CASH FLOW VS PROFIT

Cash flow dan Profit  adalah 2 perkara yang berbeza tapi kedua-duanya adalah penting dalam pengurusan kewangan bisnes/syarikat

CASH FLOW

Aliran duit masuk duit keluar  untuk transaksi operasi  , pelaburan dan pinjaman. Duit diperlukan untuk jalankan perniagaan.

 

Ada 2 perkara perlu ingat mengenai cash flow

  1. Bisnes boleh jadi untung tapi duit cash tidak cukup
    Jualan banyak tapi pelanggan berhutang banyak (jualan kredit ), 6 bulan masih tak bayar-bayar lagi . Ini tak masuk lagi buat jualan tapi tak buat invoice tak tahu jual kat siapa dan tak tahu nak kutip hutang dari siapa.

    Belian supplier nak COD je  (cash on delivery) paling-paling lama dia bagi kita bayar lambat dalam 15-30 hari, itu pun bukan semua supplier nak bagi kredit terms .

    Pastu kena fikir nak bayar gaji , bayar sewa , api air dan lain-lain belanja.

  2. Jualan kencang tapi ini tidak semestinya bisnes anda untung 

    Bila jualan kencang , nak kena bayar supplier pun banyak juga , jadi bila duit tak cukup and buat loan pastu nak kena bayar loan dan interest tinggi (belanja makin bertambah) dan bisnes boleh jadi rugi.

PROFIT (UNTUNG) – Income Statement

Pendapatan bersih (Net income) adalah segala jualan (pendapatan) tolak semua kos dan belanja . Adalah jelas pada prinsipnya bahawa bisnes tidak boleh bertahan lama melainkan ada untung, kadang-kadang perlu tahu apakah kos-kos jualan untuk menentukan harga jualan . Jika salah kira kos mungkin bisnes tidak untung dan duit semakin kurang ,silap-silap kena tutup kedai

Item-item Cash flow dan Profit

 

Sumber ; the balance small business

 

 

Advertisements

BUKU TUNAI / CASH BOOK

Pada masa zaman kanak-kanak dulu bila saya pergi kedai runcit , bila saya bayar untuk barang yang saya beli tauke kedai menulis dalam satu buku log besar barang apa yang dijual dan jumlah duit yang diterima .

Tauke ini akan menulis semua jualan dan kutipan pada setiap hari dalam buku log tersebut . Dia juga akan menulis semua barang atau stok yang dibeli pada hari tersebut.

Sumber dari website ABC-Clio

Dulu-dulu tauke kedai buat kira-kira duit masuk keluar guna sempua, kalkulator yang besar.

Image result for calculator old Image result for calculator oldold calculator USSR by juriyy808 sumber gambar dari internet
http://juriyy808.deviantart.com/art/old-calculator-USSR-351689772

BUKU TUNAI /CASH BOOK

Adalah segala urusniaga tunai/bank masuk dan keluar dalam bisnes yang menunjukkan baki tunai perniagaan positif atau negatif . Sekarang ini ramai yang berniaga tapi adakah mereka merekod duit masuk dan keluar dalam buku tunai untuk perniagaan mereka?

Cara rekod duit masuk dan keluar ini mudah sahaja tapi ramai masih ada masalah untuk rekod . Kepada mereka yang ada buku tunai/ cash book Tahniah …

Pada masa sekarang ada macam-macam cara nak rekod duit masuk keluar.

Ada yang guna buku macam orang dulu dulu berniaga, lepas itu kemaskini dalam excel , ada yang guna apps dan ada juga yang guna sistem

Semua orang yang berniaga MESTI ada buku tunai/cash book tidak kira cara mana sekali pun kerana bila ada buku tunai/cash book baru boleh tahu duit cukup tahu tidak untuk rolling duit bisnes

Mulakan dari sekarang untuk rekod duit masuk dan keluar. Perkara yang asas yang anda mesti buat bila anda berniaga

Excel spreadsheet

Cash book- sistem

#RizQStarZ

#kewangandigital

4 KESALAHAN YANG BIASA DILAKUKAN OLEH PENIAGA

Assalamualaikum dan Salam Sejahtera,

Pada masa sekarang dengan keadaan kos kehidupan yang semakin meningkat ,ramai yang mula berniaga tetapi tidak tahu cara yang betul untuk mengurus kewangan perniagaan untuk nampak hasil dari perniagaan sama ada untung atau rugi.

Ramai yang berniaga tahu mengenai sales dan marketing tapi kenapa ramai yang ini tiada sistem pengurusan kewangan yang betul?

Keuntungan dan Kerugian tidak diketahui kerana mereka pakar dalam buat sales dan marketing tapi bukan pakar dalam mengurus kewangan perniagaan.

4 kesalahan yang biasa dilakukan adalah:

1) Tidak ada rekod perniagaan, tahu duit ada bila tiada duit ambil duit simpanan.
2) Tidak ambil tahu mengenai Aliran Tunai perniagaan
3) Tidak pandai untuk kenalpasti sumber duit masuk dan sumber duit keluar
4) Tidak tahu menyimpan rekod urusniaga perniagaan.

Maka kerana itu setiap peniaga wajib faham atau buat :

1) Cara merekod urusniaga duit keluar masuk dengan betul
2) Cara bagaimana untuk tentukan harga sesuatu barang selepas mengambil kira semua kos dan belanja.
3) Cara untuk mengira dan membaca penyata kewangan iaitu

a. Penyata Untung atau Rugi
b. Penyata Kunci Kira-Kira
c. Penyata Aliran Tunai.

Pemilik perniagaan boleh ada pekerja yang bantu untuk menyediakan item 1, tapi wajib untuk mereka tahu dan faham item 3, kerana dari situ mereka boleh tahu perniagaan mereka sihat , sakit atau tenat.

sumber gambar dari https://bassamsalem.com

sumber gambar dari https://bassamsalem.com

Maka pemilik perniagaan perlu tahu kedudukan kewangan perniagaan masing-masing , adakah bisnesnya untung , kalau untung bagaimana nak memaksimumkan keuntungan. Kalau rugi kenapa rugi , produk mana yang rugi , apa yang perlu dibuat .

Jika ada pengurusan kewangan yang bersistem , in shaa Allah anda boleh tahu kesihatan kewangan perniagaan anda.

Dengan adanya teknologi yang canggih pada masa sekarang , cara untuk mengurus kewangan boleh dilakukan dihujung jari anda bila-bila sahaja. Tetapi jika anda masih ingin gunakan cara tradisional untuk merekod urus niaga perniagaan pun boleh juga …

Jika anda ingin tahun cara mudah untuk urus kewangan perniagaan anda tinggalkan komen anda diruang komen, saya sedia membantu anda.