayar supplier pun banyak juga , jadi bila duit tak cukup and buat loan pastu nak kena bayar loan dan interest tinggi (belanja makin bertambah) dan bisnes boleh jadi rugi.

PROFIT (UNTUNG) – Income Statement

Pendapatan bersih (Net income) adalah segala jualan (pendapatan) tolak semua kos dan belanja . Adalah jelas pada prinsipnya bahawa bisnes tidak boleh bertahan lama melainkan ada untung, kadang-kadang perlu tahu apakah kos-kos jualan untuk menentukan harga jualan . Jika salah kira kos mungkin bisnes tidak untung dan duit semakin kurang ,silap-silap kena tutup kedai

Item-item Cash flow dan Profit

 

Sumber ; the balance small business

 

 

7 ANGKA KEWANGAN BISNES ENTREPRENUER MESTI TAHU

7 ANGKA KEWANGAN BISNES ENTREPRENUER MESTI TAHU

Yahya seorang entrprenuer yang telah mula berniaga sejak 2 tahun yang lepas . Yahya telah mulakan perniagaan dengan sejumlah wang yang agak besar. Selama setahun Yahya telah bertungkus lumus buat operasi bisnes untuk memastikan bisnes Yahya akan berada dalam keadaan sihat. Semua kerja-kerja pengurusan dan operasi bisnes Yahya buat sendiri hingga tidak ada masa untuk urus kewangan bisnes Yahya.

Pada akhir tahun kedua Yahya mula mengadu kepada kawan dia Amin

Yahya    :Amin, Aku dah keluarkan modal yang banyak, tapi aku tak tahu duit aku pergi mana.  Tahun lepas duit aku banyak lagi tapi sekarng duit aku sekarang dah mula berkurang.

Amin     : Yahya , kau bisnes ini duit bisnes siapa jaga ?

Yahya   : Akulah jaga tapi aku mana sempat nak buat semua . Aku tengok akaun bank aku duit ada lagi , jadi aku rasa bisnes aku ok je , tapi makin lama duit bisnes aku makin susut. Macam mana ya?

Amin   :     Aku nak kongsi sikit . Bila kau dah buat bisnes kau mesti ambil tahu mengenai 7 Rahsia Angka Kewangan Bisnes

Untitled design.jpg
  1. Cash Flow
    Cash flow ini aliran tunai masuk dan keluar bisnes yang sangat penting .

    Inilah adalah nyawa bisnes

  2. Pendapatan Bersih

    Pendapatan Bersih segala pendapatan diterima tolak semua kos dan belanja bisnes termasuk bayaran cukai dan zakat dan anda boleh tahu sama ada bisnes anda buat duit atau kehabisan duit

  3. Penyata Untung atau Rugi

    Penyata Untung Rugi yang membongkarkan rahsia pendapatan tolak kos dan belanja untuk satu tempoh masa iaitu bulanan atau tahunan yang diguna untuk membuat unjuran dan perancangan masa depan bisnes anda

  4. Jualan 

    Jualan penting untuk bisnes dan mesti di pantau hari-hari , jika jualan turun akan ada masalah and and kena buat sesuatu untuk naikan jualan . Jika jualan naik perlu analisa apa punca jualan naik , dengan cari  ini anda boleh perbaiki dan fikirkan cara untuk naikan jualan lagi

  5. Harga Jualan

    Harga jualan mesti mengambil kira segala kos jualan untuk kira untung

  6. Margin Untung Kasar

    Untung kasar adalah segala jualan tolak kos jualan yang akan  menentukan adalah ianya cukup untuk membayar belanja-belanja oeprasi seperti gaji, merketing dan pentadbiran pejabat.

  7. Inventori
    Pantau inventori jika inventori terlebih buat sesuatu untuk kurangkan inventori. Jika inventori semakin berkurang ini bagus sebab tanda jualan baik tetapi jangan lupa untuk top up inventori

Sumber : Website American Express Company

PERCUMA TEMPLATE RINGKAS ALIRAN TUNAI

 

CB imej

#RizQStarZ  akan mudahkan urusan merekod duit masuk dan keluar harian anda. Kami akan berikan template rekod transaksi harian secara PERCUMA

Untuk dapatkan template Aliran Tunai Ringkas , sila isikan maklumat dibawah

Sebarang pertanyaan sila email ke rizqtoyyibba@gmail.com

Terima kasih

 

BUKU TUNAI / CASH BOOK

Pada masa zaman kanak-kanak dulu bila saya pergi kedai runcit , bila saya bayar untuk barang yang saya beli tauke kedai menulis dalam satu buku log besar barang apa yang dijual dan jumlah duit yang diterima .

Tauke ini akan menulis semua jualan dan kutipan pada setiap hari dalam buku log tersebut . Dia juga akan menulis semua barang atau stok yang dibeli pada hari tersebut.

Sumber dari website ABC-Clio

Dulu-dulu tauke kedai buat kira-kira duit masuk keluar guna sempua, kalkulator yang besar.

Image result for calculator old Image result for calculator oldold calculator USSR by juriyy808 sumber gambar dari internet
http://juriyy808.deviantart.com/art/old-calculator-USSR-351689772

BUKU TUNAI /CASH BOOK

Adalah segala urusniaga tunai/bank masuk dan keluar dalam bisnes yang menunjukkan baki tunai perniagaan positif atau negatif . Sekarang ini ramai yang berniaga tapi adakah mereka merekod duit masuk dan keluar dalam buku tunai untuk perniagaan mereka?

Cara rekod duit masuk dan keluar ini mudah sahaja tapi ramai masih ada masalah untuk rekod . Kepada mereka yang ada buku tunai/ cash book Tahniah …

Pada masa sekarang ada macam-macam cara nak rekod duit masuk keluar.

Ada yang guna buku macam orang dulu dulu berniaga, lepas itu kemaskini dalam excel , ada yang guna apps dan ada juga yang guna sistem

Semua orang yang berniaga MESTI ada buku tunai/cash book tidak kira cara mana sekali pun kerana bila ada buku tunai/cash book baru boleh tahu duit cukup tahu tidak untuk rolling duit bisnes

Mulakan dari sekarang untuk rekod duit masuk dan keluar. Perkara yang asas yang anda mesti buat bila anda berniaga

Excel spreadsheet

Cash book- sistem

#RizQStarZ

#kewangandigital

4 CARA RANCANG CUKAI PERNIAGAAN

Entrepreneur tax planning

Pada masa sekarang ramai yang nak jadi usahawan, bagus tu nak jadi usahawan, antara perkara-perkara yang perlu usahawan tahu adalah

  • Siapa pelanggan anda
  • Penjenamaan (Branding)
  • Marketing
  • Jualan
  • Kos dan Belanja
  • Untung/Rugi Bisnes
  • Cashflow perniagaan
  • Cukai perniagaan

Bahagian Jualan memang ramai usahawan mahir , tapi nak kawal aliran tunai masih ramai perlu perbaiki kerana sering dengar usahawan berkata “Jualan banyak , jadi cukai kena bayar tinggi ,untung bisnes pun sikit  mana cukup duit nak bayar cukai”

Bila buat bisnes mesti akan untung , bila dah untung kena bersedia untuk berhadapan dengan cukai, tahun pertama mungkin rugi , tahun kedua ada untung sikit , tahun ketiga untung naik sebab bisnes dah berkembang. Bila untung  banyak kena bersiap untuk kira cukai. Cukai pendapatan dikira dari pendapatan bersih (Untung Bersih Bisnes) bukan dari Jualan sahaja.

Bila mulakan bisnes dari awal lagi buat perancangan cukai perniagaan anda, target bila akan untung dan asing  sebahagian duit untung untuk bayar cukai.

4 Cara Rancang Cukai Perniagaan

  1. Memahami kewajipan cukai anda
  2. Asingkan wang cukai setiap bulan
  3. Semak Unjuran (projection ) perniagaan (Jualan , Untung/Rugi , Cukai)
  4. Minta khidmat nasihat dari pihak luar

 

Memahami kewajipan cukai anda dan merancang lebih awal untuk cukai boleh membantu anda menjimatkan wang dan mengurangkan tekanan apabila tiba masa untuk bayar cukai. Pendekatan proaktif ini akan membantu anda untuk menguruskan aliran tunai dengan lebih baik dan tetap fokus kepada aspek lain dalam menguruskan perniagaan anda.

Sumber dari

http://articles.bplans.com/startup-tax-planning-for-better-cash-flow-management/

#kewangandigital
#RizQStarZ

 

 

 

 

KITA BERBEZA

Salam menjalankan sesuatu perniagaan, kita mesti ingat satu rule yang penting; kita dan business kita adalah entiti berbeza.

Entiti berbeza di sini bermaksud,

Duit saya, saya punya..

Duit business, business yang punya.

 

How to Separate Personal and Business Finances

gambar source dari internet google

Jadi jangan sesekali selop duit laci business bila kita perlukan duit dan jangan sesekali tambah duit dalam business tanpa recordkannya sebagai equity atau liability pada business anda. Record sebagai ekuiti sebab consider duit yang kita letak tadi itu adalah sebagai investment (so we expect some return) dan boleh juga letakkan sebagai liability (tanggungan) sebab business kene bayar balik duit kita.

Salah satu kesilapan yang paling ketara adalah tidak set awal-awal gaji kita. Set aside awal-awal gaji kita dari titik peluh kita dalam menjalankan business. Berapa nak set tu, kita cerita sesi lain. Bukan ambik semua keuntungan bersih sebagai hak milik kita.

Ni pun kalau sempat, silap-silap dari gross profit (untung kasar= jualan – direct cost/cost of goods sold) lagi dah songlap. Ini salah, sebab dengan cara ini business kita tidak akan berkembang.

Berbusineslah secara berhemah, sebab anda berbusiness bukan untuk hari ini sahaja tetapi untuk legasi anda di masa akan datang.

penulis asal
#notakam, Strategi Perniagaan,12 April 2016

 

https://kewanganbisnes.wordpress.com/2016/01/19/9-tips-untuk-asingkan-kewangan-peribadi-dan-bisnes/

3 KATEGORI CASHFLOW

Cash Flow Statement = Penyata Aliran Tunai

Cash Flow menunjukan aliran duit masuk dan duit keluar mengikut 3 kategori untuk satu tempoh  masa yang ditentukan.

  1. Kategori OPERASI – Aktiviti untuk menjana keuntungan dan penggunaan aset yang memberi kesan kepada tunai
  2. Kategori PEMBIAYAAN – Aktiviti yang menunjukan liabiliti diwujudkan , sumbangan modal , bayaran balik pinjaman yang memberi kesan kepada tunai
  3. Kategori PELABURAN – Aktiviti belian dan jualan aset yang memberi kesan kepada tunaiImage result for negative cash flow
    sumber gambar dari : http://www.gladfish.com

Positif vs. Negatif

  • Cash flow Operasi – adalah dari aktiviti yang terdapat dalam Penyata Untung Rugi (aktiviti tunai sahaja)
  • POSITIF Cash flow Operasi  menunjukan JUALAN dari perniagaan boleh menampung semua aktiviti operasi perniagaan
  • Bila Cash Flow Operasi NEGATIF , cash flow dari aktiviti pembiayaan dan pelaburan terpaksa menampung kekurangan tunai dari aktiviti operasi jika tidak perniagaan akan berada dalam keadaan tenat kerana tunai akan habis cepat seperti yang ada dalam Penyata Kunci Kira-Kira

Contoh

A-1 Sdn Bhd sebuah syarikat menyediakan perkhidmatan IT

  • RUGI bersih -$100,000 dalam Penyata Untung Rugi pada suku tahun pertama
  • A-1 Sdn Bhd menjual sebahagian dari aset ( peralatan computer ) untuk menunjukan aktiviti cash flow Pelaburan positif sebanyak $50,000
  • A-1 Sdn Bhd juga telah membuat pinjaman jangka panjang $40,000 dan membayar $5,000 untuk pinjaman yang sediada, dimana cash flow Pembiayaan jadi positif $35,000
  • Dengan ini kedudukan cash flow untuk suku tahun pertama adalah negative , $15,000

PENYATA ALIRAN TUNAI UNTUK TEMPOH SUKU PERTAMA TAHUN XXXX

Aktiviti Duit Masuk Duit Keluar
Aktiviti Operasi (Rugi Bersih) -$100,000
Aktiviti Pelaburan (Jual Aset) $50,000
Aktiviti Pembiayaan (Loan baru dan bayar balik loan) $40,000 -$5,000
JUMLAH $90,000 -$105,000
BAKI CASH FLOW (duit masuk – duit keluar) -$ 15,000

Dalam perniagaan kita perlu tahu kedudukan aktiviti mana yang positif dan negatif. Perlu tahu cara untuk pusing duit dengan cara terbaik agar tidak mejadi negatif. Jika jadi negatif bagaimana cara untuk jadikan positif.

Sediakan unjuran Cash Flow untuk tempoh satu tahun, ianya dapat membantu perniagaan anda untuk bersedia lebih awal untuk menstabilkan kedudukan TUNAI perniagaan anda.

Semoga penerangan ringkas ini dapat membantu usahawan untuk perbaiki CASH FLOW perniagaan

http://bit.ly/pengurusan_kewangan_mudah_140217